Hyppää sisältöön

Luvaton liikkuminen ja ilkivalta junaradoilla lisääntyneet – hengenvaarallista leikkiä, Väylävirasto ja VR muistuttavat

Pelkästään elokuussa on paljastunut tapauksia, joissa epäillään tapaturmaista kuolemaa tai ilkivallasta johtunutta haittaa rautateillä.

VR tiedottaa asiattoman liikkumisen ja ilkivallan lisääntyneen junaraiteilla. Kuva: Silja Viitala / Yle

Nuorten asiaton liikkuminen, ilkivalta ja muu häiriökäyttäytyminen junaradalla ovat lisääntyneet koko Suomessa loppukesän aikana, tiedottavat Väylävirasto ja VR (siirryt toiseen palveluun).

Asiattoman oleskelun lisäksi havaintoja on ollut myös esimerkiksi esineiden asettamisesta kiskoille sekä vahingonteoista laiturialueilla.

Radalla liikkuminen ja ilkivalta johtavat hengenvaarallisiin tilanteisiin ja mahdollisesti satojen tuhansien eurojen vahingonkorvausvastuuseen. Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on myös kiellettyä, ja siitä rangaistaan sakolla.

– Usein huonot ideat saadaan, kun joukossa tyhmyys tiivistyy. Luvaton liikkuminen ja ilkivalta radalla eivät ole leikkiä, vaan siellä on muiden turvallisuuden lisäksi omakin henki uhattuna. Otetaan järki käteen ja jätetään rata rauhaan, vaatii Väyläviraston turvallisuus- ja johtamisjärjestelmäosaston apulaisjohtaja Tomi Kangas tiedotteessa.

Viimeksi sunnuntaina paljastui tapaus, jossa junaraiteilla liikkumisen epäillään johtaneen tapaturmaan. Noin 20-vuotias mies löydettiin kuolleena Kuopion rautatieaseman ratapihalta.

Miehellä oli kovaan sähköiskuun viittaavia vammoja. Hänen epäillään kiivenneen pysähdyksissä olleen junanvaunun katolle ja saaneen sähköiskun.

Junien katolla on 25 000 voltin jännite ympäri vuorokauden. Pelkästään lähietäisyydelle meneminen on hengenvaarallista, kerrotaan Turvallisuus-ja kemikaalivirasto Tukesin sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Viime viikon maanantaina junaliikenne puolestaan pysähtyi Tampereen ja Riihimäen välillä useiden tuntien ajaksi. Rautatiesillan työmaa-alueella oli katkaistu valokuitukaapelia, joka odotti maahan asentamista. Poliisi ilmoitti tutkivansa asiaa varkauden yrityksenä.

Poliisi otti kiinni ja kuulusteli kahta henkilöä tapauksen johdosta. Epäillyt vapautettiin kuulustelujen jälkeen, eikä heitä esitetty vangittaviksi. Mahdolliset vahingonkorvausvaatimukset selviävät esitutkinnan kuluessa, poliisi kertoi.

Muokattu 18.8. kello 13.10: muokattu kolmanneksi viimeistä kappaletta ja lisätty linkki Tukesin sivuille. Alkuperäinen kappale oli lainattu poliisin tiedotteesta, jossa puhuttiin vaunujen päällä olevasta sähkövirrasta. Oikea ilmaisu on jännite.

Lue lisää:

Nuori mies löytyi menehtyneenä Kuopion rautatieaseman ratapihalta – miehellä oli kovaan sähköiskuun viittaavia vammoja

Poliisi ottanut kiinni kaksi epäiltyä – Junaliikenteen pysähtymiseen johtanutta kaapeleiden katkaisua tutkitaan varkauden yrityksenä

Suosittelemme sinulle