Hyppää sisältöön

Hoitajat ilmoittavat epäkohdista aiempaa matalammalla kynnyksellä – Itä-Suomen avin saamien kanteluiden määrä on jopa kymmenkertaistunut

Tänä vuonna tulleista ilmoituksista suurin osa käsittelee henkilöstövajetta. 

Sairaanhoitajat valmistautuvat menemään koronapotilaiden eristyshuoneisiin.
Ilmoitusten taustalla on hoitajajärjestö Tehyn keväällä aloittama kantelukampanja. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Itä-Suomen aluehallintovirasto on saanut tänä vuonna jo 514 terveydenhuoltoa koskevaa ilmoitusta.

– Terveydenhuollon epäkohtailmoituksia tulee yleensä 50–90 per vuosi. Tämä on pahimmillaan lähes kymmenkertainen määrä, sanoo terveydenhuoltoyksikön päällikkö Sami Remes Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Remeksen mukaan ilmoitukset ovat luonteeltaan erityyppisiä, kuin aiempina vuosina tulleet.

– Näistä valtaosa on sellaisia, jotka olisi tarkoituksenmukaista käsitellä omavalvonnassa siinä yksikössä. Suurin osa ei anna aihetta laillisuusvalvojan toimenpiteisiin, hän kertoo.

Tänä vuonna tulleista ilmoituksista suurin osa käsittelee henkilöstövajetta. Hoitaja on esimerkiksi tullut työvuoroon, jossa ei ole ollut tarpeeksi muita hoitajia.

Kantelukampanja on tuonut valtakunnallisesti tuhansia ilmoituksia

Ilmoitusten taustalla on hoitajajärjestö Tehyn keväällä aloittama kantelukampanja. Kampanjassa Tehy kehottaa hoitajia ilmoittamaan tehostetusti aluehallintovirastolle kaikista työvuoron vaaratilanteista.

Valtakunnallisesti aluehallintovirastot ovat saaneet ilmoituksia 5258. Määrä on moninkertainen aiempiin vuosiin verrattuna.

Itä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuoltoyksikön päällikkö Sami Remes kertoo, että kaikki ilmoitukset käsitellään asianmukaisesti. Ilmoitukset kirjataan järjestelmään ja ilmoittajille vastataan kirjeitse.

Osa ilmoituksista on jo käyty läpi ja Remes arvioi, että niistä vain muutama prosentti antaa aihetta valvovan viranomaisen toimenpiteisiin, eli esimerkiksi valvonnan käynnistämiseen.

– Toki sieltä poimitaan sitten ne ilmoitukset, joissa on epäkohtia, ja joihin on syytä puuttua, hän sanoo.

Aiheesta aiemmin:

Tehyn kantelukampanja ruuhkauttaa valvontaa – aluehallintoylilääkäri: osa asioista ratkeaisi tehokkaammin ilmoituksella työnantajalle

Hoitajamitoitus tiukkenee seitsemän kuukauden kuluttua ja vanhustenhoito kipuilee jo nyt: Uusia hoitajia tarvitaan ainakin 3 500

Suosittelemme sinulle