Hyppää sisältöön

Homottelu suututti 16-vuotiaan Juno Keijupuron – lohtua tuo, että nyt Helsinki aloittaa sateenkaarityöpajat kaikille kuutosluokasta lähtien

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat nuoret kertovat muun muassa, miltä tuntuu, kun keho ei tunnu omalta, mutta on pakko uida ihonmyötäisessä uimapuvussa, eikä opettajalle uskalla kertoa ahdistuksestaan.

Juno Keijupuroa homoteltiin koulussa. Nyt 16-vuotias lukiolainen haluaa taistella muiden kiusattujen puolesta.
Elina Jämsén
Avaa Yle-sovelluksessa

Homo. Emo. Halloween. Muun muassa tällaista nimittelyä peruskoulun käytävillä sai kuulla.

Juno Keijupuroa suututti.

– Minua turhautti ja raivostutti se, miten ihmiset voivat olla niin lapsellisia, että he huutelevat joillekin tuollaista. Ei ole muiden asia, miten minä pukeudun.

Nyt lukion jo aloittanut Keijupuro, 16, kuuluu sekä seksuaali- että sukupuolivähemmistöön.

– Olen muunsukupuolinen, tarkemmin sanottuna gender fluid, polyamorinen ja lesbo. Tämä luultavasti vaikutti siihen, miten minua kohdeltiin koulussa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat kokevat muita huomattavasti enemmän kiusaamista ja jopa väkivaltaa. He kärsivät monta kertaa useammin mielenterveysongelmista kuin muut nuoret.

Arviolta joka kymmenes nuori kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

Tässä jutussa vähemmistöihin kuuluvat nuoret kertovat, miltä tuntuu olla kiusattu ja syrjitty ja mitä he toivovat tilanteensa parantamiseksi koulussa.

Helsingin yläkouluissa aloitetaan jo tämän lukuvuoden kuluessa nuorten itsensä toivomat sateenkaaripajat, joiden tarkoitus on jakaa tietoa sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Juno Keijupuro kuvattiin Kallion lukion tiloissa elokuussa.
Juno Keijupuro pelkää itseään herkempien ja yksinäisten nuorten puolesta, joille huudellaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

"Uimapuku on niin ihonmyötäinen, se ahdistaa"

Pienellä paikkakunnalla asuva 14-vuotias kahdeksasluokkalainen kertoo, että häntä kiusattiin milloin mistäkin syystä – myös transsukupuolisuudesta – jo alakoulussa.

– Opettaja sanoi vain, että pojat ovat poikia, kun kerroin kiusaamisesta, Henry sanoo.

Sukupuolijaot ahdistavat, kun ei tunne kuuluvansa kumpaankaan ryhmään.

Henry ei ole kuitenkaan puhunut opettajille ahdistuksestaan.

– En ole uskaltanut kertoa, hän sanoo hiljaa.

Hän pelkää, että opettajat eivät ota häntä vakavasti.

– Minua pelottaa myös, että luokkakaverit alkavat ylenkatsoa minua.

Uintitunnit ja tyttöjen pukuhuoneissa vaatteiden vaihto tuntuvat pahalta.

– Uimapuku on niin ihonmyötäinen. Tunnen kehodysforiaa, ja siksi se ahdistaa.

Kehodysforia tarkoittaa, että ihminen ei tunne olevansa kotona omassa kehossaan.

Henry toivoo, että voisi tänä vuonna puhua asiasta terveydenhoitajalle laajassa terveystarkastuksessa, koska jollekin puhuminen voisi helpottaa.

Liikuntatuntien tyttö–poika-jako pitäisi nuorten mielestä lopettaa

Ylen haastattelemat nuoret ehdottavat, että liikuntatunnit olisivat kaikille yhteisiä tai että nuori saisi itse valita, osallistuuko tyttöjen vai poikien liikuntatunnille riippumatta siitä, mikä sukupuoli koulujen Wilma-tietojärjestelmään on merkitty.

Nuoret pitävät sukupuolineutraaleja unisex-vessoja ja -pukuhuoneita tärkeinä: niissä on paitsi mukavampi myös turvallisempi käydä.

Lue myös: Osa opiskelijoista halusi yliopiston vessoista sukupuolineutraaleja, mutta toiset vastustivat: nyt vessoja on neljänlaisia, ja tutkijasta määrä on hyvä

– Esimerkiksi transpoikia voidaan kammoksua tyttöjen vessassa, jos he näyttävät enemmän pojilta kuin tytöiltä. Muut voivat luulla, että he ovat väärässä vessassa, kertoo yhdeksättä luokkaa Helsingissä käyvä Asla.

Hän sanoo, että miesten vessassa transpoikia saatetaan ahdistella. Transtyttöjä taas voidaan kohdella epäkunnioittavasti miesten vessassa ja naisten vessassa heitä voidaan pelätä.

"Jako kahteen toimisi hyvin"

Tyttö–poika-jakoa käytetään Ylen haastattelemien nuorten mukaan liikuntatuntien lisäksi monessa muussa kouluarjen tilanteessa, kuten ryhmäjako- tai jonotustilanteissa.

– Sukupuolijaottelua tarvitaan oikeasti harvassa tilanteessa. Monessa asiassa jako kahteen toimisi hyvin, ehdottaa ratkaisuksi yhdeksäsluokkalainen, sukupuolettomaksi itsensä tunteva Asla.

Toisaalta jos jakotilanteessa annetaan vapaus olla osallistumatta jakoon, sekään ei ole hyvä asia: silloin erottuu ja leimautuu koko luokan edessä.

– Muut voivat ajatella, että nyt joudutaan tekemään vaikeammin jako tuon yhden oppilaan takia, Asla sanoo.

Juno Keijupuro kuvattiin Kallion lukion tiloissa elokuussa.
Juno Keijupuro sisuuntui kiusaamisesta ja sai lisää puhtia taistella epätasa-arvoista maailmaa vastaan. Kuva: Silja Viitala / Yle
Juno Keijupuro kuvattiin Kallion lukion tiloissa elokuussa.
Teatteri, näytteleminen ja kirjoittaminen ovat Keijupuron sydäntä lähellä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Oppikirjan mukaan heterot ihastuvat, mutta homot tuntevat eroottista vetovoimaa

Ylen haastattelemat nuoret kritisoivat oppikirjoja ja opetuksen sisältöä vanhanaikaisiksi tai asiattomiksi – paljon riippuu myös opettajasta: mitä ja miten vähemmistöistä puhutaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ei joko puhuta tarpeeksi tai – kuten Juno Keijupuro sanoo:

– Meidän terveystiedon kirjassamme oli järkyttävää materiaalia.

Yhdeksännen luokan terveystiedon kirjassa eroteltiin heteroita ja vähemmistöön kuuluvia Keijupuron mielestä asiattomasti.

– Kirjan mukaan hetero tarkoitti sitä, että ihastuu eri sukupuoleen, ja homo tarkoitti, että kiinnostuu eroottisesti samaa sukupuolta olevasta.

Juno Keijupuro kuvattiin Kallion lukion tiloissa elokuussa.
Juno Keijupuron mielestä opettajat ja koulupsykologit pitäisi kouluttaa kohtaamaan sateenkaarinuoria. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yläkoulussa "homot hirteen" -meininkiä

14-vuotiaan Henryn mielestä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä pitäisi puhua jo alakoulussa, jotta kaikilla olisi asiallista ja luotettavaa tietoa yläkouluun tultaessa.

– Mielestäni näistä asioista voisi opettaa paljon nuorempana, joskus viidennellä tai kuudennella, jotta kaikki tietäisivät näistä asioista aiemmin kuin kasiluokalla.

Henryn mukaan monien kahdeksasluokkalaisten mielipiteisiin vähemmistöistä ovat ehtineet jo vaikuttaa netti ja sosiaalinen media.

– Monella on yläasteella tosi vahvaa "homot hirteen" -meininkiä.

Juno Keijupuro kuvattiin Kallion lukion tiloissa elokuussa.
Juno Keijupuro tuntee itsensä vihdoin hyväksytyksi uudessa koulussaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myös yhdeksäsluokkalainen Asla sanoo, että hänen mielestään jo alakoulussa pitäisi kertoa luotettavaa tietoa vähemmistöistä.

Aslan mukaan koulussa kerrottiin ensimmäistä kertaa sukupuolivähemmistöjen olemassaolosta terveystiedon tunnilla kahdeksannella luokalla.

– Siihen mennessä esimerkiksi transihmiset ovat kyseenalaistaneet itseänsä jo tosi paljon. Varsinkin jos he eivät ole saaneet vanhemmiltaan tukea.

Alakoulussa opetus oli hänen mielestään hyvin heteronormatiivista ja käsitys siitä, että sukupuolia on vain kaksi, oli tiukassa.

– Alakoulussa monipuolisuuteen pitäisi panostaa paljon enemmän.

Myös Aslan nykyinen yläkoulu on hänen mukaansa heteronormatiivinen ja pukeutumistyyli oppilailla yhdenmukainen.

Aslaa ei ole varsinaisesti kiusattu, koska hänen luokanvalvojansa on puuttunut syrjivään käytökseen, eikä kukaan haluaisi pilata mainettaan olemalla kiusaaja.

– Koulussa on kuitenkin vähän sellainen ilmapiiri, että voit olla erilainen, mutta pidä se omana tietonasi, hän sanoo.

Ovatko opettajat liian vanhoja noudattamaan lakia, kysyy nuori

15-vuotias Miro on omien sanojensa mukaan joutunut taistelemaan, jotta opettajat kohtelisivat häntä sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti.

Hän on sanonut koulussa, että väärinsukupuolittaminen pitäisi lopettaa.

– Vastaukseksi olen saanut tekosyitä opettajien vanhaan ikään ja ymmärtämättömyyteen liittyen, Miro kertoo.

– Jos opettaja on liian vanha kunnioittamaan ihmisiä ja noudattamaan lakia, eikö hän ole myös liian vanha opettajaksi?

Juno Keijupuro tuntee itsensä tervetulleeksi lukiossa

16-vuotias Juno Keijupuro uhkuu uudessa koulussaan itseluottamusta.

Hän on juuri aloittanut opinnot helsinkiläisessä lukiossa, jossa ilmapiiri on hänen mielestään mahtava ja suvaitsevainen.

– Täällä on seinillä sateenkaarilippuja ja meillä on ihana meininki. Tunnen itseni todella tervetulleeksi tähän paikkaan. Minulle ei ole yhtään huudeltu!

Aiheesta voi keskustella 29.8. kello 23:een saakka.

Jutussa esiintyvien peruskoulua käyvien nuorten nimet on muutettu yksityisyyden suojan vuoksi. Toimituksella on tiedossa haastateltavien henkilöllisyys.

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä uutisvinkkejä, voit lähettää sähköpostia jutun toimittajalle osoitteeseen elina.jamsen@yle.fi.

Lue seuraavaksi:

Savonlinnan taidelukiolaiset kertovat kokemastaan rajusta häirinnästä: Tappouhkauksia, kivittämistä ja jopa yrityksiä ajaa autolla päälle

Laki vaatii, että kouluissa käsitellään sukupuolen moninaisuutta – opetus on yhä puutteellista ja Setan mukaan sitä yritetään jopa estää

Perhe teki rikosilmoituksen pirkanmaalaisesta yläkoulusta ja kunnasta – eivät lopettaneet transpojan syrjintää edes poliisin kehotuksista

Suosittelemme sinulle