Hyppää sisältöön

Yö ja aamu on ollut pelastuslaitoksille kiireinen – etenkin kaatuneet puut ja tulviva vesi ovat työllistäneet

Etelä-Pohjanmaalla vesi tulvi monen tärkeän rakennuksen kellareihin. Pohjanmaan pelastuslaitoksella tehtäviä oli vähemmän. Suuremmilta tuhoilta on toistaiseksi myös vältytty.

Paloauto vilkut päällä näkyy sateisen ikkunan läpi.
Seinäjolla salamoi ja jyrisi perjantaita vasten yöllä kovaa. Katso video. (Kuvituskuva)
Sebastian Björklund,
Elina Niemistö

Etelä-Pohjanmaan pelastajilla on ollut viime yön aikana useita vahingontorjuntatehtäviä. Puiden kaatumisista ja vesien tulvimisesta johtuvia tehtäviä oli yhteensä runsaat parisenkymmentä.

Seinäjoen keskussairaalan M-talon, Lapuan lukion ja myös Rengonharjun lentoaseman kellareihin oli tulvinut vettä, joita pelastuslaitos on käynyt tyhjentämässä.

Seinäjoen Valion tehtaalla oli uhkaava tulipalonalku tänään aamukahdeksan aikoihin. Valaisimesta alkanut palonalku saatiin sammumaan tehtaan työntekijöiden ansiosta.

Päivystävä palomestari Joona Övermark Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta sanoo, että viime öinen ei kuitenkaan ollut niin työllistävä kuin toissapäiväinen ukkosmyräkkä, jonka aikana oli noin 150 tehtävää. Isoin myräkkä osui silloin Kuusiokuntien alueelle.

– Pelastuslaitoksella on kuitenkin hyvä kyky ja valmius vastata. Jos tapauksia tulee päällekkäin, meillä on kiireellisyysluokitus käytössä. Ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuvat hälytykset ovat etusijalla. Onneksi nämä ovat olleet aika lailla paikallisia tai alueellisia tapahtumia, joten ollaan saatu liikuteltua yksiköitä muilta paloasemilta, toteaa Övermark.

Pohjanmaalla vilkasta etenkin aamulla

Rauhallisen yön jälkeen on Pohjanmaan pelastuslaitoksella ollut kiireinen aamu. Etenkin Kristiinankaupungin alueella pelastuslaitosta on työllistänyt kaatuneet puut.

Vöyrillä syttyi lato salamaniskusta tulen, mutta palo saatiin sammutettua.

Yöllä ukonilma aiheutti kymmenkunta hälytystä, joista suurin osa automaattihälytyksiä, niitä ei enää aamusta ole tullut.

– Ne ovat yleisiä salaman iskiessä maahan. Itse asiassa on ihme, ettei hälytyksiä ole tullut tämän enempää, päivystävän palomestari Teemu Jumpponen toteaa.

Muun muassa Sulvan kirkosta tuli automaattihälytys. Lisäksi pelastuslaitos on joutunut raivaamaan muutaman kaatuneen puun, yhden tieltä ja toisen sähköjohtojen päältä.

Kello 2.30 maissa salama iski omakotitaloon Vaasassa. Asukkaat hälyttivät apua paikalle, kun tunsivat palaneen hajua. Pelastuslaitoksesta ei kuitenkaan havaittu paloa, vaan savuhaitan aiheutti kärähtänyt sähkölaite.

Pelastuslaitolselta muistutetaan että mikäli kaatuneita puita löytyy tieltä, ovat ne ensisijaisesti tienkäyttäjän vastuulla, mutta ilman osaamista ei kannata itse lähteä raivaamaan.

Mikäli kaatunut puu aiheuttaa ihmisille vaaraa, on siitä ilmoitettava Pelastuslaitokselle välittömästi.

19.8.2022 klo 11:20 päivitetty E-P:n tiedot.

Suosittelemme sinulle