Hyppää sisältöön

Vanhustenhoidon ongelmat esiin tuoneen Tarja Parkatin työsyrjintä toi hoivakodin yksikönjohtajalle sakkoja ja korvausvastuuta

Työsyrjintäjutussa syytettiin myös Kristiinankaupungin viranhaltijaa työsyrjintään yllyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta käräjäoikeus hylkäsi nämä syytteet.

Tarja Parkatti
Palkittu lähihoitaja Tarja Parkatti Kristiinankaupungissa toukokuussa 2019. Kuva: Yle/Elina Kaakinen
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Kristiinankaupungissa toimivan hoivakodin edustajan sakkoihin lähihoitaja Tarja Parkattia koskevassa työsyrjintäasiassa. Sakkorangaistus on 20 päiväsakkoa eli 340 euroa.

Tuomio koskee helmikuun 2019 tapahtumia De Gamlas Hem -palvelukodissa Kristiinankaupungissa. Hoivakoti tuottaa palveluja kaupungille palvelusetelillä.

Hoivakodin silloinen yksikönjohtaja tuomittiin käräjäoikeudessa myös korvaamaan Parkatille loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 500 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 3 500 euroa.

Kaupungin viranhaltijaa koskevat syytteet työsyrjintään yllyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta käräjäoikeus hylkäsi.

Työsuhde poikki tekstiviestillä

Hoivakodin yksikönjohtaja sopi suusanallisesti Parkatin kanssa viidestä työvuorosta. Parkatti ehti tehdä niistä kaksi, kunnes työsuhde purettiin tekstiviestillä.

Haastehakemuksessa syyttäjä toteaa, että Parkatin työsuhde purettiin yhteiskunnallisen mielipiteen tai poliittisen tai ammatillisen toiminnan perusteella. Käräjäoikeus päätyi samaan tulkintaan.

Parkatti oli vähän aiemmin tammikuussa ilmoittanut Kristiinankaupungissa toimineen Esperi Care Ulrikan toiminnan epäkohdista ammattiliittoonsa ja tätä kautta tieto kulki Valviraan ja aluehallintovirastoon.

Hoivakodin tuomittu johtaja kiisti oikeudessa syytteen työsyrjinnästä. Hän kertoi purkaneensa sovitut työvuorot palvelutalon muiden työntekijöiden antaman negatiivisen palautteen ja Parkatin yhteistyökyvyttömyyden perusteella.

Oikeudessa jäi ristiriitaiseksi ja ilman tarvittavaa näyttöä se, oliko kaupungin viranhaltija yllyttänyt hoivakodin yksikönjohtajaa Parkatin työsuhteen katkaisemiseen. Häneen kohdistuneet molemmat syytteet hylättiin.

Syyttäjä vaati viranhaltijalle suurempaa sakkorangaistusta kuin hoivakodin johtajalle.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Työtuomioistuimelta tuomio loppusyksystä

Lähihoitaja Tarja Parkatin toista työsuhteen irtisanomista puitiin kesäkuussa työtuomioistuimessa. Asia koskee Parkatin työsuhdetta Kauhajoella sijaitsevassa Tuulikantele-hoivakodissa.

Esperi Care Oy:n tytäryhtiö Kauhajoen hoiva ja huolenpito Oy purki Parkatin työsopimuksen toukokuussa 2021 vedoten muun muassa vakavaan luottamuspulaan.

Työtuomioistuimen tuomio tulee aikaisintaan loppusyksystä. Kanteen asiasta on tehnyt sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry ja vastaajana jutussa on työnantajan edustajana Hyvinvointiala Hali ry.

Sote ry vaatii Parkatille 26 kuukauden palkkaa vastaavaa korvausta työsopimuksen purkamisesta.

Lue myös:

Työtuomioistuin selvittää, irtisanottiinko palkittu hoitaja ja hoivakotikriisin paljastanut Tarja Parkatti laittomasti

Palkittu lähihoitaja Tarja Parkatti paljasti kristiinankaupunkilaisen hoivakodin ongelmat ja käynnisti koko hoivakotikohun: “En osannut odottaa, että asia saisi näin isot mittasuhteet”

Suosittelemme