Hyppää sisältöön

Marinin some-tukijoukot saattavat osoittaa yhteiskunnan kaksoisstandardeja – Tutkija: Meillä on ollut juhlivia pääministereitä

Moni Marinia julkisesti somessa tukeva korostaa sitä, että muun muassa pääministerin sukupuolella on merkitystä siihen, minkälaista julkista keskustelua bilevideoista käydään.

Marin: Suomalaisilla on oikeus arvioida toimintaani
Marin: Suomalaisilla on oikeus arvioida toimintaani

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) julkisuuteen vuotaneet bilevideot ovat saaneet aikaan kiivasta keskustelua ja jakaneet mielipiteitä. Monet ovat myös osoittaneet hänelle tukeaan sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalista mediaa laajasti tutkinut Essi Pöyry kertoi aiemmin Ylen haastattelussa, että on vaikeaa arvioida, kuinka vuotaneet videot vaikuttavat pääministerin uskottavuuteen. Hänen mukaansa videot joka tapauksessa vaikuttavat siihen, millainen mielikuva ja maine Marinilla on.

Marinin juhlavideoiden vuodettua julkisuuteen eri uutislähteet ja sosiaalinen media ovat jatkaneet julkista keskustelua aiheesta suuntaan jos toiseenkin.

Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen professori ja politiikan tutkija Johanna Kantola kertoo, että Sanna Marin ravistelee suomalaisia normeja ja se saa ihmiset reagoimaan.

Esitimme Johanna Kantolalle viisi kysymystä sosiaalisen median tuen osoituksista ja pääministeriyteen liitetyistä normeista.

1. Mitä ajattelette sosiaalisen median tuen osoituksista – mistä ne kertovat?

– Tukeminen voi liittyä siihen, että ihmiset haluavat tuoda esiin, että meillä on edelleen kaksoisstandardeja: meillä on ollut pääministereitä, jotka ovat käyttäneet alkoholia ja juhlineet. Niistä vain ei ole tämän tyyppistä kuvamateriaalia olemassa.

– Tällä hallituskaudella perinteinen kuva ministeri-instituutiosta on muuttunut paljon. Muun muassa äitiyden ja ministeriyden yhdistämisen normit ovat höllentyneet. Tämä liittyy tähän samaan.

– Tämä kohu haastaa perinteisiä mielikuvia pääministerin elämästä – se herättää kysymään, millaista elämää pääministeri saa viettää, mitä aiempia normeja meillä on siihen liittyen ollut.

Esimerkiksi Vihreät naiset toteaa Instagramissa, että naiset voivat samaan aikaan sekä juhlia railakkaasti että johtaa maata.

Toisaalta Helsingin yliopiston politiikan tutkija Johanna Vuorelma tviittasi perjantaina 19. elokuuta, että Marinin juhlintatapauksesta ei pitäisi tehdä sukupuolikysymystä.

2- Miksi tukea osoitetaan juuri sosiaalisessa mediassa, Johanna Kantola?

– Se seuraa logiikkaa, jota olemme nähneet aiemminkin Marinin kohdalla. Ihmiset julkaisivat kuvia itsestään samojen korujen kanssa kuin Marin. Ihmiset haluavat osoittaa tukea ja ymmärrystä.

– Myös korutapauksessa pyrittiin avaamaan keskustelua siitä, mitä ne normit taustalla ovat ja onko kaksoisstandardeja ja liittyvätkö ne sukupuoleen ja mikä on soveliasta ja niin edelleen.

Sosiaalisessa mediassa puolustetaan Marinia muun muassa vertaamalla tapausta miespuolisten poliittisten johtajien aiempiin selkkauksiin, jotka ovat nousseet otsikoihin.

3. Eli Sanna Marin rikkoo normeja ja se laittaa yhteiskunnan keskustelemaan?

– Kyllä. Juuri näin. Pääministeri-instituutioon liittyviä normeja ravistellaan, ihmiset havainnoivat, että se on muuttumassa ja se aiheuttaa keskustelua, koska meillä on ehkä erilaisia näkemyksiä siitä.

4. Saako pääministerillä olla omaa aikaa, Johanna Kantola?

– Itse ajattelen, että ehdottomasti pääministerillä tulee olla vapaa-aikaa. Hänen tulee saada ja voida viettää vapaa-aikaa. Kun ajatellaan pääministeri-instituutiota – ja yleensäkin poliitikkona toimimista – on nimenomaan tärkeää, että pääministerin tehtävässä on aikaa perheelle ja myös muulle elämälle.

– Meillä on niin paljon yhteiskunnassa puhetta siitä, mitä on hyvä työelämä, miten siitä voi selvitä ja kuka tietyntyyppisiä tehtäviä voi hoitaa. On paljon syitä, miksi pääministerin työ ei voi olla kaikkea imevää, vaan voi olla myös aikaa muulle. Marin on tietoisesti yrittänyt muuttaa instituutiota ja se muuttuu siinä samalla, kun me käymme tätä keskustelua esimerkiksi juuri tästä vapaa-ajasta.

5. Saako pääministeri olla ystävä kenen kanssa vain?

– Tähän kysymykseen kuuluu juuri normeja, että mikä on sopivaa pääministerille. Meillä on ollut ehkä joitain tulkintoja, millaisia ystäviä pääministerillä perinteisesti on ollut, että kenen kanssa pitäisi olla.

– Mutta monella ihmisellä saattaa olla eri käsitys tässä maailmassa, että mikä on hienoa ja ketkä ovat hienoja ihmisiä. Tässäkin kysymyksessä normit ja käsitykset törmäävät.

Muun muassa SDP:n entinen kansanedustaja ja nykyinen Liike Nytin kaupunginvaltuutettu Mikael Jungner sanoo puolustavansa Marinin oikeutta yksityiselämään heidän poliittisten näkemystensä eroista huolimatta.

Myös tanssija, yrittäjä Johanna Hautsalo puolustaa omassa postauksessaan Marinin oikeutta yksityiselämään sekä ylipäänsä suomalaista tapaa juhlia.

Lue lisää:

Huumetestissä käynyt pääministeri Marin: Jos vihollinen lähestyisi Suomen rajaa, tietäisin sen ennen juhlailtaa – ei maamme niin heikoissa kantimissa ole

Ministeri "väsähti" kiekkojuhlissa, pääjohtaja palasi lomalta umpihumalassa – näin päättäjien alkoholinkäyttö on noussut otsikoihin Suomessa

Pääministeri Sanna Marinin muotikuva synnytti naisvihaa vastustavan someliikkeen – "Marinin toiminta on hyvin tietoista", sanoo tutkija

Suosittelemme sinulle