Hyppää sisältöön
Mielipide
Kuntoliikunta

Joonas Konstigin kolumni: Tulevaisuus on täällä, ja se povaa huonoa lihaksille

Tekniikkaa pidetään luonnon vastakohtana, mutta itse asiassa tekniikka on ihmiseläimen luontoa: luonnossa kaikki eläimet välttävät ponnistelua. Inhimillistä meissä on halu rasittaa itseämme, Joonas Konstig pohtii.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020
Joonas KonstigKirjailija

Tulevaisuus on lopulta täällä! Kauan sitä on odotettukin, mutta tänä kesänä lopulta tajusin eläväni tulevaisuudessa.

Älypuhelimet ja internetit eivät olleet vielä riittävän tulevaisuutta, koska tulevaisuuden pitää myös näkyä konkreettisesti katukuvassa. Mutta nyt katuja kiitävät scifi-äänillä humisevat sähköautot, sähköpolkupyörät ja -yksipyöräiset. Täällä Espoossa katuja vipeltävät myös kaupparobotit, ja ehkä leimallisimpina, sähköskuutit.

Yllättäen tulevaisuuden toikin siis sähkö, tuo 1800-luvun keksintö, polttomoottorin aikalainen. Uusien sähkölaitteiden voima mullistaa parhaillaan ihmiselämää. Muutos on siinä, että käytämme aina vain enemmän tekniikkaa lihasten sijasta.

Tulevaisuus on konkreettisimmillaan sitä, että lihas ei liiku, vain sähkö virtaa: tekniikan kehitys tekee asioista helppoja – ja käänteisesti meistä laiskoja.

Seksi ja leikki pois lukien eläin toimii saadakseen kaloreita.

Tänä kesänä olen miettinyt, kuinka usein ihminen ottaa skuutin sen sijasta, että kävelisi. Kuinka usein sähköpyörä korvaa – ei autoa – vaan polkupyörän? Ihmiset siirtyvät yhä enemmän lihasvoimasta tekniikan voimaan. Se on suorastaan luonnonlaki, kalorien laki.

Kalorit ovat elämän ja kuoleman karu valuutta. Kaikki eliöt ovat sopeutuneet optimointipeliin, jossa maksimoidaan kalorien saantia ja minimoidaan niiden kulutusta. Seksi ja leikki pois lukien eläin toimii saadakseen kaloreita. Kun maha on täynnä, eläin lepää.

Monet ajattelevat tekniikkaa luonnon vastakohtana, mutta itse näen tekniikan ihmisen luonnollisena osana. Kaikki eliöt koettavat säästää kaloreita, ja tekniikka on ihmiseläimen tapa säästää kaloreita. Liukuportaat nostavat meitä pakaralihasten sijasta, sähkö vie eteenpäin reisilihasten sijasta.

Mitä pitemmälle tekniikka kehittyy, sitä enemmän ihminen taantuu. Älypuhelinta voi pian pyyhkiä ilman sormia, ja silloin emme enää tarvitse lihaksiamme ollenkaan, mitä nyt sydäntä pakolliseen pamppailuun. Jäämme köllöttämään paikoillemme.

Luomakunnan laiskuuden huiput ovat varhaisimmat alkueliöt: mikrobit, joilla ei ole edes jalkoja. Pöpö köllöttää nenäontelossa ja toivoo, että pärskäys vie sen uuden uhrin luo.

Paradoksi kuuluu siis: teknologia on eläimellistä; paluu luontoon on inhimillistä.

Teknologia on siis luonnollista. Sen vastakohta on inhimillinen. Ihminen on inhimillisimmillään, kun hän pystyy torjumaan teknologian ja käyttää sen sijasta omia resurssejaan: omaa tahtoaan, omia kaloreitaan joko lihastyöhön tai aivotyöhön.

Ihminen voittaa luonnon, kun hän valitsee käyttää lihaksiaan mäelle nousemiseen. Eikö ihminen antaudukin vain eläimelliseksi kalorilaskuriksi, kun hän valitsee lihasten sijasta tekniikan nostamaan itsensä?

Paradoksi kuuluu siis: teknologia on eläimellistä; paluu luontoon on inhimillistä. Urheilemaan lähtevä ihminen on inhimillinen. Uutta kieltä tai kokeilevaa kirjallisuutta lukeva ihminen on inhimillinen. Polkupyöräilijän reidet ovat inhimillisyyden voitto sähkömoottorista.

Tämä kolumni ei ole mikään edistyksenvastainen yritys tuomita sähköteknologiaa. Tulevaisuuslaitteet ovat hyvin käytännöllisiä, joskus hauskojakin, ja sähköpyörä korvannee joskus polkupyörän minunkin tulevaisuudessani. Mutta pidän silti tärkeänä puolustaa lihaksiamme.

Ihmisillä on pitkälle kehittynyt ja monimutkainen liikkumisjärjestelmä, joka osaa hienosti polttaa energiaksi monenmoista polttoainetta: rasvaa, glukoosia ja soluhengityksen tuottamaa adenosiinitrifosfaattia. Evoluutio on luonut meidät käyttämään lihaksiamme.

Jos annamme tekniikan hoitaa kaiken, jokin inhimillinen voima meissä surkastuu.

Lihastyötä tarvitaan, että ihminen pysyy edes normaalina – saati sitten kukoistaa onnellisena. Lihasten käyttäminen perustuu ehkä kauneimpaan ja inhimillisimpään kaikista lahjoistamme, vapaaseen tahtoon.

Jos annamme tekniikan hoitaa kaiken puolestamme, jokin inhimillinen voima meissä surkastuu – ja niin tekevät lihaksemmekin. Iloitsen nähdessäni ihmisten nousevan eläimellisiltä sähkölaudoilta ja lähtevän pelaamaan jotain niin epäluonnollista ja ihanan inhimillistä kuin jalkapalloa.

Löydä siis reisilihakseksi. Rakasta niitä, kun vastaan tulee ylämäki. Tunne, miten lihassäikeet vahvistuvat. Se työ tekee sinusta inhimillisemmän. Se päihittää eläimen meissä.

Joonas Konstig

Kirjoittaja on espoolainen kirjailija, joka on koiransa ansiosta löytänyt myös kävelemisen nautinnon.

Voit keskustella kolumnista 24.8. klo 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle