Hyppää sisältöön

Uusi koelaitos kehittää puukuitupakkauksia pikaruoalle ja marjoille – Metsä Springin tavoitteena on saada ensimmäiset tuotteet kuluttajille vuodenvaihteessa

Äänekoskella käyttöön vihittävässä koelaitoksessa testataan ja kehitetään puukuitupohjaisia pakkauksia, joilla voidaan korvata elintarvikepakkausten muovia.

Silmälasipäinen nainen pitää puukuitulautasta kohotettuna ja katselee sitä.
Puukuitupakkauksia on tarkoitus valmistaa ensimmäisessä vaiheessa esimerkiksi pikaruoalle sekä vihanneksille ja marjoille. Kuva: Metsä Group
Sanna Savela
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 2017 valmistuneen biotuotetehtaan suunnitelussa jo tavoiteltiin, että ympärille syntyy uusia innovaatioita hyödyntäviä laitoksia.

Maanantaina tehdasintegraattiin vihitään Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin ja konepajayhtiö Valmetin 3D-puukuitutuotteita valmistava koetehdas.

Metsä Springissä projektia johtavan Jarkko Tuomisen mukaan tarve uusille pakkauksille on kova ja tavoitteena on korvata etenkin elintarvikepakkauksia.

– Elintarvikepakkauksissa volyymit ovat suuret, joten jos pystymme saamaan sieltä markkinaosuutta kuitupohjaisella tuotteella, sillä on liiketoiminnalle iso merkitys. Lisäksi tavoittelemme uusilla ratkaisuilla jätteiden määrän vähenemistä, sanoo Tuominen.

Tuominen kertoo, että aloite koko projektiin sai alkunsa Metsä Groupin pakkausmateriaaleja käyttäviltä asiakkailta, joilla on kova tarve kehittää vastuullisia pakkausmateriaaleja. Toisin sanoen korvata muovi siellä, missä se on järkevää.

Ensimmäisessä vaiheessa kierrätettäviä puukuitupakkauksia on tarkoitus valmistaa esimerkiksi pikaruoalle sekä vihanneksille ja marjoille. Lihan ja kalan pakkaamisessa vaadittavat barrier-ominaisuudet eli suoja- ja säilyttävyys, vaativat vielä Tuomisen mukaan työtä.

Tuotteen kerrokset testauksen kohteena

Tuotekehittelyn tavoitteena on alusta asti ollut kovan kysynnän vuoksi saada ensimmäiset tuotteet markkinoille mahdollisimman nopeasti. Siksi markkinoita on tarkoitus testata jo demolaitoksella.

– Projekteissa on aina paljon vaiheita, ja on mahdollista, että kaikki ei menekään niin sujuvasti kuin oli ajateltu. Tavoitteemme on kuitenkin tuoda ensimmäiset tuotteet kuluttajille tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alkupuolella, sanoo Tuominen.

Ilmakuva, jossa Metsä Springin koelaitos Äänekoskella.
Ilmakuva Äänekoskelle rakennetusta, 20 miljoonaa euroa maksaneesta koelaitoksesta. Kuva: Metsä Group

Koelaitoksessa valmistuksessa tuotelinjan alussa käytetään märkää kuitumassaa, mutta linjan lopussa on jo valmis pakkaus, esimerkiksi lautanen tai kuppi, joka voidaan pakata suoraan pahvilaatikkoon ja lähettää käytettäväksi. Toinen asia, joka Tuomisen mukaan tekee laitoksesta 3D:n, on rakenteen kerroksellisuus.

– Tuotteen kerrokset ovat yksi innovaatioista, joita koelaitoksessa testataan.

Ensimmäiset tuotteet valmistuivat 1,5 vuodessa

Elintarvikepakkauksissa on aina tärkeimpinä Tuomisen mukaan kuluttajan turvallisuus ja ruoan säilyminen. Myös syntyvän jätteen määrällä on merkitystä.

– Ruokaa pilaantuu koko maailmassa paljon sen vuoksi, ettei sitä ole lainkaan pakattu tai se on pakattu vääränlaiseen materiaaliin.

Koelaitos maksoi 20 miljoonaa euroa. Koska kyseessä on uusi teknologia, sen kehitystyö on vaatinut paljon suunnittelua. Metsä Springillä koelaitos työllistää kymmenen ihmistä, Valmetilla hieman enemmän. Sen lisäksi yhtiöissä sekä lukuisilla alihankkijoilla kehitystyöhön on osallistunut satoja ihmisiä.

Yhteistyössä Metsä Spring keskittyy tuotteeseen ja Valmet laitteisiin.

– Siinä välissä meillä on yhteisenä kehittämisen kohteena prosessi, sanoo Tuominen.

Tuomisen mukaan projekti on edennyt ripeästi: 1,5 vuoden kuluttua investointipäätöksestä koelaitoksen ensimmäiset tuotteet saatiin linjalta ulos.

Voit keskustella aiheesta 23.8. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle