Hyppää sisältöön

Tältä näyttää puhelinsovellus, jolla voi ensi vuonna todistaa henkilöllisyytensä – asiantuntijan mukaan tietosuojahuolet ovat turhia

Jatkossa henkilöllisyytensä voi todistaa suoraan puhelimesta. Uudistuksen myötä sähköinen tunnistautuminen myös ilman pankkitunnuksia on mahdollista. Digitaalinen henkilöllisyystodistus vahvistaa ihmisten valtaa omiin tietoihinsa.

Tältä näyttää sovellus, jolla voi pian todistaa henkilöllisyytensä. Video: Toni Määttä
Miina Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jatkossa kaupan kassalla voi todistaa henkilöllisyytensä puhelimen avulla ilman, että paljastaa kaikkia henkilötietojaan.

Tämän mahdollistaa digitaalinen henkilöllisyystodistus, joka on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden aikana. Kyseessä on virallinen henkilöllisyyttä osoittava asiakirja passin ja henkilökortin rinnalla, jota voi hyödyntää niin sähköisessä kuin kasvokkain tapahtuvassa asioinnissa.

Digitaalista henkilöllisyystodistusta voidaan hyödyntää esimerkiksi paketteja noudettaessa sekä iän osoittamiseen tai sähköisiin asiointipalveluihin kirjautumisessa. Se tuo myös helpotusta niille, joilla ei syystä tai toisesta ole verkkopankkitunnuksia.

Valtiovarainministeriön valmistelema lakiesitys digitaalisesta henkilöllisyystodistuksesta menee eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Mikäli se saa eduskunnan hyväksynnän, voi henkilöllisyytensä osoittaa pian passin ja henkilökortin ohella myös mobiilisovelluksella.

Henkilötiedot todistetaan puhelinsovelluksen avulla

Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii älypuhelimeen tai tablettiin ladattavana mobiilisovelluksena, jonka kehittämisestä vastaa Digi- ja väestötietovirasto.

Mobiilisovelluksen käyttöönotto vaatii alkuun tunnistautumisen joko sähköisesti esimerkiksi pankkitunnuksilla tai paikan päällä suoraan poliisin luona. Se vaatii toimiakseen voimassaolevan passin tai henkilökortin, jonka tiedot tulevat suoraan poliisin rekisteristä. Myös käyttäjän virallinen passikuva tulee sovellukseen viranomaisten rekisteristä.

Ihminen pitää kädessään kännykkää. Toinen osoittaa sen ruudulla olevaa kohtaa sormellaan.
Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii puhelinsovelluksessa. Käyttäjä voi tilanteesta riippuen valita, mitä tietoja haluaa jakaa. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Digi- ja väestötietoviraston johtajan Riitta Partalan mukaan digitaalinen henkilöllisyystodistus mahdollistaa henkilöllisyyden osoittamisen sekä julkisen että yksityisen sektorin käyntiasiointipalveluissa. Yksityisen sektorin asiointipalveluissa sovelluksen käyttö riippuu yksityisen toimijan halusta hyödyntää sovellusta.

Tunnistautuminen onnistuu jatkossa myös ilman pankkitunnuksia

Uudistus tuonee helpotusta monen elämään, etenkin niiden, joilla ei ole voimassaolevia verkkopankkitunnuksia.

Liki puoli miljoonaa suomalaista elää ilman pankkitunnuksia. Ne ovat edelleen yleisin tapa tunnistautua lähes kaikkiin julkisiin ja moniin kaupallisiin palveluihin.

Myös Suomessa asioivien ulkomaalaisten arki helpottuu.

Valtiovarainministeriön tietohallintoneuvoksen Maria Nikkilän mukaan sovellukseen on luvassa kaksi eri versiota, joista toinen on tarkoitettu suomalaisen henkilöllisyystodistuksen omaaville ja toinen ulkomaalaisille, joilla ei vielä ole suomalaista henkilötunnusta.

Tummatukkainen nainen katsoo suoraan kameraan.
Valtiovarainministeriön tietohallintoneuvos Maria Nikkilä haluaa hälventää huolta tietosuojan heikkenemisestä. Hänen mukaansa digitaalinen henkilöllisyystodistus lisää tietoturvaa. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

– Sovelluksen avulla esimerkiksi Suomeen tuloa suunnitteleva vaihto-oppilas tai Suomessa esimerkiksi liiketoimintaan liittyviä asioita viranomaisten kanssa hoitava henkilö voisi kirjautua suomalaisiin palveluihin, Nikkilä sanoo.

Partala havainnollistaa asiaa lompakon kautta.

– Käytännössä voi ajatella että on lompakko, jossa on kaksi eri korttia ja sitten ulkomaalaiset saisivat hieman erilaisen kortin kuin suomalaiset, jotka saavat sinne henkilöllisyystodistuksen.

Sovellus ei uhkaa yksityisyydensuojaa

Valtiovarainministeriön mukaan kansalaisten lausuntoa koskevissa palautteissa on noussut esiin huoli siitä, että digitaalinen henkilöllisyystodistus lisäisi kansalaisiin kohdistuvaa valvontaa ja heikentäisi tietosuojaa.

Partalan mukaan sovellus kuitenkin pikemminkin parantaa tietosuojaa, sillä sen käyttäjä voi valita, mitä tietoja itsestään tunnistautumistilanteessa jakaa.

– Jos kaupan kassalla pitää osoittaa olevansa yli 18-vuotias, niin digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kautta ikäänsä todistavan ei tarvitse jakaa nimitietojaan, jos se ei siinä tilanteessa ole olennainen tieto jaettavaksi, Partala sanoo.

Partala korostaa, että viranomaiset eivät pysty seuraamaan digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöä.

Riitta Partala
Digi- ja väestötietoviraston johtajan Riitta Partalan mukaan henkilöllisyyden todistamiseen käytettävä mobiilisovelluksen ensimmäinen versio on nyt valmis. Sen kehittäminen kuitenkin jatkuu edelleen. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

– Siinä mielessä se on verrattavissa passiin tai henkilökorttiin eli eihän niistäkään niiden myöntäjä pysty seuraamaan, että milloin niitä käytetään, Partala sanoo.

Sähköisessä asioinnissa tietosuoja on Partalan mukaan jopa aiempaa parempi, sillä tunnistautuminen ei niin sanotusti kierrä minkään välityspalvelun kautta vaan toimii suoraviivaisesti sovelluksen ja asiointipalvelun välillä.

Taustalla EU:n digitaalisen lompakon hanke

Digitaalinen henkilöllisyystodistus ei ainakaan vielä sovellu matkustusasiakirjaksi. Nikkilän mukaan tavoitteena on kuitenkin laajentaa sovelluksen käyttöä ainakin niihin EU-maihin, joissa vastaava sovellus on käytössä.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus on osa EU:n laajuista digitaalisen lompakon hanketta, jossa valtiovarainministeriö vastaa Suomen lainvalmistelusta.

Digitaalisen lompakon ideana on, että käyttäjä voisi tallentaa digitaaliseen identiteettilompakkoonsa henkilöön liittyviä tietoja, kuten ajoluvan tai vakuutusasiakirjoja sekä käyttää sitä tunnistautumiseen erilaisissa palveluissa.

Digitaalinen lompakko on määrä saada käyttöön vuonna 2024.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 31.8. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Voit ehkä pian todistaa henkilöllisyytesi EU:n omalla digilompakolla – kännykkäsovelluksella voisi tunnistautua ja maksaa

Kun suomalainen perheenäiti palasi kotimaahan, hän törmäsi digimuuriin: "Suomessa ei voi elää normaalia elämää ilman pankkitunnuksia"

Nästa år ska du kunna identifiera dig med hjälp av en statlig mobilapp – så här fungerar det i praktiken

Suosittelemme sinulle