Hyppää sisältöön

Olaus Alinen, 18, on jenkkifutiksessa ikäluokkansa paras Euroopassa – katso, miten toimittaja selviää tulevan ammattilaisen ohituksesta

Olaus Alisen unelma on olla NFL:n ykköskierroksen varaus jonain päivänä. Isä Klaus Alinen oli omalla urallaan ensimmäisiä NFL-joukkueen kanssa sopimuksen tehneitä suomalaispelaajia.

Katso videolta, kun Ylen toimittaja yrittää päästä 140-kiloisen jenkkifutispelaajan ohi
Jenni Joensuu,
Jere Sanaksenaho
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi metriä. 140 kiloa. Kengänkoko 51,5.

18-vuotiaan Olaus Alisen mitat ovat vaikuttavat. Ne ovat myös ihanteelliset hänen lajinsa, amerikkalaisen jalkapallon, kannalta. Hänen pelipaikkansa on uloin linjamies.

– Pelipaikka tuli tosi luonnostaan. Kroppani on siihen paikkaan juuri sopiva, oikea prototyyppi, Alinen kertoo.

Toimittajana Jere Sanaksenaho.

Matkalla Alabamaan

Ensi vuoden alussa Olaus Alisen uralla alkaa tärkeä vaihe.

Hän aloittaa opiskelun Yhdysvalloissa Alabaman yliopistossa.

Alinen päätti tulevasta koulustaan kesällä. Hän sai stipenditarjouksen peräti 46 amerikkalaisesta yliopistosta.

Alabaman yliopiston joukkue Alabama Crimson Tide pelaa Yhdysvaltojen kovatasoisessa NCAA-yliopistosarjassa. Kyseessä ei ole mikään pikkuliiga, vaan esimerkiksi Alabaman kotistadionille mahtuu 100 000 katsojaa.

Perinteikäs menestysjoukkue on voittanut yliopistosarjan mestaruuden viimeksi kaudella 2020 ja sitä ennen vuonna 2017. Joukkuetta valmentaa Nick Saban, jota pidetään yhtenä jenkkifutiksen parhaimmista valmentajista.

– Alabama on kaikkien aikojen menestynein joukkue ja tälläkin hetkellä siellä on legendaarinen valmentaja. Kahdessatoista vuodessa on tullut kuusi mestaruutta. Alabamalla on eniten ykköskierroksen NFL-varauksia ja nykyisiä NFL-pelaajia, Alinen perustelee valintansa syitä.

Alisen puheesta huomaa, että taustatyötä päätöksen eteen on todellakin tehty. Hän kiersi kesällä vielä viidessä yliopistossa isänsä Klaus Alisen kanssa tutustumassa paikkoihin.

– Alabamassa oli mukava porukka ja kivat valmentajat, se oli aika kokonaisvaltainen paketti. Se on sellainen paikka, jossa halusin pelata.

Miehet pelaavat amerikkalaista jalkapalloa.
Amerikkalainen jalkapallo on ollut Olaus Alisen perheessä mukana aina. Myös isä Klaus Alinen pelasi sitä ammattilaistasolla 1990- ja 2000-luvuilla. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Isän jalanjäljissä

Amerikkalainen jalkapallo olisi voinut olla Olaus Aliselle looginen valinta jo pienenä, sillä myös hänen isänsä Klaus Alinen on lajissa menestynyt. Pienenä poikana hän kuitenkin pelasi jääkiekkoa.

Klaus Alinen solmi pelaajasopimuksen Atlanta Falconsin kanssa vuonna 2006. Hän ei silti koskaan pelannut NFL:ssä. Toiveena onkin, että poika pääsisi toteuttamaan tätä unelmaa.

– Hoidetaan ensin yliopisto maaliin ja katsotaan sitten, mikä on tilanne. Ainakin hän on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, isä-Alinen sanoo.

Stipendipaikka yliopistossa ei ole menolippu menestykseen, vaan töitä täytyy tehdä. Stipendiaattien pitää myös pärjätä koulussa, pelkkä pelaaminen ei riitä.

– Yliopistossa on se hyvä puoli, että työnteko ei jää pelkästään omille harteille. Siellä on huippuvalmentajat, jotka ohjaavat tekemään oikeita asioita. Itse pitää sitoutua tekemään työtä, ja siihen olen valmis, Olaus Alinen sanoo.

Työtä tehty kauan

NFL-selostaja Mika Laurila kutsui Olaus Alisen yliopistovalintaa heinäkuussa suomalaisen jenkkifutiksen historian kovimmaksi jutuksi.

– Pelaajia, jotka saavat itse valita huippukoulujen väliltä, ei ihan kauhean monta ole, sanoi Suomen maajoukkueen päävalmentaja Mikko Koikkalainen puolestaan tuolloin Ylelle.

Mika Laurila sanoi myös, että Alista pidetään tällä hetkellä ikäluokkansa parhaana Euroopasta tulevana pelaajana.

Alisen menestykseen vaikuttavat paitsi hänen lahjakkuutensa, myös tarkkaan harkittu, jo nuorena alkanut polku kohti haluttua uraa.

Alinen muutti 16-vuotiaana opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Hän opiskelee vielä tämän vuoden loppuun saakka Connecticutissa Loomis Chaffeen tunnetussa "jalkapallolukiossa".

– Se oli paras ratkaisu urakehitykselle ja pakko tehdä. Halusin itse lähteä sinne, ja tuo päätös ohjasi parhaalle mahdolliselle polulle.

Klaus Alinen kertoo, että perheen kesken käytiin tarkasti keskustelua ennen Olauksen muuttoa Connecticutiin. 16-vuotias on nuori muuttamaan pois kotoa, saati sitten toiselle mantereelle.

– Kyllähän siinä päätä huimasi perheellä, se oli iso hyppy aikuisuuteen niin nuorena. Mutta emme olisi päästäneet Olausta lähtemään, jos hän ei olisi ollut siihen valmis. Hän pystyi jo silloin kantamaan vastuun.

Olaus Alinen.
Olaus Alinen haluaa olla jonain päivänä Yhdysvaltojen ammattilaisliiga NFL:n ykköskierroksen varaus. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Ei oikotietä huipulle

Olaus Alinen on haastattelussa rento, päämäärätietoinen ja hämmentävän kypsän oloinen ollakseen vain 18-vuotias.

Häntä on tituleerattu amerikkalaisen jalkapallon suomalaislupaukseksi ja superlahjakkuudeksi jo pitkään, mutta se ei tunnu vaikuttavan nuoreen mieheen ainakaan huonolla tavalla.

Alinen tietää, että Alabamassa hänen kanssaan tulee pelaamaan vähintään yhtä lahjakkaita pelaajia. Kaikilla on varmasti yhtä suuri halu näyttää taitonsa.

– En odota, että pääsen heti yliopistojoukkueen avauskokoonpanoon, en todellakaan. Huiputkin ovat joutuneet odottamaan vuoroaan.

Kenties isän tieto ja kokemus lajista niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa on ollut pojalle hyödyksi, vaikka isä-Alinen korostaakin, että Olaus on itse tehnyt päätöksensä oman uransa suhteen. Isän mieltä silti lämmitti, kun poika lopulta valitsi amerikkalaisen jalkapallon omaksi lajikseen.

– Onhan jenkkifutis paras joukkuelaji maailmassa! Ja tiedän, mihin se kasvattaa ihmisenä ja urheilijana.

Klaus Alinen ei pelannut yhtään NFL-ottelua, mutta tietää, millainen maailma poikaa odottaa.

– Raakaa työtä, päivittäin. Ei ole helppoa oikotietä huipulle.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 24.8. kello 23:een saakka.

Aiheesta aiemmin:

Olaus Alinen siirtyy NFL-pelaajia liukuhihnalta tuottavaan "yliopistomaailman Real Madridiin" – asiantuntijat kertovat, kuinka historiallisesta hetkestä on kyse

Amerikkalaiset huippuyliopistot kilpailevat teini-ikäisestä suomalaislahjakkuudesta – Olaus Alinen, 16, haluaa tehdä suomalaista NFL-historiaa: "Se on unelma, johon uskon"

Suosittelemme