Hyppää sisältöön

Mitalisade jatkuu! Kristiina Mäkelä loikki EM-hopeaa huimalla Suomen ennätyksellä – kertoi merkittävästä halista Topi Raitasen kanssa

Kristiina Mäkelä loikki Suomen ennätyksen 14,64 kolmiloikkafinaalissa. Se riitti EM-hopeaan Münchenissä perjantaina.

Kristiina Mäkelä jublar.
Kristiina Mäkelä tuulettaa EM-finaalissa. Kuva: Lehtikuva
Petra Manner,
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Samaan aikaan, kun estejuoksija Topi Raitanen juhli maailmanmestaruutta 3 000 metrin esteissä, Kristiina Mäkelä järjesti jymypaukun kolmiloikkapaikalla.

Mäkelä loikki toisella yrityksellään Suomen ennätyksen 14,64. SE-tulos toi suomalaiselle EM-hopeaa Münchenissä perjantaina.

Arvokisamitali on Mäkelälle, 29, uran ensimmäinen.

Miltä tuntuu, kun pitkäaikaisen haaveen saavuttaa?

– Tyhjältä. Se on ihan mahtavaa, mutta sille ei ole mitään sanoja. Tuntuu tyhjältä, mutta mahtavalta. Olen iloinen, että pystyn puhumaan, enkä vain itke koko ajan, Mäkelä sanoi.

Katso hyppy, jolla Kristiina Mäkelä saalisti itselleen Suomen ennätyksen ja EM-hopean. Loikka oli toinen yritys Münchenin EM-kisoissa.
Kristiina Mäkelän hopeahaastattelu

EM-kultaa voitti Ukrainan Maryna Bekh-Romanchuk, joka loikki peräti 15,02 metriä. EM-pronssia otti Israelin Hanna Minenko tuloksella 14,45.

Suomelle mitali oli jo Münchenin EM-kisojen kolmas. Mäkelän ja Raitasen lisäksi mitaleille on yltänyt seiväshyppääjä Wilma Murto, joka nappasi keskiviikkona kultaa.

Senni Salminen oli kolmiloikan EM-finaalin seitsemäs tuloksella 14,13.

Raitasen mestaruus antoi voimaa

Mäkelä ehti nähdä Topi Raitasen Euroopan mestaruusjuoksun ja ehti antaa Senni Salmisen kanssa Raitaselle myös onnitteluhalauksen. Mäkelä sanoi saaneensa tästä lisää virtaa.

– Se oli sellainen voimahali juuri ennen sitä pitkää loikkaa. Ihan mahtava meininki meillä on Suomen joukkueessa. Olen nähnyt paljon ja juuri tällaista draivia on kaivattukin.

Mäkelän mukaan valmentaja Tuomas Sallinen on ollut hänen urallaan käänteentekevä henkilö.

Toiseksi asiaksi menestyksen taustalla Mäkelä mainitsi henkisen kasvun.

Mäkelä hyppäsi pisimmän hyppynsä 14,64 toisella kierroksella ja vei Senni Salmiselta SE-lukemat sentillä. Mäkelä totesi, ettei hän muista hypystään mitään, mutta seuraavan kierroksen hyppy tuntui jopa paremmalta. Se oli kuitenkin hieman yliastuttu.

– Tiesin, että se hyppy on minussa ja ihanaa, että se tuli tänään. Miten voi saada kaiken kerralla? Ihanaa, Mäkelä huokaisi tyytyväisenä.

N 3-LOIKKA, loppukilpailu

1. Maryna Bekh-Romanchuk UKR 15,02 EL
2. Kristiina Mäkelä FIN 14,64 SE
3. Hanna Minenko ISR 14,45
4. Neele Eckhardt-Noack GER 14,43
5. Patricia Mamona POR 14,41
6. Naomi Metzger GBR 14,33
7. Senni Salminen FIN 14,13
8. Elena Talos ROU 14,01 SB
9. Spyridoula Karydi GRE 13,54
10. Ottavia Cestonaro ITA 13,48
11. Aleksandra Nacheva BUL 13,33
12. Dovile Kilty LTU 13,27

Lue myös:

Topi Raitanen voitti EM-kultaa! "Viimeisen esteen jälkeen ajattelin, kauanko tässä pitää odotella, että voi tuulettaa"

Topi Raitasen valmentaja selittää nerokkaan taktiikan, jolla sensaatiomainen EM-kulta tuli

"Ensimmäinen oli pellehyppy" – katso suomalaishistoriaa tehneiden Senni Salmisen ja Kristiina Mäkelän hulvaton haastattelu

Kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelä murskaa uraansa liitetyn myytin – "Totuus on, että hyppyjeni taso on koko ajan parantunut"

Senni Salminen tuli kaapista ja nousi rakettimaisesti maailman eliittiin – kertoo nyt, mitä Tokiossa oikein tapahtui: "Peli oli sillä sekunnilla menetetty"

Suosittelemme