Hyppää sisältöön

Topi Raitanen voitti EM-kultaa! "Viimeisen esteen jälkeen ajattelin, kauanko tässä pitää odotella, että voi tuulettaa"

Topi Raitanen on voittanut 3 000 metrin estejuoksun Euroopan mestaruuden. Raitasen mestaruus tuli voittoajalla 8.21,80.

Topi Raitanen tuulettaa.
Topi Raitanen tuuletti EM-kultaa. Kuva: Getty Images
Timo Uusitalo,
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Topi Raitanen voitti 3 000 metrin estejuoksussa EM-kultaa Münchenissä perjantaina.

Mitali oli toinen Suomelle yleisurheilun Münchenin EM-kilpailuissa. Seiväshyppääjä Wilma Murto saavutti aiemmin Euroopan mestaruuden kisaennätyksellä ja SE-tuloksella 485. Myöhemmin perjantai-iltana Kristiina Mäkelä kasvatti Suomen mitalitilin kolmeen loikkiessaan SE-tuloksella 14,64 EM-hopeaa.

– Erittäin hienolta tuntuu. Tätä varten on tehty töitä pitkään jo useamman vuoden ajan. Korona on siirtänyt kisoja ja olen tiennyt, että olen niiden joukossa, joilla on mahdollisuus menestyä. Vauhdinjako oli tänään minulle sopiva, tunnusti Raitanen.

Raitanen nousi johtoon viimeisen kierroksen takasuoralla ja ehti tuulettaa voittoaan parikymmentä metriä ennen maalia.

Raitasen voittoaika on 8.21,80. Italian Ahmed Abdelwahed otti hopeaa ja Italian Osama Zoghlami pronssia.

3 000 metrin estefinaalista tuli suomalaiselle sopiva. Raitanen lähti heti alussa koko porukan keulille, jotta hän sai vauhdin riittävän hitaaksi ensimmäisellä kierroksella.

Raitanen on tunnettu kirikyvystään, minkä vuoksi hidasvauhtinen taktiikkajuoksu sopi hänelle. Tämä nähtiin viimeisellä kierroksella, kun muilla ei ollut mitään mahdollisuuksia Raitasen kiriä vastaan.

Katso Topi Raitasen EM-finaalin ratkaisuhetket.

Raitanen ei kuulunut ennakolta esteiden suursuosikkien joukkoon, vaikka hänen vahva loppuvetonsa ja nykykuntonsa olivat kaikkien tiedossa. Finalistien kausitilastossa suomalaisen kärkiaika oli joukon kuudenneksi paras.

Taktiikka oli luotu täydellisesti suomalaiselle estehirmulle.

– Pikkunätti juoksu, mitä harjoittelimme Kalevan kisoissa. Loppu tuli vahvasti. Oli kiva odotella pari viimeistä kierrosta, pystyykö kukaan kiristämään.

– Takasuoran esteen vedin hyvin ja siinä vaiheessa ajattelin, että pitää olla kova kaveri, jos meinaa tulla vielä minun ohi. Viimeisen esteen jälkeen ajattelin, kauanko tässä pitää odotella, että voi tuulettaa. Ai että oli hieno hetki, makusteli tuore Euroopan mestari.

Topi Raitanen Euroopan mestaruuden jälkeen

Raitanen muistutti, että hän on pikkupojasta asti unelmoinut Tuusulanjärven rannalla harjoitellessaan tästä.

– On ollut hienoa, että olen saanut nuoresta pitäen taakseni hienoja yhteistyökumppaneita, jotka ovat uskoneet, että suunnistajasta koulitaan vielä kansainvälisen tason juoksija. Myös perhe ja tyttöystäväni ovat olleet tärkeitä tukijoita koko ajan.

Raitanen sijoittui viime vuoden Tokion olympiakisoissa 3 000 metrin estejuoksun loppukilpailussa kahdeksanneksi ajalla 8.17,44 ollen paras eurooppalainen. Eugenen MM-kilpailuissa kuukausi sitten Helsingin Kisa-Veikkojen edustaja karsiutui vatsaongelmien vuoksi alkuerissä vaatimattomalla ajalla 8.43,01.

Raitasen näytös

Estefinaalin loppu, eli 200 metriä oli Raitasen täyttä näytöstä, voittajasta ei ollut epäselvyyttä missään vaiheessa.

Valmentaja Janne Ukonmaanaho oli luottavainen ennen finaalia ja varsinkin verryttelykentällä.

– Tänään oli Topin näytös. Siinä vaiheessa kun hän veti verkkakentällä "aukkarin", niin sanoin, ettei ole koskaan näyttänyt noin hyvältä!

– Hän veti ekan kierroksen 66 sekuntiin käsijarru päälla, ja sen jälkeen kyse oli enää siitä, että pitää vauhdin rauhallisena ja säästää voimia. Italialaisten veto ja nousu kärkeen tiedettiin, mutta se ei ollut riittävä, että olisi voitu Topin kiriä tylsyttää, iloitsi Ukonmaanaho.

Raitasen EM-mitali 3 000 metrin esteissä on kaikkien aikojen viides Suomelle. Jukka Keskisalon 16 vuoden takaisen Euroopan mestaruuden lisäksi Olavi Rinteenpää (1954) on juhlinut EM-hopeaa sekä Ismo Toukonen (1978) ja Alf Lindblad (1938) EM-pronssia.

"Vaikea voitettava Euroopassa"

Katsomosta löytyivät tuoreeltaan Topin vanhemmat Anssi ja Tuija Raitanen.

– Mahtavalta tuntuu! Itselleni oli yllätys, että se meni noin hyvin, Topi johti melkein koko matkan, tunnelmoi Tuija Raitanen ja lisäsi, että taktiikka oli hänelle ainakin uusi.

Topi Raitasen vanhemmat EM-finaalin jälkeen

Mestarijuoksija on ollut viime ajat hyvässä kunnossa ja myös hänen voitontahtonsa oli tiedossa vanhemmille.

– Topi on yleensä ollut jälkijoukoissa ja sieltä sitten tarkkaillen noussut. Nyt hän selkeästi luotti itseensä ja uskoi taktiikkaansa. Hän on vaikea voitettava Euroopassa. Itse osasin odottaa mitalia, mutta mestaruus oli yllätys. Hienosti Janne ja Topi kokosivat pakan vaikean Amerikan-matkan jälkeen, kehui Anssi Raitanen.

M 3 000 METRIN ESTEET, loppukilpailu

1. Topi Raitanen FIN 8.21,80
2. Ahmed Abdelwahed ITA 8.22,35
3. Osama Zoghlami ITA 8.23,44

4. Daniel Arce ESP 8.25,00
5. Karl Bebendorf GER 8.26,49
6. Sebastian Martos ESP 8.26,68
7. Ala Zoghlami ITA 8.27,82
8. Djilali Bedrani FRA 8.28,52
9. Phil Norman GBR 8.33,05
10. Emil Blomberg SWE 8.33,09

Lue myös:

Topi Raitasen valmentaja selittää nerokkaan taktiikan, jolla sensaatiomainen EM-kulta tuli

Kommentti: Tämä panee jo lähes nauramaan – Topi Raitasen EM-kulta oli aivan käsittämätön uusinta Jukka Keskisalon Euroopan mestaruudesta

Mitalisade jatkuu! Kristiina Mäkelä loikki EM-hopeaa huimalla Suomen ennätyksellä – kertoi merkittävästä halista Topi Raitasen kanssa

Wilma Murto voitti EM-kultaa! Murskasi Suomen ennätyksen ja dominoi ratkaisevalla hetkellä

Suosittelemme