Hyppää sisältöön

Tällaista herkkua suomalaiset eivät ole nähneet kahdeksaan vuoteen! Jopa Suomen kisapappi lähti lennokkaaksi lausunnoissaan

Kahden yleisurheilumitalin EM-kisapäivä on koettu viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Kolmeen EM-mitaliin Suomi ylsi viimeksi Göteborgissa vuonna 2006. Keräsimme Suomen joukkueen tunnelmat perjantai-illalta.

Kristiina Mäkelä tuulettaa.
Kristiina Mäkelän EM-hopea täydensi upean suomalaisen yleisurheiluillan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Aino Paloniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Münchenin EM-kisojen perjantai jää suomalaisessa yleisurheilussa historiaan, kun Topi Raitanen ja Kristiina Mäkelä voittivat EM-mitalit saman illan aikana. 

Raitasen voitto 3 000 metrin estejuoksussa palautti Suomen kestävyysjuoksun Euroopan kartalle ja Mäkelän hopea kolmiloikkafinaalissa oli samalla uusi Suomen ennätys.

Viimeksi Suomi voitti kaksi EM-mitalia samana päivänä vuonna 2014, kun Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki voittivat keihäänheiton EM-kultaa ja -pronssia. 

Münchenissä mitaleita on tullut kaikkiaan jo kolme, kun Wilma Murto voitti seiväshypyn Euroopan mestaruuden keskiviikkona. 

Suomen loistava menestys on luonnollisesti liikuttanut koko Suomen yleisurheilujoukkuetta laajasti. 

Kokosimme maajoukkueen juhlatunnelmia perjantai-illalta ja lauantaiyöltä.

Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni

– Totta kai pohjatyö on tehty aikoja sitten, se on ihan selvää. Mutta uskon, että saimme Wilmalta vielä koko joukkueelle sellaisen potkun pepulle, kaikki on mahdollista. Suomalainen yleisurheilu voi voittaa ja menestyä. Se tuo hyvää ilmapiiriä ja menestymisen kulttuurin, joka tulee rennosti ja vapautuneesti. Tänään aistin, että ne tulivat rennosti ja vapautuneesti. Silloin yleensä tulostakin tulee.

Jarkko Finni: "Wilman kulta oli potku pepulle"
Wilma Murto voitti EM-kultaa.
Wilma Murto siivitti tien suomalaismenestykseen Münchenissä. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto

–Tällä hetkellä palkinto on sanoinkuvailematon. Sen aistii myös suomalaisten ihmisten kannalta. Näin Topi Raitasen isää (Anssi Raitanen) äsken, kun kävelimme tänne. Meillä oli molemmilla lähes kyyneleet silmissä. Moni asia purkautuu tällä hetkellä. Vuodet 2018 ja 2019 ovat olleet meille vaikeita. 2020 alkoi näyttää jo aika hyvältä monta kertaa ja vuosi 2021 oli hyvä, vaikka korona jylläsikin. Tätä me olemme odottaneet ja nyt olemme saaneet sen.

Euroopan mestari Wilma Murto

– Joku sanoi, että siinä on dominoefekti. Kun yksi aloittaa, niin muut jatkavat perässä ja nyt se näytti toimivan aika hyvin. Minulla on ollut sellainen fiilis, että Topi on ollut aika hyvällä tuulella tässä viimeiset pari päivää. Oli kyllä hyvä luotto siihen, että Topi on kunnossa.

Topi Raitanen juoksee Suomen lipun kanssa
Topi Raitanen hallitsi miesten 3 000 metrin estejuoksufinaalia. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

EM-finaalissa seitsemänneksi sijoittunut Senni Salminen 

– Eniten ärsyttää, että Kristiina vei minulta Suomen ennätyksen sentillä, olisi nyt vähän pidemmälle hypännyt! Oikeasti on todella hienoa nähdä, kun toinen on niin onnellinen. Miten kauan hän on yrittänyt saada arvokisamitalia ja nyt hän sen sai, joten olen todella onnellinen Kristiinan puolesta ja sanoin hänelle tuossa äsken, että koeta nyt nauttia.

Suomen yleisurheilumaajoukkueen joukkueenjohtaja Tuomo Salonen

– Tämä on yksilölaji ja meillä on monta erilaista taustaa siinä takana. Wilman kultamitali ja Jarno Koivusen kanssa tehty pitkä työ. Me olemme nähneet, että myös Topin kulta on tulossa. Topi on ehdotonta Euroopan eliittiä. Hän itse rakensi juoksua ja on Janne Ukonmaanahon kanssa miettinyt jokaisen detaljin niin hyvin kuin mahdollista. Kristiina Mäkelän viime vuodet Tuomas Sallisen kanssa ovat olleet todella hienoa työtä. 

Kristiina Mäkelä EM-hopean jälkeen Suomen lipun kanssa.
Kristiina Mäkelän hopeatulos 14,64 on samalla uusi Suomen ennätys. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kisapappi Leena Huovinen

– Kun onnistumisia tulee, niin sehän tarttuu ja kaikki hyvä lähtee leviämään. Jotenkin tämä viikko, mikä täällä on ollut, on saanut ajattelemaan, että urheilu on niin hieno asia ihmiselle. Se vie meidät johonkin toiseen tilaan. Kaiken tämän maailmanmenon keskellä tämä kaikki tekee hirveän hyvää. Samalla tietysti täytyy muistaa, että meidänkin joukkueessa on ihmisiä, jotka eivät ole onnistuneet samalla tavalla, mutta silloin se ei ole pois siitä ilosta, mitä tämäkin päivä on tuonut. 

Lue myös:

Topi Raitanen voitti EM-kultaa! "Viimeisen esteen jälkeen ajattelin, kauanko tässä pitää odotella, että voi tuulettaa"

Mitalisade jatkuu! Kristiina Mäkelä loikki EM-hopeaa huimalla Suomen ennätyksellä – kertoi merkittävästä halista Topi Raitasen kanssa

Wilma Murto voitti EM-kultaa! Murskasi Suomen ennätyksen ja dominoi ratkaisevalla hetkellä

Suosittelemme sinulle