Hyppää sisältöön

Mitä ihmettä Topi Raitaselle tapahtui kuukaudessa? Nousi täysin pohjalta Euroopan mestariksi – asiantuntija kertoo ratkaisevan tekijän

Suomen yleisurheilulla oli perjantaina huikea kahden mitalin ja kahden pistesijan päivä. Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi perkaa neljän finaalin illan annin.

Topi Raitanen firar med finska flaggan.
Topi Raitanen oli juhlittu sankari perjantaina Münchenin olympiastadionilla. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Urheilun asiantuntijan Jaakko Ojaniemen kolme poimintaa yleisurheilun EM-kisoista. Ojaniemen poiminnat ovat luettavissa joka aamu Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Topi Raitasen juoksussa kaikki kohdillaan

Katso Topi Raitasen EM-finaalin ratkaisuhetket.

Runsas kuukausi sitten Oregonin MM-kisoissa vatsavaivainen Topi Raitanen pettyi pahoin, kun hän jäi 3 000 metrin estekisassa alkueriin. Perjantaina Raitanen hallitsi kisaa alusta loppuun ja juhlii nyt matkan Euroopan mestaruutta.

– Eugenen ja Münchenin esitykset ovat varsinaisia ääripäitä. Uskon, että Topi on koko ajan tiennyt oman kuntonsa ja tilanteensa. MM-kisoissa oli jotain, joka ei ollut hänen omissa käsissään. Hän pystyi helpommin unohtamaan sen kuin jos kaikki olisi mennyt hyvin ja sitten hän olisi epäonnistunut, Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi sanoi.

Ojaniemen mielestä Raitasen oloa on voinut helpottaa myös se, että hän on tiennyt, että MM-kisojen jälkeen kuukauden päästä on edessä se kaikista tärkein kisa.

– Siinä ei ole hirveän kauaa tarvinnut murehtia, ja Kalevan kisoista hän sai vahvistusta sille, että on hyvässä kunnossa.

Topi Raitanen: "Nyt oli hienoa päästä näyttämään, mihin pystyn"

Ojaniemen mielestä Raitanen saikin pidettyä finaalin taktiikan itselleen juuri sopivana.

– Topin juoksussa kaikki oli kohdillaan, vire ja taktiikka. Hänen juoksussaan kaikki oli hallittua ja hän teki siinä fiksuja asioita. Hän otti kärkipaikan heti ja kontrolloi vauhtia. Hän veti sellaista sopivaa vauhtia, ettei kukaan lähtenyt höntyilemään.

Topi Raitasen kultajuoksussa oli Ojaniemen mielestä paljon samaa kuin estejuoksija Jukka Keskisalon vuoden 2006 EM-kultajuoksussa. Molemmat osoittivat finaalijuoksuissaan taktista silmää.

– Kun ennen viimeistä kierrosta ruvettiin tekemään loppuratkaisuja, näki selkeästi, että Topilla oli voimia jäljellä. Se oli vähän uusinta Jukka Keskisalon juoksusta.

Mäkelä oli henkisesti valmis

Kristiina Mäkelä hyppää uuden Suomen ennätyksen Münchenin EM-finaalissa.

Münchenin kolmiloikkafinaali oli Kristiina Mäkelälle aikuisten arvokisauralla jo 14. finaali, mutta menestys on kiertänyt häntä. Perjantaina vihdoin loksahti ja hän sai EM-hopeaa uudella Suomen ennätyksellä 14,64.

– Tämä oli Kristiinalle ansaittu mitali. Hän on ollut älyttömän tasainen hyppääjä aina ja hypännyt tasaisen tappavasti lukemille 14,20–14,30. Nyt hän sai sen piikin juuri oikeaan kohtaan ja pääsi siitä peruskasasta yli. Sitä on odotettu, Jaakko Ojaniemi totesi.

Ojaniemi muistuttaa, että Mäkelä on tänä kesänä hypännyt paremmin kuin aikaisempina vuosina ja parantanut ennätystään jo ennen EM-kisoja. Tekniikkamuutos, jota Mäkelä ja hänen valmentajansa Tuomas Sallinen ovat hakeneet loikkiin, on vihdoin alkanut purra.

Kristiina Mäkelä voittaa EM-hopeaa.

Mäkelä ilmoitti jo ennen MM-kisoja tavoittelevansa mitalia ja toisti tavoitteensa myös EM-kisoissa. Ojaniemen mukaan Mäkelästä on huokunut selkeä tahtotila.

– Hän on ollut itsevarman ja rennon oloinen. Hän oli nyt henkisesti valmis ottamaan mitalin, kun sitä tarjottiin. Voi olla, että se on vain vaatinut kypsyttelyä tarpeeksi kauan, mutta aikaisemmat finaalit ovat varmasti olleet hänelle voimavara, Ojaniemi sanoi.

– Kristiinan tilanne on nyt sama kuin Wilma Murrolla. Kun saa tuollaisen jättimäisen onnistumisen ihan uudella tasolla, se voi poikia tulevaisuudessa lisää mitaleja.

Lehikoisen sipsutus ja Salmisen tekniikkavirhe söivät tulosta

Viivi Lehikoinen on EM-finaalin kuudes.

Suomi sai perjantain superpäivänä myös kaksi pistesijaa, kun Viivi Lehikoinen oli 400 metrin aitajuoksufinaalissa kuudes ja Senni Salminen kolmiloikkafinaalissa seitsemäs.

Lehikoinen pääsi suoraan välieriin ja juoksi tuolloin uuden Suomen ennätyksen 54,50. Finaalissa 22-vuotiaan Lehikoisen loppuaika oli 55,58.

– Viivin ensimmäinen aita meni pahasti sipsutteluksi, ja se söi vauhtia todella paljon. Hän joutui tämän jälkeen hakemaan askelrytmiä, eikä oikein löytänyt sitä, Jaakko Ojaniemi sanoi.

Ojaniemen mielestä Lehikoinen on yleensä ollut varsin vahva lähtijä, ensimmäisen aidan ylitys on ollut sulavaa ja sen jälkeen juoksu on päässyt jatkumaan hyvin.

– Onko hänellä mennyt lataus yli välierän SE:n jälkeen? Ehkä hänellä oli niin kova halu juosta kovaa, että sen takia alkujuoksu meni pilalle.

Yliastumiset värittivät Senni Salmisen loikkafinaalia.

Myös Senni Salmisella oli ongelmia finaalissa, sillä Salminen sai ensimmäisellään tuloksen 14,13, mutta sen jälkeen hän astui loput hypyt yli.

– Sennin tekeminen on ollut koko ajan samannäköistä. Varsinkin viimeinen loikka tökkää koko ajan vastaan, eikä hän ole saanut korjattua tuota tekniikkavirhettä, Ojaniemi sanoi.

Hän uskoo Salmisen ja hänen valmentajansa Matti Monosen tiedostavan koko ajan, mistä on kyse, mutta virhettä ei ole vielä pystytty korjaamaan. Ojaniemi uskoo, että Salminen on kuitenkin osittain tyytyväinen, sillä hän pääsi ensimmäistä kertaa arvokisafinaaliin. Tätä ennen Salminen on karsiutunut niukasti sekä olympia- että MM-finaalista.

– Tämän kesän hyppyjen perusteella ei häneltä hirveän paljon enempää olisi voinut odottaakaan. Hän itse varmaan odotti, että jos olisi saanut tekniikkansa kuntoon, olisi hyppyyn tullut paljon lisää mittaa.

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.8.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Lue myös:

Topi Raitanen voitti EM-kultaa! "Viimeisen esteen jälkeen ajattelin, kauanko tässä pitää odotella, että voi tuulettaa"

Topi Raitasen valmentaja selittää nerokkaan taktiikan, jolla sensaatiomainen EM-kulta tuli

Mitalisade jatkuu! Kristiina Mäkelä loikki EM-hopeaa huimalla Suomen ennätyksellä – kertoi merkittävästä halista Topi Raitasen kanssa

Viivi Lehikoinen paljasti, mikä meni mönkään EM-finaalissa – "Harmittaa"

Suosittelemme