Hyppää sisältöön

Topi Raitasen ele Suomen joukkueen hotellilla herätti faneissa suurta kunnioitusta – "On se hieno mies"

Estemestari Topi Raitanen tunnetaan hyvätapaisuudestaan. Siitä saatiin jälleen näyte perjantai-illan kultahuumassa.

Topi Raitanen palautti kotimaisen kestävyysjuoksun kultakantaan 16 vuoden tauon jälkeen.
Topi Raitanen palautti kotimaisen kestävyysjuoksun kultakantaan 16 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Perjantai-ilta Münchenissä on kääntynyt jo lauantain puolelle, kun viisihenkinen suomalaisseurue istuu müncheniläisen hotellin ravintolassa.

Oluen ääressä juttua riittää, sillä Topi Raitanen on vain muutamaa tuntia aiemmin voittanut 3 000 metrin estejuoksun Euroopan mestaruuden.

Katso Topi Raitasen EM-finaalin ratkaisuhetket.

Raitanen ja illan toinen suomalaismitalisti, hopeaa kolmiloikassa saavuttanut Kristiina Mäkelä, ovat palanneet hotellille ja saaneet juhlavan vastaanoton.

Mitalisteista Raitanen on ravintolan puolella istumassa muun joukkueen kanssa, kunnes hän päättää pistäytyä suomalaiskannattajien pöydissä. Pöytiä on muutama kierrettäväksi, sillä kotimaisia yleisurheilun pakettimatkoja järjestävä Yleisurheilufanit ry on saanut majoitettua suomalaisfanit samaan hotelliin urheilijoiden kanssa.

Raitanen käy pistäytymässä pöytäseurueissa ja osallistuu yhteiskuviin. Mestarilta liikenee kuitenkin aikaa myös jutustelulle. Fanit arvostavat eleen korkealle.

– Onhan se hieno mies, kun osaa ottaa yleisönsä, Tuomas Sahi kuvailee Raitasta ja saa muulta seurueelta hyväksyviä nyökkäyksiä.

Tuomas Sahi (vas.), Jyrki Niva (toinen vas.), Markku Niva, (kesk.), Pekka Niva (toinen oik.) ja Jussi Tuomikoski (oik.) ovat tunteneet 40 vuotta.
Tuomas Sahi (vas.), Jyrki Niva (toinen vas.), Markku Niva, (kesk.), Pekka Niva (toinen oik.) ja Jussi Tuomikoski (oik.) ovat tunteneet toisensa 40 vuotta. Kuva: Atte Husu / Yle
Raitanen juttelemassa kannattajilleen.
Raitanen juttelemassa kannattajilleen. Kuva: Atte Husu / Yle
Aikaa löytyi myös yhteiskuville.
Aikaa löytyi myös yhteiskuville. Kuva: Atte Husu / Yle

Sahin ystäväpiiri on saapunut Müncheniin kannustamaan suomalaisurheilijoita, mutta kestävyysjuoksun vannoutuneina kannattajina Raitasella oli erityisasema päätöksessä, miksi seurue päätti ylipäätään lähteä Münchenin EM-kisoihin.

Toverukset ovat tunteneet toisensa vuodesta 1982. Tuolloin viisikon tiet yhteen liitti Suomi-juoksu-nimellä järjestetty tapahtuma, jolla juhlistettiin Lasse Virénin Münchenissä vuonna 1972 saavuttamaa pitkien ratamatkojen tuplaa, 5 000 ja 10 000 metrin olympiavoittoja.

10. syyskuuta 1972. Lasse Virén saapuu maaliin ennen mitalisteja Mohamed Gammoudia (Virénin takana) ja Ian Stewartia (309).
10. syyskuuta 1972. Lasse Virén saapuu 5 000 metrillä maaliin ennen Mohamed Gammoudia (Virénin takana) ja Ian Stewartia (309). Puoli tuntia myöhemmin Pekka Vasala voitti 1 500 metriä. Kuva: Bettmann Archive/Getty Images

– Yksi tuttumme pystyy selostamaan (Paavo) Noposen lailla Münchenin 5 000 metriä. Hän on esiintynyt juhlissamme ja pitänyt Münchenin mielessä, Jussi Tuomikoski sanoo ja jatkaa:

– Halusimme lähteä reissuun juhlistamaan Virénin 50 vuoden takaisia kultamitaleja ja sitä yhteyttä, jonka ne ovat luoneet tässä elämänjuoksussa. Oli herkkä hetki, kun Raitanen saapui voittajana maaliin kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Vaikka Raitanen otti kärkipaikan noin 200 metriä ennen maalia ja pystyi pitämään vastustajansa takanaan selvällä erolla, katsomossa jännitys säilyi viimeiselle kuivaesteelle.

Syy löytyy vuoden 1983 Helsingin MM-kisojen 3 000 metrin estefinaalista, jossa Yhdysvaltain Henry Marsh kaatui viimeisellä esteellä menettäen varman mitalin.

– Se on liian hyvin muistissa, Jyrki Niva sanoo.

Harvinainen hetki

Suomen joukkue palaa maanantaina kotiin varmuudella saldolla, joka vähintään sivuaa sen parasta 2000-luvun arvokisoissa.

Wilma (Murto) mursi jään. Älyttömän hienoa, että tällainen perinteinen suomalainen laji on taas kartalla, Markku Niva toteaa.

Kristiina Mäkelä hyppää uuden Suomen ennätyksen Münchenin EM-finaalissa.

Vuoden 2016 Amsterdamin EM-kisojen jälkeen suomalainen yleisurheilu vaelsi mitalien osalta nollakerhossa aina keskiviikkoon saakka. Perjantaina jalometallia tuli kuitenkin tahdilla, jossa valveutuneimmatkaan kannattajat eivät meinanneet pysyä mukana.

– Oli huimat minuutit. Kristiinan hopeahyppy meni vähän ohi, kun juhlittiin Topin voittoa, Pekka Niva kertoo.

Kristiina Mäkelä voittaa EM-hopeaa.

Lue lisää:

Kommentti: Tämä panee jo lähes nauramaan – Topi Raitasen EM-kulta oli aivan käsittämätön uusinta Jukka Keskisalon Euroopan mestaruudesta

Pieni ja piskuinen Kosken Kaiku näyttelee merkittävää roolia suomalaisten Münchenissä saavuttaman EM-menestyksen taustalla – "Taika päällä"

Suosittelemme