Hyppää sisältöön

Lasse Virén paljastaa, mitä hän sanoi Topi Raitaselle EM-kultajuoksun jälkeen – legendalta kova ennustus

Münchenin olympiastadionilla itsekin sinivalkoisia kestävyysjuoksutekoja tehnyt Lasse Virén pitää Topi Raitasta mahtavana esikuvana. Virén seurasi Raitasen kultajuoksua paikan päällä Münchenissä.

Topi Raitanen juhli Euroopan mestaruutta.
Euroopan mestaruutta perjantaina juhlinut Topi Raitanen on harjoitellut Lasse Virénin pojan kanssa. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.8.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

– Muut yritti. Raitanen juoksi.

Näin Münchenin EM-kisoja paikan päällä seuraava Lasse Virén kiteyttää Topi Raitasen voittojuoksun 3 000 metrin esteiden EM-finaalissa.

Virén jos kuka tietää, miltä tuntuu voittaa suomalaisena kestävyysjuoksijana arvokisakultaa Münchenin legendaarisella olympiastadionilla. Vuoden 1972 olympialaisissa ikimuistoiset kaksi olympiakultaa voittanut Virén seurasi Raitasen kisaa läheltä.

Hetki miesten 3 000 metrin estefinaalin jälkeen nähtiin suomalaista urheiluromantiikkaa parhaimmillaan. Mestarit kohtasivat.

– Ei siinä voinut muuta sanoa kuin kehua. Siinä olivat myös Italian pojat vieressä. Topi sanoi, että tällä kertaa oli hänen vuoronsa.

Topi Raitanen juhlii.
Topi Raitanen pehmitti kovat italialaiset huimalla kirillään. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Ahmed Abdelwahed, Topi Raitanen ja Osama Zoghlam 3000 metrin estefinaalin jälkeen.
Maalissa italialaiset tunnustivat suomalaisen paremmuuden. Ahmed Abdelwahed, Topi Raitanen ja Osama Zoghlam 3 000 metrin estefinaalin jälkeen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Italian pojilla Virén tarkoitti hopealle ja pronsille sijoittuneita Ahmed Abdelwahedia sekä Osama Zoghlamia. Nelinkertaisen olympiavoittajan näkemys Raitasesta ei lupaa hyvää italialaisten tulevien vuosienkaan voittohaaveiden kannalta.

– Sanoin, että niin kauan, kun Topi juoksee, Italian pojilla ei ole sijaa, Virén kertoo Yle Urheilulle.

Lasse Viren iloisena kotitalonsa pihalla Myrskylässä. Aurinko paistaa, puut vihertävät ja järvi taustalla.
Lasse Virén uskoi Topi Raitasen mahdollisuuksiin (arkistokuva). Kuva: Retu Liikanen / Yle

Virén oli seuraamassa myös palkintojenjakoa ja Maamme-laulua.

– Ennen palkintojenjakoa vähän juteltiin. Kun Topi lähti palkintojenjaosta pois ja lähti dopingtestiin, juttelimme jonkin verran.

Raitanen on Virénille ennestään tuttu kaveri.

– Kun oma poikani vielä aikoinaan juoksi, he juoksivat vähän kimpassa. Sitä kautta olen tutustunut häneen enemmän.

Topi Raitanen voittaa 3 000 metrin estejuoksun EM-kultaa Münchenissä ylivoimaisesti ajalla 8.21,80.

Harrastamisella ei pärjää

Raitasen juoksu oli alusta loppuun hallittu. Myös Virén pani sen merkille.

– Se oli vakuuttava juoksu. Tiesi koko ajan, mitä hän tekee. Viime hetkellä hän otti ohjat kokonaan itselleen. Kun viimeinen takasuora alkoi, muilla ei ollut mitään sanomista.

Raitasessa Viréniä vakuuttaa erityisesti tämän päättäväinen asenne. Herättikö kultajuoksu Virénissä vanhoja muistoja mieleen?

– Vanhat juoksut ovat niin kaukana. Kun tuollaista juoksua itse tekee, siitä jää lopulta hyvin vähän omaan mieleen, Virén sanoo.

Tämän vuosituhannen aikana suomalaisen kestävyysjuoksun on nähty olevan monta kertaa kriisissä. Kuitenkin aina on tullut yksittäinen sankarijuoksija, joka hiljentää arvostelijat huimalla arvokisajuoksullaan.

Vuonna 2002 se oli maratoonari Janne Holmen. Siitä neljä vuotta myöhemmin Göteborgissä Jukka Keskisalo teki sen miesten 3 000 metrin esteissä. Nyt oli Raitasen vuoro näpäyttää epäilijöitä.

Virén muistuttaa, että huonoja vuosia on ollut jo aiemminkin.

Jouko Kuha palautti suomalaiseen kestävyysjuoksuun uskon 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa. Sitten taas Martti Vainio ja kumppanit ovat olleet hyviä esimerkkejä muille.

– Uskon, että tällä mestaruudella on suuri merkitys tulevaisuutta kohti. Harrastamisella ei pärjää, mutta kun tekee töitä kunnolla, voi pärjätä.

Topi Raitanen hyppää.
Topi Raitanen ylittää vesiesteen EM-finaalissa. Kuva: Chriastian Bruna / EPA

Mahtava esikuva

Raitasesta on tullut jo useita vuosia sitten suomalaisen kestävyysjuoksun uusi suunnannäyttäjä. Hän on tuonut usein esiin toiveen siitä, kuinka lapset ja nuoret saataisiin innostumaan kestävyysjuoksusta.

Virén toivoo, että Raitasen mestaruus tuo taas uuden kipinän suomalaiseen kestävyysjuoksuun.

– Hän on parhaita esikuvia. Hän on muutenkin fiksu kaveri, joka tietää, miten pitää toimia kilpailujen ulkopuolella ja kisojen jälkeen. Hän harkitsee aina sanansa oikein.

Raitanen on kestävyysjuoksijalle mainiossa 26 vuoden iässä. Hyviä vuosia on vielä paljon jäljellä. Eurooppa on nyt valloitettu, mutta Virén muistuttaa, että MM- ja olympiatasolla afrikkalaisjuoksivat tekevät asetelmasta haastavamman.

– Toivottavasti Topi iskee kiilaa sinne väliin. Juoksut ovat erilaisia, Viren muistuttaa.

Lue myös:

Topi Raitanen voitti EM-kultaa! "Viimeisen esteen jälkeen ajattelin, kauanko tässä pitää odotella, että voi tuulettaa"

Topi Raitasen valmentaja selittää nerokkaan taktiikan, jolla sensaatiomainen EM-kulta tuli

Kommentti: Tämä panee jo lähes nauramaan – Topi Raitasen EM-kulta oli aivan käsittämätön uusinta Jukka Keskisalon Euroopan mestaruudesta

Suosittelemme