Hyppää sisältöön

Kommentti: Lassi Etelätalolla on elämänsä tilaisuus mitaleille – keihään mitalisuosikit ovat EM-finaalissa harvassa

Moni viime vuosien Euroopan kärkinimistä on EM-finaalista sivussa. Lassi Etelätalon mitalimahdollisuuksien kannalta ainut realistinen uhka on 39-vuotias konkari, kirjoittaa Yle Urheilun Joel Sippola.

Lassi Etelätalo Oregonin MM-finaalissa.
Lassi Etelätalo taistelee tänään mitalista. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.8.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Arvoituksellinen. Kyseinen adjektiivi kuvaa mainiosti miesten keihäänheiton tilannetta Euroopassa vuonna 2022. Perjantaina pidetty EM-karsinta vain korosti tilannetta.

Neljä vuotta sitten Berliinin EM-kisoissa viimeiseen finaalipaikkaan riitti tulos 79,74. Nyt vain Tshekin Jakub Vadlejch (81,81) ja Saksan Julian Weber (80,99) pystyivät paukauttamaan kyseistä tulosta pidemmälle.

Vadlejch voitti siis karsinnan tuloksella 81,81. Neljä vuotta sitten peräti seitsemän heittäjää kiskaisi kyseistä karsintatulosta pidemmälle.

Perjantain karsinta oli suoraan sanottuna heikkotasoinen. Loppukilpailuun riitti vaisu tulos 77,20. Tällä vuosituhannella EM-kisoja on ollut kahdeksan. Vain Barcelonassa 2010 finaaliin on menty heikommalla tuloksella.

Karsintatuloksille ei toki kannata antaa liikaa painoarvoa. Aamukilpailu voi vaikuttaa. Etenkin kärkinimet tekevät vain tarvittavan.

Vaisu karsinta ei ollut kuitenkaan kovin iso yllätys. Miesten tilanne Euroopassa ei ole ollut tänä vuonna kaksinen. Esimerkiksi MM-finaalin heittäjistä vain 5/12 olivat eurooppalaisia.

Euroopan tasoon vaikuttavat paljon monien viime vuosien kärkinimien vaikeudet. Saksan Johannes Vetterin, Viron Magnus Kirtin ja Puolan Marcin Krukowskin kausi on ollut repaleinen, eikä heitä nähdä EM-kisoissa ollenkaan. EM-kisoihin ei päässyt myöskään kylkivamman takia vetäytynyt tilastokakkonen Oliver Helander (89,83).

Olympiavoittaja ja hallitseva Euroopan mestari Thomas Röhler ei ole puhkaissut tällä kaudella kertaakaan 80 metrin rajaa. Hänen EM-urakkansa päättyi karsintaan. EM-finaaliin päässeen viime kisojen hopeamitalistin, Saksan Andreas Hofmannin kesä on ollut lupaavan alkukauden jälkeen nihkeä.

Myös hyvänä arvokisaheittäjänä tunnettu Ruotsin Kim Amb puuttuu.

Keihäsmiehet heittävät, loppukilpailuun Lassi Etelätalo (79,29) ja Toni Kuusela (79,26).

Kun katsotaan kolmen parhaan heiton keskiarvoa, Vadlejch ja Weber ovat selviä voittajasuosikkeja. Weberin kohdalla kysymysmerkki on, ettei hänellä ole tilillään yhtään arvokisamitalia. Mieheltä odotetaan nyt mitalia, mikä tekee tilanteesta hänelle paineistavan.

Kolmen parhaan tuloksen keskiarvoa katsottaessa Andreas Hofmann on kolmanneksi paras, mutta hänen edellinen 80 metrin puhkaisunsa on tehty 6. kesäkuuta.

Hofmannin sijaan pronssimitalistisuosikki on Lassi Etelätalo. Levällään oleva keihäspakka suosii Etelätaloa, joka on heittänyt arvokisoissa aina kahdeksan parhaan joukkoon ja kahdesti neljänneksi.

34-vuotias heittäjä on kova kilpailija, mikä on nähty taas tänä kesänä MM-kisoissa ja Kalevan kisoissa. MM-kisoissa hän oli kolmanneksi paras eurooppalainen ja Kalevan kisoissa hän heitti viimeisellään kauden parhaansa 84,62.

Mitalin kannalta Etelätalon ainut realistinen uhkaaja on kaksinkertainen arvokisavoittaja Vitezslav Vesely. MM-kisat väliin jättänyt 39-vuotias konkari heitti heinäkuun lopussa kauden parhaansa 85,97. Tero Pitkämäen rinnalle arvokisamitalien määrässä mielivä Vesely on ajoittanut kuntonsa oikein.

Mitalisuosikit ovat kuitenkin vähissä. Arvokisojen ensikertalaisia finaalissa on peräti neljä. Lisäksi kahdella muulla heittäjällä finaalikokemusta on vain kerran.

Asetelma on kuin luotu ensimmäistä arvokisamitaliaan jahtaavaa Etelätaloa varten. Tätä tilaisuutta ei voi jättää hyödyntämättä.

Jakub Vadlejch juhli MM-pronssia Oregonissa.
Jakub Vadlejch on heittänyt tänä kesänä jo MM-pronssia sekä ennätyksensä 90,88. EM-mitali olisi hänelle uran ensimmäinen. Kuva: Getty Images for World Athletics
Julian Weber on keihään EM-finaalin harvoja suosikkeja.
Saksan Julian Weber hakee ensimmäistä arvokisamitaliaan. Hän on jäänyt kahdesti neljänneksi. Kuva: Getty Images
Vitezslav Vesely on tottunut juhlimaan arvokisoissa.
Vitezslav Vesely voi nousta tänään Tero Pitkämäen rinnalle arvokisamitalien määrässä. Veselyllä mitaleita on ennestään kuusi. Kuva: Getty Images

Lue myös:

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalolla on mystinen poikkeuskyky, joka ilmeni jo teini-iässä

Suomella on keihäänheiton EM-finaalissa todellinen yllätyskortti – "Tonilla on potentiaalia heittää 85 metriä"

Tässä ovat Suomen yhdeksän mitalitoivoa yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä

Suosittelemme sinulle