Hyppää sisältöön

Suomella on keihäänheiton EM-finaalissa todellinen yllätyskortti – "Tonilla on potentiaalia heittää 85 metriä"

Urho Kujanpää onnistui tilanteeseen nähden hyvin miesten seiväsfinaalissa, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi. Asiantuntijan mukaan Münchenin EM-kisojen päätöspäivän keihäsfinaalissa leijuu mitalin tuoksu.

Toni Kuusela kommentoi karsintasuoritustaan
Toni Kuusela kommentoi karsintasuoritustaan
Anu Karttunen

Yle Urheilun asiantuntijan Jaakko Ojaniemen kolme poimintaa yleisurheilun EM-kisoista. Ojaniemen poiminnat ovat luettavissa joka aamu Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Odotettu ja hieman tylsähkö Duplantis-show

Lauantai-illan miesten seiväshyppyfinaalista tuli odotettu Armand Duplantis -show, sillä ruotsalainen hyppäsi kilpailussa ainoastaan viisi hyppyä ja voitti Euroopan mestaruuden uudella kisaennätyksellä 606. Toiseksi tullut Saksan Bo Kanda Lita Baehre jäi tulokseen 585.

– Kukaan ei oikein pysty tällä hetkellä Duplantisia haastamaan, niin se tekee kilpailuista tylsää, Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi myönsi.

"Mondon" ylivoimassa on Ojaniemen mielestä monta tekijää. Duplantisin juoksunopeus on muita parempi ja se näkyy ennen kaikkea siinä, miten hän tulee kuopalle. Myös hänen hyppytaitavuutensa ja -varmuutensa on tehnyt vaikutuksen Ojaniemeen.

– Nytkään hän ei tehnyt yhtään pudotusta kisassa. Se on varsin harvinaista rimalajeissa. Kun siihen valtavaan varmuuteen yhdistää sen, että hän on fyysisesti ja teknisesti kaikista kovin, niin sitten se näyttää tuolta.

Arman Duplantis venytti kisaennätyksen.

Aikuisten arvokisojen finaalissa ensimmäistä kertaa esiintynyt Urho Kujanpää sijoittui jaetulle yhdeksännelle sijalle. Hän pääsi aloituskorkeuden 550 yli toisellaan, mutta 565 oli tällä kertaa liikaa. Ojaniemen mukaan Kujanpäälle oli kova paikka aloittaa kilpailu noin korkealta, joten siihen nähden suomalaishyppääjä onnistui hyvin.

– Urholta vaatii vielä hyvää onnistumista, että hän pääsee 565:n yli. Nyt yksi hyppy oli kohtuullinen. Uskon, että tämä oli hänelle hyvä potku eteenpäin, Ojaniemi sanoi.

Jotta Kujanpää pääsisi taistelemaan kärkisijoista kansainvälisissä kisoissa, pitäisi hänen Ojaniemen mielestä parantaa ennen kaikkea juoksunopeutta sekä fysiikkaa.

– Urholla on tekniikka hyvin kohdillaan, silloin kun hän on parhaimmillaan. Juoksunopeudessa hän antaa vielä jonkin verran tasoitusta.

Urho Kujanpää selvitti seiväsfinaalin aloituskorkeuden.

Hurske tarvitsee kovat avaukset ja nappijuoksun

Reetta Hurske kuuluu niihin juoksijoihin, jotka pääsivät suoraan 100 metrin aitojen välieriin. Hän juoksee sunnuntaina kolmannessa välierässä kello 20.26. Hurske itse sanoi Yle Urheilulle, että olisi ollut valmis juoksemaan myös alkuerissä, mutta Jaakko Ojaniemi uskoo tamperelaisen olevan heti iskussa.

– Reetta on aikaisemminkin pystynyt tekemään hyviä juoksuja heti ensimmäisestä juoksusta lähtien. Nyt hänen pitää vain vetää verkkakentällä niin kovat avaukset, että on heti valmis tykittämään.

Hurske on tällä kaudella kellottanut parhaimmaksi ajakseen 12,88. Sillä hän on välieränsä neljänneksi nopein, kun jokaisen erän kaksi parasta ja erien kaksi nopeinta aikavertailusta pääsevät finaaliin. Ojaniemen mielestä MM-kisoissa välierissä juosseen Hurskeen mahdollisuudet päästä loppukilpailuun ovat haastavat.

– Hänen juoksunsa näytti vähän paremmalta Joensuun Kalevan kisoissa, joten toivottavasti hän on saanut sieltä juoksunsa vielä napsun verran parempaan kuntoon. Olisi tärkeää, että Reetta pystyisi tekemään nyt juoksun, joka on tämän kesän parhaasta päästä, Ojaniemi sanoi.

– Yleisesti taso on voinut pudota MM-kisoista. Jos Reetta on pystynyt nostamaan omaa tasoaan ja muut ovat tulleet aavistuksen taaksepäin, silloin finaalipaikka voi olla lähellä. Mutta se vaatii aivan nappijuoksun. Realistista on, että hän saa hyvän juoksun ja 12-alkuisen ajan.

Reetta Hurske uskoo saavansa kauden parhaan juoksunsa välierissä.

Joko nyt, Lassi Etelätalo?

Suomalaisittain Münchenin EM-kilpailut huipentaa miesten keihäsfinaali, joka alkaa sunnuntaina kello 20.50. Suomella on loppukilpailussa kaksi miestä: Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela. Jaakko Ojaniemi myöntää, että hänellä on kisasta kutkuttava fiilis, ja ilmassa leijuu mitalin vieno tuoksu.

– Saksan Julian Weber ja Tshekin Jakub Vadlejch ovat selkeästi suosikkeja, sillä heillä on potentiaali heittää 90 metriä. Olisi ihme, jos tuosta kaksikosta ei löydy voittaja, mutta en myöskään yhtään ihmettelisi, jos jompikumpi heistä epäonnistuisi.

Yksikään heittäjä ei vakuuttanut karsinnassa, sillä A-ryhmässä ei ylitetty 80 metriä lainkaan. B-ryhmässä Vadlejch heitti 81,81 ja Weber 80,99. Vadlejch on heittänyt tällä kaudella peräti 90,88 ja Weber 89,54. Toisaalta molemmat tiesivät, ettei heidän tarvitse heittää kummoista kaarta päästäkseen finaaliin.

Etelätalo ja Kuusela keihäsfinaaliin

Ennakkosuosikkien jälkeen mitalitaisto onkin tiukka, ja Ojaniemen mielestä suomalaisheittäjät ovat tässä mukana. Lassi Etelätalo on osoittanut aikaisemmissa arvokisoissa venymistään ja Joensuun Kalevan kisoissakin hän nousi mestariksi viimeisellä heitollaan.

– Luultavasti mitali irtoaa 83–85-metrisellä. Uskon, että Lassi lyö kaiken peliin, mitä ikinä löytyy. Hän on ollut lähellä mitalia aikaisemmin ja hän tietää varmaan itsekin, että nyt on hänen elämänsä tilaisuus ottaa se mitali.

Toni Kuusela on väläytellyt ajoittain viime vuosina. Viime kesänä hän heitti ennätyksekseen 85,03 ja tänä kesänä keppi on lentänyt parhaimmillaan 84,01.

– Toni on yllätyskortti. Karsinnassa keihäs ei lähtenyt yhtään hyvään asentoon ja silti se lensi melkein 80 metriä. Tonilla on potentiaalia heittää se 85 metriä, joten häneltä voi odottaa mitä tahansa, Ojaniemi sanoi.

– Jos Toni saa heittonsa kohdilleen ja siihen 84–85 metriin, niin hän on mitalitaistelussa mukana.

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.8.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Lue myös:

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalolla on mystinen poikkeuskyky, joka ilmeni jo teini-iässä

"Lähdemme hakemaan mitalia" – Lassi Etelätalon ja Toni Kuuselan hieno tuloskunto nostattaa menestysodotuksia Müncheniin

Reetta Hurske murtui kyyneliin MM-stadionin uumenissa – "Nämä kisat määrittävät suurimmalle osalle sen, millainen minä olen urheilijana"

Armand Duplantis teki eri tavalla kuin MM-finaalissa – taivutti helposti kisaennätyksellä Euroopan mestariksi

Suosittelemme sinulle