Hyppää sisältöön

Tehyn ja Superin työriidan sovittelu alkoi – valtakunnansovittelija pitää tilannetta hyvin vaikeana

Tehy ja Super antoivat viime viikolla kahden sairaalan teho-osastoja koskevat lakkovaroitukset palkkavaatimustensa vauhdittamiseksi. Työnantajan mukaan neuvottelutilanne on karmea.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n Markku Jalonen (vas.), valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja (selin) Superin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen Tehyn ja Superin sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 20. elokuuta 2022.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n Markku Jalonen (vas.), valtakunnansovittelija Anu Sajavaara sekä (selin) Superin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistolla sunnuntaina Helsingissä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Tulikukka de Fresnes

Vuoden alusta jatkuneen, hoitajajärjestö Tehyn ja Superin sekä Kuntatyönantaja KT:n välisen työriidan sovittelu alkoi sunnuntaina valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Sajavaara kuvaili neuvottelutilannetta sekä Turun yliopistolliseen keskussairaalaan ja Kanta-Hämeen keskussairaalaan kohdistuvaa lakonuhkaa erittäin haasteelliseksi ja vaikeaksi.

– Sitä on turha peitellä. Kyllä tässä pitää kaikenlaisia vaihtoehtoja miettiä, millä tavalla hyvin hankala työtaistelutilanne vältettäisiin, Sajavaara kertoi valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla.

Tehyn ja Superin lakko alkaa TYKSissä nelipäiväisenä 6. syyskuuta ja Kanta-Hämeessä yksipäiväisenä 2. syyskuuta, mikäli sopua ei saada.

KT:n toimitusjohtajan Markku Jalosen mukaan teho-osastojen henkilöstön lakko olisi hengenvaarallinen.

– On karmea tilanne, että lakot kohdistetaan niihin suomalaisiin, jotka ovat hengenvaarassa, ja heidän läheisiinsä.

Rytkönen: Hoitajapula pitää ratkaista

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan teho-osastojen lakkovaroitukset annettiin, koska neuvottelut eivät ole edenneet.

– Neuvotteluita tarvitsi vauhdittaa ja näin myös tehtiin, Rytkönen sanoi Bulevardilla.

Tammikuusta asti jatkuneen työriidan ytimessä ovat Tehyn ja Superin palkankorotusvaatimukset eli niin sanottu hoitajien kuoppakorotus.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoi, että työntekijöiden saaminen ja pysyminen hoitoalalalla on tällä hetkellä kiinni palkoista.

Järjestöt vaativat, että hoitajien palkankorotukset olisivat 3,6 prosenttiyksikköä suuremmat kuin vientialojen palkankorotukset. Kunta-alalle sovittiin alkukesällä pienemmistä eli prosenttiyksikön vientialoja korkeammista korotuksista.

KT:n Jalonen: Jokainen kivi käännetään

Neuvotteluja jatkettiin kesätauon jälkeen elokuun alkupuolella, mutta silti päädyttiin valtakunnansovitteluun. Kuntatyönantajien Jalonen kertoi olevansa pettynyt.

– Tehylle ja Superille on ollut tarjolla historian suurimmat palkankorotukset, siis yleistä linjaa käytännössä suurempi perusratkaisu, viisivuotinen palkkaohjelma, palkkaharmonisaatio, joka kohdistuu nimenomaan sote-henkilöstöön, ja vielä sitten paikalliset korotukset, että toivoisin kohtuutta.

Sovittelu kesti sunnuntaina pari tuntia ja jatkuu seuraavan kerran tiistai-iltana.

– Tottakai jokainen kivi käännetään, mitä voidaan, Jalonen lisäsi.

Myös Millariikka Rytkönen povasi syksyn neuvotteluista vaikeita. Hänen mukaansa Tehyllä ja Superilla ei ole kuitenkaan "kiire mihinkään".

– Mutta luulen, että suomalaisilla on kiire eli meillä kaikilla, jotka olemme mahdollisia potilaita, koska hoitajapula on täyttä totta.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Lakkoilmoitukset teho-osastoille budjettiriihen kynnyksellä kertovat, miten kovaa peliä hoitajapalkoista syksyllä käydään

Suosittelemme sinulle