Hyppää sisältöön

EM-pronssia Suomeen! Lassi Etelätalo, 34, nappasi uransa ensimmäisen arvokisamitalin dramaattisella tavalla – "En saakeli hävinnyt tällä kertaa"

Ennakkosuosikit Julian Weber ja Jakub Vadlejch olivat odotetun kovia. Weber otti kultaa tuloksella 87,66. Suomen toinen keihäsmies Toni Kuusela oli viides.

Lassi Etelätalon haastattelu
Lassi Etelätalon haastattelu
Anu Karttunen,
Paavo Forsberg

Lassi Etelätalo on saavuttanut keihäänheiton EM-pronssia 86,44 metrin kiskaisulla. Pronssitulos on Etelätalon uusi ennätys.

Ennakkosuosikit Saksan Julian Weber (87,66) ja Tshekin Jakub Vadlejch (87,28) ottivat kirkaimmat mitalit.

Tshekkikonkari Vitezslav Vesely nousi hetkeksi Etelätalon ohi, mutta suomalainen valtasi kolmospaikan takaisin viidennen kierroksen heitollaan, jolla hän paranteli vuonna 2014 syntynyttä ennätystään 84,98 reilusti.

EM-pronssi on kokeneen Etelätalon, 34, ensimmäinen arvokisamitali.

Vadlejchin ja Weberin takana oli ennakolta tasaista, eikä Euroopan keihästaso ole ollut kovimmillaan tänä kesänä. Viivalta puuttui myös useita viime vuosien kärkinimiä, kuten Johannes Vetter ja Magnus Kirt, jotka ovat kärsineet ongelmista. Tähän saumaan Etelätalo iski.

Vesely ärsytti Etelätalon juuri sopivasti mitalikuntoon: "En saakeli hävinnyt tällä kerralla"

Etelätalo nautti kunniakierroksestaan Münchenin olympiastadionilla, kun hän vihdoinkin saavutti kauan kaipaamansa arvokisamitalin.

Helpolla se ei tullut, sillä Tshekin konkariheittäjä Vitezslav Vesely onnistui kiilaamaan Etelätalon edelle viidennellä kierroksella.

– Tuli "fläsärit" viime EM-kisoista, missä olin. Vesely meni silloin ohi, Etelätalo muisteli Zürichin vuoden 2014 EM-kisoja, jolloin hän joutui tyytymään neljänteen sijaan.

– En saakeli hävinnyt tällä kertaa. Sain vielä kauan himoitsemani ennätyksen, niin hyvältä tuntuu sekin.

Etelätalo oli avauskierroksesta asti mitalissa kiinni tulokeslla 81,84, kunnes Vesely meni ohi viidennellä kierroksella 84,36 metriä kantaneella kiskaisullaan.

Katso Vitezslav Veselyn viides heitto

Etelätalon mukaan se ei ollut sattumaa, että hän syttyi Veselyn pitkästä heitosta. Joensuun Katajan heittäjä onnistui nimittäin vastaamaan tshekille heti seuraavalla heitollaan, 86,44 kantaneella ennätyksellään.

– Ei ehkä kukaan muu olisi niin paljon ärsyttänyt, kun menee ohi siinä vaiheessa kisaa. En vain suostunut tällä kertaa häviämään.

Katso Lassi Etelätalon pronssiheitto.

Etelätalo ajatteli, että 86 metriä riittää mitaliin aika varmasti, mutta hän halusi kuitenkin yrittää vielä viimeisellään kultamitalia.

– Yritin kasata itseni, sillä kulta ei ollut kaukana ja riskiheitolla olisi ollut pieni mahdollisuus siihen. Piti yrittää vielä viimeinenkin täysiä, hän totesi yliastutusta heitostaan.

Lassi Etelätalo ja Vitezslav Vesely kuvassa.
Etelätalo halasi rakasta vihollistaan Veselyä kisan jälkeen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

"Toivottavasti pumppu on kestänyt Leksalla"

Etelätalo lähetti vielä haastattelun lopuksi terveiset monivuotiselle valmentajalleen Leo Pusalle, joka viime keväänä sai sydänkohtauksen.

– Toivottavasti pumppu on kestänyt Leksalla, ja Ullalla myös! Huomenna tullaan kotiin, nähdään sitten!

Etelätalo on tottunut venymään kovassa paikassa. Vuonna 2014 Zürichin EM-kisoissa hän ylsi neljänneksi. Dohan MM-kisoissa 2019 Etelätalo oli kisojen paras suomalaisurheilija neljännellä sijallaan. Tokion olympialaisissa Etelätalo oli kahdeksas ja Oregonin MM-kisoissa kuudes.

Etelätalo on tehnyt pitkän uransa osin arvokisamitalistien Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen varjossa. Nyt hän nousee heidän joukkoonsa.

Toni Kuusela sijoittui finaalissa viidenneksi tuloksella 80,20.

Lassi Etelätalo sai EM-pronssinsa
Lassi Etelätalon mitalihaastattelu

Lue myös:

Tero Pitkämäki päivitteli Veselyn toimintaa keihäsfinaalin ratkaisuhetkillä: "Munasi ihan täysin" – Aki Parviainen sortui samaan MM-finaalissa 2001

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalolla on mystinen poikkeuskyky, joka ilmeni jo teini-iässä

Lassi Etelätalo yllätti totaalisesti mestarivalmentaja Boris Obergföllin – "Hatunnoston arvoinen suoritus"

Suosittelemme sinulle