Hyppää sisältöön

Tero Pitkämäki päivitteli Veselyn toimintaa keihäsfinaalin ratkaisuhetkillä: "Munasi ihan täysin" – Aki Parviainen sortui samaan MM-finaalissa 2001

Tshekin Vitezslav Vesely pudotti hetkellisesti Suomen Lassi Etelätalon mitaleilta keihäänheiton finaalissa. Sen jälkeen kokenut Vesely sortui ratkaisevaan virheeseen.

Lassi Etelätalo ja Vitezslav Vesely kuvassa.
Vitezslav Vesely sytytti Lassi Etelätalon liekkeihin. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Atte Husu

MÜNCHEN. Suomen Lassi Etelätalo otti EM-pronssia tuloksella, joka yllätti lajivalmentaja Tero Pitkämäen. Etelätalo kiskaisi viidennellä kierroksella ennätyksensä 86,44.

– On ihmisiä, jotka hyötyvät stressistä ja paineesta. Suorituskyky nousee sen myötä. Lassi on yksi niistä. Ja nyt kun vielä oli selkeä mitaliodotus, hän tiesi, että nyt on se sauma. Paineet olivat kovat. Hän ei luhistunut siihen, vaan käytti sen hyödyksi. Maksimaalisesti, Pitkämäki sanoi Münchenin olympiastadionilla.

Lajivalmentaja, seitsenkertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki ei säästellyt sanojaan kuvaillessaan, millainen heittäjä on Leo Pusan valmentama Etelätalo.

EM-pronssia ennätyksellään taistellut Lassi Etelätalo oli tyytyväinen pystyttyään pitämään Tshekin Vitezslav Veselyn tällä kertaa takanaan.

Etelätalo tunnetaan heittäjänä, joka on painetilassa omimmillaan. Kaksi ensimmäistä aikuisten arvokisafinaalia, vuoden 2014 EM- ja 2019 MM-finaali, päättyivät molemmat neljänteen sijaan. Ne olivat reilusti enemmän kuin Etelätalolta tuolloin odotettiin.

Tämän jälkeen Etelätalo on heittänyt vuoden 2021 Tokion olympiafinaalissa ja muutama viikko sitten MM-loppukilpailussa Eugenessa. Näissäkin tulos oli pistesijan arvoinen, sijat 6 ja 8.

Sunnuntaina, Münchenin EM-kisojen finaalipäivänä sitten tärähti. Ennätys parani reippaasti toista metriä, kun keihäs laskeutui nurmeen 86,44 metrin kohdalla.

– En yllättynyt mitalista. Tulos oli vähän yläkanttiin. Ajattelin, että 85 metriä ehkä pystyy heittämään ja että 86 on se ylälaita. Ei olisi heittänyt ilman Veselyn kasinelosta, Pitkämäki sanoi keihäsfinaalin jälkeen ja viittasi kokeneen Vitezslav Veselyn 5. kierroksen heittoon 84,36, jolla Vesely oli hetkellisesti kiinni pronssissa.

Katso Vitezslav Veselyn viides heitto

Heittonsa jälkeen Vesely käveli Etelätalon luokse ja tuuppasi Etelätaloa olkapäähän – hyvässä hengessä. Tässä tshekki syyllistyi Pitkämäen mukaan peruuttamattomaan virheeseen.

– Vesely munasi ihan täysin. Se oli Lassille kuin bensaa liekkeihin. Olisi kannattanut vain mennä istumaan penkille ja olla omissa oloissa, Pitkämäki päivitteli.

Katso Lassi Etelätalon pronssiheitto.

Näin ei tapahtunut ensimmäistä kertaa. Münchenin olympiastadionin katsomossa istui henkilö, jolla on kokemusta vastaavasta tilanteesta. Henkilö on Jan Zelezny, Veselyn ex-valmentaja.

Aki Parviainen teki samalla tavalla Edmontonissa (vuoden 2001 MM-finaalissa), kun meni tuulettamaan Zeleznyn eteen (1. kierroksen heiton 91,31 jälkeen). Zelezny heitti seuraavalla melkein ysikolmosen (92,80), Pitkämäki muisteli.

– Hymyilytti se virhe, jonka Vesely teki. Siinä kohtaa kävi mielessä, että nyt on paikka, Pitkämäki sanoi.

Katso Tero Pitkämäen lausunto Veselyn toiminnasta

Juttua muokattu 21.8. klo 23.26: Tarkennettu, että Zelezny on Veselyn ex-valmentaja.

Lue myös:

EM-pronssia Suomeen! Lassi Etelätalo, 34, nappasi uransa ensimmäisen arvokisamitalin dramaattisella tavalla – "En saakeli hävinnyt tällä kertaa"

Suosittelemme sinulle