Hyppää sisältöön

Lassi Etelätalo yllätti totaalisesti mestarivalmentaja Boris Obergföllin – "Hatunnoston arvoinen suoritus"

Saksan päävalmentaja Boris Obergföll vaikuttui erityisesti siitä, että Lassi Etelätalo pystyi parantamaan roimasti ennätystään yli 30-vuotiaana. Öbergföll oli juhlatuulella, sillä Julian Weber toi Saksalle EM-kultaa.

Lassi Etelätalo, Julian Weber ja Jakub Vadlejch kuvassa.
Keihäänheiton mitalikolmikko Lassi Etelätalo, Julian Weber ja Jakub Vadlejch juhli Münchenin olympiastadionilla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

MÜNCHEN. Yleisurheilun EM-kisat saivat saksalaisittain maagisen päätöksen. Huonosti ei mennyt suomalaisittainkaan.

Saksalaisurheilijat venyivät sunnuntai-iltana kahteen kultamitaliin, joista jälkimmäinen, naisten 4x100 metrin viesti, päätti Münchenin EM-kilpailut.

Korviahuumaavaa saksalaisriemua oli todistettu myös hetkeä aiemmin, kun Julian Weber juhli kultaa keihäspaikalla.

Katso Julian Weberin voittoheitto (87,66) EM-finaalissa

27-vuotias Weber on ollut vuosia vasta Saksan neljänneksi, jopa viidenneksi, paras heittäjä. Edellä on ollut ainakin sellaisia nimiä kuin maailmanennätystä kolkutellut maailmanmestari Johannes Vetter, olympiavoittaja ja Euroopan mestari Thomas Röhler sekä yli 90 metrin paukutellut arvokisamitalisti Andreas Hofmann.

Arvokisapaikat ovat olleet tiukassa. 2020-luku on ollut kuitenkin Saksan keihäänheitolle vammojen täyteistä aikaa. Vetter joutui keskeyttämään kuluvan kauden, Röhler on heitellyt juuri ja juuri yli 70-metrisiä eikä Hofmannkaan paljoa sen paremmin. Myöskään naisissa Christin Hussong ei pystynyt puolustamaan Euroopan mestaruuttaan vammojen vuoksi.

Tätä taustaa vasten Weber oli saksalaisten ainoa menestyskortti. Joka myös piti.

– Tuntuu hienolta, että pystyimme pitämään miesten EM-tittelin Saksassa. Julian on ollut ainoa, joka on heittänyt sillä tasolla kuin olen odottanut. Hän on pitänyt toivoa yllä. Olen toivonut koko kauden, että hän onnistuisi. Hieno mestari, hieno esitys, hieno kilpailu, Saksan keihäänheiton päävalmentaja Boris Obergföll hehkutti.

Valmentaja Boris Obergföll istuu katsomossa.
Boris Obergföll vuoden 2019 MM-kisoissa. Kuva: imago images/Sven Simon/ All Over Press

EM-menestystä edelsi pettymys Oregonin MM-kisoissa, joissa Weber jäi katkerasti neljänneksi.

– Hän vakuutti kotimatkalla, että onnistuu täällä, Obergföll sanoi.

Saksalainen mestariluotsi kertoi yllättyneensä finaalissa vain Lassi Etelätalon pronssista. Isosti.

– Se oli minulle totaalinen yllätys. Haluan onnitella häntä. Hän ei ole enää nuori kaveri, mutta heittää silti ennätyksensä tässä vaiheessa uraansa (34-vuotiaana). Siihen ei moni kaveri enää pysty.

Katso Lassi Etelätalon pronssiheitto.

Boris Obergföll heitti omalla aktiiviurallaan sukunimellä Henry. Hänen ennätyksenä on 90,44, jonka Obergföll heitti 23-vuotiaana. Sakslaisluotsi tietää, miten vaikeaa on heittää korkealla tasolla 30-vuotiaana. Hänen viimeinen yli 85 metrin heittonsa tuli 30-vuotiaana.

– Juuri tätä taustaa vasten se oli Lassilta hatunnoston arvoinen suoritus, Obergföll sanoi.

Lue myös:

Tero Pitkämäki päivitteli Veselyn toimintaa keihäsfinaalin ratkaisuhetkillä: "Munasi ihan täysin" – Aki Parviainen sortui samaan MM-finaalissa 2001

EM-pronssia Suomeen! Lassi Etelätalo, 34, nappasi uransa ensimmäisen arvokisamitalin dramaattisella tavalla – "En saakeli hävinnyt tällä kertaa"

Keihäspaikkaa kritisoinut Boris Obergföll ei halunnut puhua sanaakaan keihäsfinaalin jälkeen – Jan Zelezny ihmettelee saksalaisvalmentajan toimintaa

Suosittelemme