Hyppää sisältöön

Tyttären pommi-iskussa menettänyt Aleksandr Dugin kannattaa suurta Venäjää ja sotaa – FSB väittää, että murhaaja oli ukrainalaisnainen, joka pakeni Viroon

Aleksandr Duginia on kuvattu presidentti Vladimir Putinin "aivoiksi", mutta joidenkin tarkkailijoiden mukaan hänen vaikutusvaltaansa liioitellaan. Tytär Darja Dugina jakoi isänsä kansallismieliset ajatukset.

Tyttärensä pommi-iskussa menettänyt Aleksandr Dugin kannattaa Putinia, suurta Venäjää ja sotaa Ukrainassa
Tyttärensä pommi-iskussa menettänyt Aleksandr Dugin kannattaa Putinia, suurta Venäjää ja sotaa Ukrainassa

"Venäjä ei ole saavuttanut kohtaloaan ennen kuin yhdistämme kaikki idän slaavit euraasialaisiin veljiimme".

Näin on lausahtanut (siirryt toiseen palveluun) venäläinen äärinationalisti Aleksandr Dugin, jonka tytär Darja Dugina kuoli lauantaina pommi-iskussa.

Isku kuohuttaa Moskovaa.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB syytti tänään maanantaina iskusta Ukrainan tiedustelupalvelua. FSB:n mukaan ukrainalaisnainen varjosti Duginaa, murhasi hänet ja pakeni Viroon.

Presidentti Vladimir Putin kutsui murhaa maanantaina häikäilemättömäksi rikokseksi.

Darja Dugina kannatti isänsä näkemyksiä: "euraasialaista valtakuntaa", laajaa uutta Venäjän valtakuntaa, joka käsittäisi myös Ukrainan. He ovat myös ylistäneet Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Aleksandr Duginia on kuvattu (siirryt toiseen palveluun) Vladimir Putinin"aivoiksi" ja "Putinin Rasputiniksi", viitaten Grigori Rasputinin, jolla 1900-luvun alussa oli merkittävä vaikutusvalta Venäjän tsaarin Nikolai II:n hovissa.

Putinin muun muassa Ukrainasta esittämissä ajatuksissa (siirryt toiseen palveluun) on yhtymäkohtia Duginin 1990-luvulta asti esittämiin näkemyksiin. Monet tutkijat pitävät kuitenkin liioiteltuina väitteitä Duginin vahvasta vaikutusvallasta Putiniin, kertovat muun muassa uutiskanavat ABC (siirryt toiseen palveluun) ja CNN (siirryt toiseen palveluun).

Kuka Aleksandr Dugin on?

Aleksandr Geljevitš Dugin, 60, on moskovalaissyntyinen politologi ja sosiologi, joka on kirjoittanut yli 30 kirjaa. Läpimurtoteos oli vuonna 1997 ilmestynyt Geopolitiikan perusteet: Venäjän geopoliittinen tulevaisuus -niminen teos.

Bestselleriksi nousseessa kirjassa hän muun muassa selosti näkemyksiään siitä, miten Yhdysvalloissa pitäisi lietsoa kaikenlaista epävakautta ja separatismia pehmeiden keinojen kuten disiformaation avulla. Kotimaassa Venäjällä tulisi puolestaan tukea nationalismia ja autoritarismia.

Dugin perusti 1990-luvun alussa fasistista ja kommunistista retoriikkaa yhdistelleen kansallisen bolševikkipuolueen. Hän oli jo jättänyt puolueen, kun se kiellettiin vuonna 2007. Vuonna 2001 Dugin oli perustamassa Euraasialaista puoluetta.

Aleksand Dugin vuonna 2014. Kuva: Stella Pictures / AOP

Dugin työskenteli Moskovan yliopistossa ennen kuin sai potkut vuonna 2014, The Washington Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) mahdollisesti ukrainalaisten joukkosurmaan kehottavien kommenttiensa takia. Tuona vuonna Venäjä valtasi Krimin ja Dugin oli tukemassa venäjämielisiä separatisteja Itä-Ukrainassa.

Dugin on myös ortodoksisen, Kremliä tukevan Tsargrad TV:n entinen päätoimittaja.

"Putin on kaikki ja kaikkialla"

Dugin on eittämättä ollut Putinin tukija jo pitkään. Vuonna 2007 hän sanoi, ettei Putinilla ole enää vastustajia, ja jos olisikin, he ovat mielisairaita,

– Putin on kaikkialla, Putin on kaikki, Putin on täydellinen, Putin on korvaamaton, Dugin ylisti. (siirryt toiseen palveluun)

Vuonna 2019 hän sanoi, että Venäjällä kaikki valtaapitävät ovat roskaväkeä paitsi Putin.

Dugin on kuitenkin nähnyt Putinissa kaksi kilpailevaa puolta. Kirjassaan Putin vs. Putin Dugin kirjoittaa, että "kuu-Putin" on pragmaattinen ja varovainen, kun taas "aurinko-Putin" on omistautunut euraasialaisen valtakunnan valtaanpaluulle ja vastakkainasettelulle lännen kanssa.

Kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan Dugin sanoi lehtihaastattelussa, ettei ole epäilystäkään siitä, että "aurinko-Putin" on voittanut, kertoo CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Konflikti on Duginin ajattelun mukaan osa olemassaolotaistelua, jossa vastakkain ovat väsähtänyt länsi ja perinteelle, hierarkialle ja ortodoksismille rakentuva yhteiskunta. Hän väittää, että länsi käytti Ukrainaa Venäjän kaatamiseksi. Dugin ja Putin ovat käyttäneet samanlaista natsiretoriikkaa puhuessaan Ukrainasta.

Yhdysvallat määräsi vuonna 2015 Duginin pakotelistalle, jossa on Ukrainan sotaan sekaantuneita venäläisiä. Samoin pakotelistalle joutui Duginin Euraasialainen nuorten liitto, koska se on värvännyt ihmisiä taistelemaan Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien rinnalla.

Maaliskuussa pakotelistalle joutui nettisivusto Geopolitika, jota Dugin Yhdysvaltojen mukaan kontrolloi.

Duginin vaikutusvalta Putiniin on kuitenkin kiistelty. Virallista asemaa hänellä ei Kremlissä ole. Joidenkin mielestä vaikutusvalta on suuri, joidenkin mielestä vähäinen.

Muun muassa akatemiatutkija Timo Miettinen Eurooppa-tutkimuskeskuksesta katsoo, että väite "Putinin aivoista" on liioiteltu:

Isänsä jalanjäljissä

29-vuotias Darja Dugina oli toimittaja, joka jakoi isänsä poliittiset näkemykset. Yhdysvallat asetti myös hänet tänä vuonna pakotelistalle väärän tiedon levittämisestä netissä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Hän oli United World International -julkaisun päätoimittaja. Julkaisun kerrotaan väittäneen, että Ukraina tuhoutuu, jos se liittyy sotilasliitto Natoon, kertoo muun muassa yhdysvaltalainen uutissivusto The Hill. (siirryt toiseen palveluun)

Darja Dugina oli isänsä tavoin äärinationalisti. Kuva: Stella Pictures / AOP

Dugina myös kannatti sotaa Ukrainassa ja vieraili Mariupolissa Venäjän vallattua sen.

Ennen pommi-iskua Dugina osallistui isänsä kanssa (siirryt toiseen palveluun)nationalistiselle festivaalille Moskovan ulkopuolella. Hänen piti alun perin lähteä isänsä kanssa samalla autolla, mikä on herättänyt arveluja siitä, että pommi saattoi olla tarkoitettu Aleksandr Duginille.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB väittää, että Ukrainan tiedustelupalvelu on murhan takana ja sen teki vuonna 1979 syntynyt ukrainalaisnainen, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. FSB:n mukaan nainen oli tullut Venäjälle tyttärensä kanssa ja vuokrannut asunnon talosta, jossa Dugina asui.

Nainen varjosti Duginaa ja osallistui samalle festivaalille kuin Duginit. Murhan jälkeen hän pakeni Venäjältä Viroon, FSB väittää.

Ukraina on kiistänyt osallisuuden surmaan.

Lue myös:

Asiantuntija: Ukraina tuskin venäläisen äärioikeistolaisajattelijan tyttären tappaneen pommi-iskun takana

Näin putinismi radikalisoitui ja neljä muuta olennaista asiaa Venäjän nykyideologiasta

Analysoimme, miksi Vladimir Putin päätti hyökätä Ukrainaan ja mitä hän todella tahtoo – katso suomennettu Putinin "sodan oikeutus" -puhe

Suosittelemme sinulle