Hyppää sisältöön

Puolueet ovat listanneet parikymmentä keinoa ihmisten auttamiseksi – poimimme joukosta neljä ehdotusta, katso miten ne kohdistuisivat sinuun

Keskusta toivoo, että syrjäisiin kuntiin muuttavien vastavalmistuneiden opintolainahyvitys etenisi budjettiriihessä. Kokeilu koskisi 25:tä kuntaa Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Korotetaanko asumistukea, autetaan perheitä ylimääräisellä lapsilisällä vai alennetaanko päivähoitomaksuja? Tämän viikon budjettineuvotteluissa arvot laitetaan vastakkain, kun puolueet päättävät, ketä tukea hintojen noustessa.

Hallituspuolueet lataavat pöytään ainakin noin 15 ehdotusta joiden väliltä puolueet joutuvat valitsemaan.

Lähes kaikki puolueet ohjaisivat tukea kaikkein heikoimmassa asemassa oleville sosiaalitukien kautta. Useampi puolue ennakoi, että korkean inflaation takia sosiaalietuuksiin täytyy tehdä myös ensi vuonna ylimääräinen indeksitarkistus, mutta kannatusta saa myös esimerkiksi yksinhuoltajakorotuksen nostaminen tai lapsikorotuksen nostaminen tietyissä etuuksissa.

Työn verotuksen keventäminen on saanut tukea lähinnä keskustalta, SDP:ltä ja RKP:ltä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ennakoi kuitenkin viime viikolla, että mahdollista päätöstä veronkevennyksestä ei tehdä vielä nyt budjettiriihessä. Riihessä hallitus sopii esityksestään ensi vuoden talousarvioksi.

Poimimme neljä hallituspuolueiden ehdotusta, jotka auttaisivat eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Voit katsoa oheisista laskureista, miten tuki voisi kohdistua juuri sinuun. Tulokset ovat vain suuntaa antavia, koska hallitus sopii budjettiesityksestä vasta neuvotteluissaan keskiviikkona ja torstaina. Esimerkit on poimittu elämän eri alueilta ja eri puolueilta.

1. Opintolainojen hyvityskokeilu Savukoskelta Lieksaan

Keskusta yrittää saada budjettiriihessä läpi tavoitteensa opintolainahyvityksestä, joka maksettaisiin Pohjois- ja Itä-Suomen syrjäisiin kuntiin muuttavalle vastavalmistuneelle. Hyvityksen voisi saada, jos on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon ja työskentelee alalla, jolla on pulaa työvoimasta.

Kyse olisi ensi alkuun kokeilusta. Ylen tietojen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltu lakiluonnos lähtee siitä, että kokeilukuntia olisi 25. Valmistelun pohjana on ollut asiantuntijaselvitys tammikuulta.

Tavoitteena on, että rahaa varattaisiin kokeilun käynnistämiseen jo ensi vuodelle ja kokeilu toteutettaisiin vuosina 2024–2027. Katso laskurista, voisitko olla oikeutettu tukeen ja kuinka suuri se voisi olla:

2. Työmatkavähennyksen korotukselle povataan jatkoa

Kodin ja työmatkan välisistä matkoista voi saada verovähennystä, jos kulut ovat tarpeeksi suuret. Katso laskurista, miten paljon saisit vähennystä, jos korotus pysyy myös ensi vuonna:

3. Vihreät ehdottaa suoraa tukea maaseudun pienituloisille

Vihreiden ehdotus energiarahasta erottuu muista, koska kyseessä olisi uusi tukimuoto, joka kohdistettaisiin suoraan maaseudulla asuville pienituloisille.

Tukea saisi noin puoli miljoonaa suomalaista ja se maksaisi 251 miljoonaa euroa. Ehdotus ei ole saanut ainakaan näkyvää kannatusta muilta puolueilta.

Katso laskurista, millä ehdoin vihreät jakaisi tukea alkuperäisen ehdotuksen mukaan. Viime viikkoina puolueessa on ollut valmiutta tukea myös kaupunkien pienituloisia, mutta laskuri perustuu vihreiden alkuperäiseen ehdotukseen.

4. SDP alentaisi päivähoitomaksuja

SDP on sovitellut 120 miljoonaa euroa päivähoitomaksujen alentamiseen. Maksutuloja kertyisi vähemmän, mutta puolue odottaa, että samalla työllisyys lisääntyisi.

Lopullinen vaikutus julkiseen talouteen voisi olla noin 42 miljoonaa euroa, eduskunnan tietopalvelu laskee. Voit katsoa laskurista, miten ehdotus laskisi perheesi päivähoitomaksuja:

Juttuun lisätty tiistaina 30.8.2022 kello 11.15 tieto siitä, että energiarahalaskuri perustuu vihreiden alkuperäiseen ehdotukseen, joka kohdistui maaseudulla asuviin pienituloisiin.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 31. elokuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Keskustan Saarikko: Suomalaisilla edessä kahden vaalikauden talouden vakautus, tuloveroalesta ei vielä päätöksiä budjettiriihessä

Puolueilla liuta keinoja sähkön hintapaineisiin: tehoreservit käyttöön, veroja alas, lisää omaa tuotantoa, kulutussäästöä sekä päästökaupalle tauko

SDP:n eduskuntaryhmä julkaisi listan ihmisten tukitoimista Marinin juhlintavideoiden varjossa

Vasemmistoliitto vaatii elinkustannusten nousun korvausten suuntaamista erityisesti pienituloisille: "Tuloveroalesta hyötyisivät eniten varakkaimmat"

Suosittelemme sinulle