Hyppää sisältöön

Vapise suofutis, nyt tulee puunhalaus – kansainvälistä mediaa ruokitaan uudella Suomi-erikoisuudella

Puunhalauksen maailmanmestaruuskilpailut on tuore kappale erikoisten suomalaisten kisojen perinteessä. Puiden halaamisessa kisattiin Levillä, mutta kisailu jatkuu vielä tämän viikon verkossa.

Maailmanmestari Ani Lankila ja muut kisaajat näyttävät, kuinka luovasti puita  halataan kilpaa
Maailmanmestari Ani Lankila ja muut kisaajat näyttävät, kuinka luovasti puita halataan kilpaa
Jari Peltoperä

Kittiläläisessä metsässä temmeltää iloinen joukko ihmisiä. Puheensorina paljastaa, että varsin kansainvälistä ja värikästä porukkaa on kokoontunut yhteen.

Käynnissä on puunhalauksen maailmanmestaruuskilpailut kittiläläisen mummolan takapihan talousmetsässä. Paikan päällä kuvataan materiaalia kansainväliseen levitykseen Yleisradion välityksellä. Lisäksi lappilainen dokumentaristi Antti Haase kuvaa puunhalausta amerikkalaiselle TV-kanavalle.

– Suomi on hullujen tapahtumien luvattu maa eukonkannon kisoineen. Tämä puunhalauksen MM-kilpailu kuvaa tätä suomalaisuutta hyvin. Täältä löytyy luovuutta ja mielenkiintoisia ihmisiä, se kiinnostaa Amerikassa, Haase sanoo.

Lappilaisen dokumentaristi Antti Haasen kameran tähtäimessä ovat suoraa striimiä tekevät kisajärjestäjät Steffan Wunderink ja Riitta Raekallio-Wunderink. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Lue lisää: Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

Matti Pitsinki Yleisradion kansainvälisestä uutisvaihdosta kertoo, että kansainvälisen kuvanvaihdon kevyemmistä aiheista hittituote on se, kun joulupukki lähtee jakamaan lahjoja.

Aikaisemmin suosittuja olivat saunomisen ja sääskentapon mm-kisat. Kumpaakaan tapahtumaa ei tiettävästi ole järjestetty enää vuosiin. Suopotkupallon suosio puolestaan on hiipunut.

– Suopotkupallo ei jostain syystä näytä kiinnostavan enää maailmalla, Pitsinki sanoo.

Kevyet tapahtumat ovat vähemmistönä kansainvälisessä kuvanvaihdossa.

– Suurin osa meiltä lähtevistä kuvista on tiukkoja uutisaiheita. Ne ovat joko suoraa kuvaa tai editoituja taltiointeja, Pitsinki kertoo.

Tässä vaiheessa ei ole tietoa, kuinka paljon puunhalaaminen kiinnostaa maailmalla. Raportit kuvien käytöstä tulevat jopa kuukausien viiveellä.

"Puitahan täällä riittää"

Paikan päällä Puunhalauksen maailmamestaruuskilpailujen livekilpailu osioon osallistuu yhdeksän kisailijaa eri Euroopan maista. Suurin osa heistä asuu tällä hetkellä Lapissa. Verkonvälityksellä online-kilpailuun voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa vielä tämän viikon ajan.

Nuori nainen nallepuvussaan sulattaa tuomareiden sydämet. Kokonaiskilpailun voittaja ja Puunhalauksen maailmanmestari 2022 on vuosi sitten Helsingistä Leville muuttanut Ani Lankila.

– On tosi railakas olo, tämä oli tosi hauskaa. Kaverini Sini keksi, että voisin olla metsän eläin. Aika fiilis pohjalta mentiin, hetkessä elin.

Ani Lankila aikoo halata puita jatkossakin, mutta ei välttämättä kilpailuissa.

– Ihan varmasti, luonnossa käyn joka päivä. Nyt niitä puita voisi alkaa katselemaan vähän eri lailla, että minkälaista fiilistä tuosta tulee ja mitä se voi antaa, kun sitä koskettaa. Puitahan täällä riittää, ei lopu kesken.

Englantilainen Äkäslompolossa asuva Jennie Rennie ottaa tuntumaa suomalaiseen koivuun. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Puunhalaus on tarpeeksi hassua ja hölmöä

Kisäjärjestäjä Riitta Raekallio-Wunderink kiistää, että kisassa olisi kyse erikoisuudentavoittelusta.

– Meille puunhalaaminen on luontevaa ja kuuluu firman perusjuttuihin. Koronan myötä ihmiset juuttuivat sisätiloihin. Meillä on täällä luontoa ja metsää, niin jaetaan sitä. Ajattelimme, että tässä olisi yksi tapa tuoda iloa ja hauskuutta elämään, sanoo Riitta Raekallio-Wunderink.

Halipuu-yritys perustettiin Leville vuonna 2015 ja ideana oli vuokrata lappilaisia puita maailmalle adoptoitavaksi. Yritys järjestää myös erilaisia luontoon liittyviä ohjelmapalveluita.

– Kaipuu luontoon on universaali kokemus, se yhdistää ihmisiä. Tässä hauskuus yhdistyy kestävän luontomatkailun periaatteisiin. Lisäksi tämä on tarpeeksi hassua ja hölmöä, että se herättää huomiota maailmalla, kertoo Riitta Raekallio–Wunderink.

Kansainvälinen näkyvyys tuo asiakkaita Lappiin

Puunhalauksen MM-kisat on herättänyt huomiota ympäri maailman. Verkkokilpailuun on tullut aiempina vuosina puunhalauskuvia mm. Meksikosta, Australiasta, Kanadasta, Tansaniasta, lukuisista Euroopan maista sekä Japanista.

– Esimerkiksi nyt huomataan, että amerikkalaisia tuli jo viime vuonna enemmän. Siellä huomattiin, että ihmiset olivat nähneet meidät jossain lehtijutussa tai sosiaalisessa mediassa ja nimenomaan sillä perusteella tulivat, kertoo Riitta Raekallio-Wunderink.

Kaksi kertaa puunhalauksen maailmanmestaruuden livekilpailussa voittanut, Italiaa edustanut ja Kittilässä kolmetoistavuotta asunut matkailu-alan ammattilainen Stefania Dassie on tällä kertaa kilpailun tuomaristossa.

Hänelle puunhalaus ja metsässä liikkuminen antaa energiaa, iloa ja rauhaa.

– Stressi helpottaa metsässä. Puut ovat erilaisia. Toinen puu vetää eri lailla puoleensa kuin joku toinen. Pitää antaa energian viedä, sitten sen tuntee, Dassie opastaa.

Lue myös:

Rannat kuin Rivieralla, ravintola keskellä metsää ja sauna 2.0 – ruotsalaisille Suomea markkinoidaan nyt yllätyksillä ja erilaisuudella

Minkä lajin MM-kisat Suomesta vielä puuttuvat? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 23.8. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle