Hyppää sisältöön

Analyysi: Joel Pohjanpalo uhrasi liki vuosikymmenen urastaan, kun häntä riepoteltiin ympäriinsä – siirto Italiaan palkitsee ensin kentän ulkopuolella

Huuhkajat-kärki oli Bayer Leverkusenin pallottelun kohde vuodesta 2013 saakka. Siirrossa Veneziaan on paljon potentiaalia, mutta samalla se on osittain vaikeasti nieltävä valinta, kirjoittaa Samu Saatsi.

Näin Joel Pohjanpalon aika Leverkusenissa eteni
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Voit katsoa jutun päävideona olevasta karttavisualisoinnista, miten Joel Pohjanpalon vuodet Bayer Leverkusenissa etenivät.

Joel Pohjanpalon ja Saksan jalkapallon 1. Bundesliigassa pelaavan Bayer Leverkusenin pitkä liitto päättyi viime perjantaina.

Vuodesta 2013 saakka seurassa pelannut ja vuoden 2016 kevättalvesta Leverkusenin omiin sopimuspelaajiin kuulunut Suomen maajoukkuekärki jatkoi matkaa Saksasta Italiaan.

Saapasmaan kakkostasolla Serie B:ssä pelaava Venezia FC hankki Pohjanpalon riveihinsä kolmen vuoden sopimuksella, johon kuuluu myös optio kahdesta lisävuodesta. Saksalaislehti Bildin mukaan kanaalikaupungin ylpeys maksaa suomalaisesta noin 2,5 miljoonan euron siirtosumman, joka saattaa myös "tiettyjen ehtojen" täyttyessä kohota 3,2 miljoonaan euroon.

Pohjanpalon yhdeksän vuotta kestänyt kanssakäyminen Leverkusenin kanssa päättyi yhtämielisiin jäähyväisiin. Pohjanpalo kiitteli Leverkusenia ja erityisesti seuran kannattajia vuolaasti Instagram-julkaisussaan. Kannattajat vastasivat samoin mitoin.

"Dangeriksi" Leverkusenissa ristitty Pohjanpalo sai ensimmäisen suuren mahdollisuutensa urallaan lääkeyhtiöseuran ansiosta. Silti hänen ajastaan seurassa jää muutama seikka hampaankoloon.

-
Ottelu Augsburgia vastaan jäi Joel Pohjanpalon viimeiseksi Bayer Leverkusenissa. Jatkossa hän edustaa italialaista Venezia FC:tä. Kuva: Getty Images

Loukkaantumisten riivaama

Pohjanpalo siirtyi ensimmäisen kerran leverkusenilaisseuraan lainalle Helsingin Jalkapalloklubista 18-vuotiaana. Lahjakas maalintekijä oli hurmannut Veikkausliigassa muun muassa historiallisella kolmessa minuutissa tulleella hattutempullaan.

Leverkusen edelleenlainasi Pohjanpalon 2. Bundesliigan VfR Aaleniin. Tämä antoi ensiaskeleet lainarumballe, jota suomalaishyökkääjä joutui tanssimaan pitkälti koko aikansa Saksassa.

Ensiosoitteet olivat Aalen ja Fortuna Düsseldorf. Pohjanpalo pohjusti uraansa Saksassa kolmen 2. Bundesliigan kauden ajan iskien noiden kausien aikana 77 ottelussa 18 maalia.

Lopulta hän sai Leverkusenissa 1. Bundesliigan debyyttinsä 27. elokuuta 2016. Ensimmäiset kaksi ottelua olivat liki taivaallista jalkapalloa, kun ensin Pohjanpalo teki maalin debyytissään ja toisessa pelissään hän pommitti hattutempun vaihdosta tultuaan Hamburger SV:tä vastaan.

Joel Pohjanpalo kramas om av Javier Hernandez.
Kauden 2016 alussa Pohjanpalon peli kulki. Suomalainen tykitti HSV:tä vastaan hattutempun 20 minuutissa, vaihdosta tultuaan. Kuva: imago/ActionPictures/ All Over Press

Sen jälkeen alkoivat Huuhkajat-kärkeä liki koko uran riivanneet loukkaantumiset. Pohjanpalo menetti Leverkusenissa lähes 70 sarjaottelua eri vammojen ja niistä toipumisen vuoksi. Loukkaantumisten myötä livahti ensimahdollisuus murtautua Euroopan huippusarjan vakioseuran avauskokoonpanoon.

Pohjanpalo kiitti kuitenkin syystä lähtiessään Leverkusenia kaikesta, mitä seura teki hänen kuntouttamisensa eteen.

Katso alta näytteitä Pohjanpalon maalivainusta. Hyökkääjä iski Suomen molemmat maalit, kun Huuhkajat kaatoi Montenegron 2–0 Kansojen liigassa 7.6.2022.

Ei tilaa avauskokoonpanossa

Pohjanpalo ennätti "Die Werkselfin" sopimuspelaajana ollessaan näyttää myöhemmin osaamistaan esimerkiksi HSV:ssä, Union Berlinissä ja viime kaudella Turkin pääsarjassa Rizesporissa. Silti mahdollisuudet murtautua Leverkusenin avauskokoonpanoon jäivät satunnaisiksi ja hyvin pieniksi.

Vaikka loukkaantumiset söivät leijonanosan Pohjanpalon noususta Leverkusenin avauskokoonpanon pelaajaksi, oli osansa myös seuran pelaajapolitiikalla.

Suomalainen jäi jatkuvasti ylimääräiseksi hyökkääjäksi valmentajasta riippumatta. "Jolle" ennätti nähdä seurassa kahdeksan eri päävalmentajaa, eikä oikeastaan päässyt kuulumaan kenenkään suunnitelmien keskipisteeseen.

Tähänkin pääsyinä olivat loukkaantumiset, mutta myös Pohjanpalon muuttuneet pelilliset kyvyt. Tehokas kärki ei ole ollut valmentajien ensimmäinen valinta, jos he ovat esimerkiksi vaatineet joukkueeltaan vastustajaa tukahduttavaa korkeaa prässipelaamista ja äärimmäistä nopeutta.

Eritoten hänen edelleen kiilasi aina joko tehokkaampi tai nousujohteisempi pelaaja. Viimeisimpänä Leverkusenin kärjessä tahtipuikkoa on heiluttanut maalinteon suhteen yksi Euroopan vaarallisimmista hyökkääjistä, tshekkiläinen Patrik Schick. Pohjanpalolle jäi tarjolle usein "kolmannen hyökkääjän" rooli, joka olisi tarkoittanut niukkoja minuutteja vaihdosta.

Suomen maajoukkuekärki lähti kausi kerrallaan hakemaan peliminuutteja ja maaleja muualta. Siksikin suomalaisittain Pohjanpalon pysyvää siirtymistä pois Reinin varrelta on odotettu pitkään.

Aika "La Dolce Vitan"?

-
Venezia putosi viime kauden päätteeksi takaisin Serie B:hen. Nyt seura hakee välitöntä paluuta pääsarjaan. Kuva: NurPhoto via Getty Images

Nyt Pohjanpaloon on panostettu ja hänen suurin mahdollisuutensa maailman top 4 -jalkapallosarjoissa pelaamiseen löytyy Italian koillisrannikolta. Suomalaisittain siirrossa on varmasti vaikeinta niellä se, ettei kumpikaan Suomen miesten maajoukkueen ykköstykeistä, Teemu Pukki tai Pohjanpalo, pelaa pääsarjajalkapalloa.

Venezia kuuluu kuitenkin Serie B:n suurimpiin nousijakandidaatteihin. Viime kauden päätteeksi pääsarjasta pudonnut seura on satsannut vahvasti Serie A:han palaamiseen. Pohjanpalo on selvästi iso palanen tätä paluusuunnitelmaa, ainakin kun katsotaan hänen sopimuksensa mittaa ja siirtosummaa. Jälkimmäinen on Venezian mittakaavassa suuri.

Jos seuran suunniteltu paluu Serie A:han toteutuu, on suomalaisella varaa ottaa kanaalissa uimisesta tuleva 500 euron kertasakko, mikäli hän likaiseen veteen uskaltautuu. Bildin mukaan Pohjanpalon nettopalkka Veneziassa on miljoona euroa vuodessa.

Seuran tavoitteiden lisäksi Venetsiassa on tarjolla lisää suomalaisseuraa. Venezian vakikokoonpanossa molemmat maalivahdit ovat suomalaisia. Bresciasta siirtynyt Jesse Joronen pelaa saarella avauskauttaan ykkösmaalivahtina.

Niki Mäenpää kantaa Venetsian siivekästä leijonaa rinnassaan toista kautta putkeen. Joronen on myös Pohjanpalon erittäin hyvä ystävä ja kolmikko on pelannut yhdessä usean vuoden ajan Huuhkajissa.

Siirto Italiaan palvelee Pohjanpaloa ensimmäisenä kentän ulkopuolella. Kausittainen lainaseuran etsimisen loppuminen ja selkeä asema uudessa joukkueessa vapauttavat häntä taatusti. Jalkapallon ulkopuolisista asioista nauttivalle Pohjanpalolle mahdollinen italialainen La Dolce Vita lienee myös mukava lisä.

Alku oli vapauttava, kun venetsialaiset kaatoivat Südtirolin maalein 2–1. Pohjanpalo ei jatkanut ensimmäisessä pelissään perinteistä debyyteissä syntyneiden maalien putkea, mutta antoi maaliin johtaneen syötön Venezian tasoitusmaaliin.

Pohjanpalo ja Huuhkajat pelaavat seuraavat maaottelunsa Kansojen liigassa syyskuussa. Suomi kohtaa Romanian Olympiastadionilla 23. syyskuuta ja Montenegron vieraskentällä 26. syyskuuta. Yle näyttää ottelut suorina lähetyksinä kanavillaan.

Lue myös:

Pohjanpalo pitkällä sopimuksella Italian Serie B:n "suomalaisseuraan" – debyytti edessä sunnuntai-iltana

Huuhkajat loi Olympiastadionilla taideteoksen – katso upea syöttöketju alusta loppuun: "Hienoimpia maaleja aikoihin"

Suomen sankari Joel Pohjanpalo oli tuhannen maalin teinitähti, jonka ura oli loppua piinaaviin vaivoihin – isä hämmästelee poikansa asennetta

Suosittelemme