Hyppää sisältöön

Helsinkiläisen katujengin johtohahmona pidetty räppäri jälleen oikeudessa – syytetään törkeästä lapsen raiskauksesta

Helsingin käräjäoikeus käsittelee someräppärinä ja jengijohtajana tunnetun miehen seksuaalirikossyytteitä tänään alkavassa oikeudenkäynnissä.

Poliiseja menossa turvasaliin jossa käsiteltiin katujengiläisten suunnittelemaa joukotappelua, Helsingin käräjäoikeudessa.
Poliiseja menossa turvasaliin maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa, jossa käsiteltiin katujengiläisten suunnittelemaa joukkotappelua. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään tiistaina helsinkiläisen katujengin johtohahmona pidetyn räppärin Milan Jaffin seksuaalirikossyytteitä.

22-vuotiasta Jaffia syytetään törkeästä lapsen raiskauksesta. Syytteet seksuaalirikoksesta tulivat vireille käräjäoikeuteen 24. marraskuuta 2021. Sen tarkempia tietoja rikosepäilystä ei ole toistaiseksi annettu julkisuuteen.

Jaff on tuomittu aikaisemmin useista eri rikoksista. Toukokuun lopussa hän sai kymmenen vuoden vankeustuomion lukuisista pääkaupunkiseudun katujengien välienselvittelyyn liittyneistä väkivaltarikoksista.

Hän oli tuomion mukaan muun muassa ammuskellut kohti ihmisiä täynnä ollutta omakotitaloa Espoossa ja suunnitellut väkivaltaista iskua ravintola Kaivohuoneelle Helsingissä. Laukaukset pysähtyivät talon ikkunalaseihin ja poliisi sai Kaivohuoneen iskun estettyä, joten rikosnimikkeet olivat tapon yritys ja törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan iskun valmistelu.

Väkivallan motiivina oli espoolaisen ja helsinkiläisen katujengin välinen kostonkierre. Vihaa lietsottiin sosiaalisessa mediassa julkaistuissa musiikkivideoissa.

Tuomion mukaan Jaffin ympärille muodostunut helsinkiläisjengi on järjestäytynyt rikollisryhmä. Jaffin asianajaja ilmoitti miehen olevan tyytymätön tuomioon heti sen annon jälkeen, joten tapauksen käsittely jatkunee vielä hovioikeudessa.

Otsikoita katujengiytymisestä. Taustalla poliisiauto.
Vuonna 2000 syntynyt Milan Jaff on epäiltynä myös murhan yrityksestä Vantaalla elokuussa 2021. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Jaffilla on taustallaan lukuisia muitakin rikostuomioita. Viimeksi miehen asioita puitiin Itä-Suomen hovioikeudessa heinäkuun alussa. Hovioikeus alensi törkeästä pahoinpitelystä vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen tuomitun Jaffin maksettavaksi määrättyjä korvauksia.

Lisäksi Jaff on epäiltynä murhan yrityksestä Vantaalla noin vuosi sitten elokuussa. Helsinkiläisen ja espoolaisen jengin epäillään ammuskelleen toisiaan kohti Vantaan Leinelässä. Espoolaisjengiin liittyvä henkilö loukkaantui ampumisesta niin pahasti, että hän tarvitsi sairaalahoitoa. Tapauksen esitutkinta on loppusuoralla.

Aiemmin Jaff on tuomittu useita kertoja ehdollisiin vankeusrangaistuksiin muun muassa pahoinpitelystä, ryöstöstä, kotirauhan rikkomisesta sekä vaarallisen esineen hallussapidosta.

Jaff on hakeutunut julkisuuteen räppäämisen lisäksi julkaisemalla sosiaalisessa mediassa videoita, joissa hän muun muassa pahoinpitelee miehen, varastaa takin ja matkustaa metrolla kaataen päälleen maitoa.

Yle julkaisee Milan Jaffin nimen, koska hän on alentanut yksityisyydensuojaansa julkaisemalla avoimissa somekanavissa materiaalia, on seuraajamääriensä perusteella mielipidevaikuttaja ja on tuomittu sekä epäiltynä vakavista rikoksista.

Katujengien kostonkierrettä puidaan käräjäoikeudessa

Lisää aiheesta:

Hovioikeus lievensi hieman rap-artisti Milan Jaffin tappelutuomiota – someräppäri aikoo valittaa myös toisesta, paljon kovemmasta tuomiostaan

Poliisi epäilee katujengien selvitelleen välejään Helsingin Vuosaaressa: Mies ampui autosta kohti pikaruokapaikan pihassa seisseitä nuoria

Yle selvitti espoolaisen katujengin taustat: Murhan yrityksestä epäillyllä 24-vuotiaalla yhteys Mantaqaan

Katujengin johtohahmoina pidetyille räppäreille kovat tuomiot: Milan Jaffille kymmenen vuotta vankeutta, Cavallinille yhdeksän

Uutta tietoa: Poliisi epäilee katujengiläisiä kahdesta murhan yrityksestä Vantaalla – suosittu espoolaisräppäri vangittiin ammuskelusta epäiltynä

Laukauksia kotibileissä, huumeita ja uhkauksia: helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välinen kierre johti epäilyyn useista törkeistä rikoksista

Yle tutki: Vangittu someräppäri on keskeinen hahmo katujengien yhteenotoissa, joissa on käytetty jo ampuma-aseitakin

Suosittelemme