Hyppää sisältöön

Ukrainalainen Tanja Martynyuk pakkaa kananmunia Laitilassa: "Työ auttaa unohtamaan kotimaan tapahtumia, ajattelen silti niitä joka minuutti"

Työvoiman saanti on ollut alueella vaikeaa, mutta asiaa helpottaa tilapäisen suojelun piirissä olevien nopea työllistäminen. Martynyuk haluaa työskennellä ennemmin kuin saada vastaanottorahaa.

Ukrainalainen työntekijä Tanja Martynyuk Munaxin kananmunapakkaamossa.
Kotimaassaan Ukrainassa Martynyuk työskentelee pankkitoimiston päällikkönä. Kuva ja video: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Kahden lapsen äiti, Tanja Martynyuk, saapuu vuorotyöhön Munaxin Laitilan toimipisteeseen. Hän työskentelee kananmunapakkaamossa ja asuu Laitilassa. Koti on Ukrainassa Kamjanets-Podilskyi -nimisessä kaupungissa Hmelnytskyin alueella.

Kotimaassaan Ukrainassa Martynyuk työskentelee pankkitoimiston päällikkönä. Työsuhde Laitilassa on toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Martynyuk on omaksunut uuden työnsä nopeasti. Vuorotyökin onnistuu, kun 14-vuotias tytär auttaa tarvittaessa 5-vuotiaan veljensä hoidossa. Tukena on myös Laitilassa asuva sisar perheineen.

Vanhemmat ja isovanhemmat ovat edelleen Ukrainassa. Isä ja osa sukua ovat Zaporižžjan ydinvoimalan lähellä.

– Totta kai toivon pääseväni kotimaahani heti, kun se on mahdollista. Minulla on koti ja työpaikka siellä. Elämäni on mennyt ylösalaisin, kertoo Martynyuk.

Olet työskennellyt myös aiemmin Suomessa? Milloin ja missä tehtävissä?

– Olen lomaillut Suomessa yleensä 3–4 kertaa kesässä normaalisti. Vuosina 2010, 2011 ja 2016 työskentelin myös maatilalla. Haluan olla työelämässä ja maksaa veroa mieluummin kuin saada vastaanottorahaa SPR:stä.

Miten löysit työn kananmunapakkaajana?

– Löysin työn yllätyksenä Facebookista. Munaxin henkilöstöpäällikkö Tiina Hildén tapasi minut, haastatteli ja otti töihin. Täällä Laitilassa on paljon ihmisiä muun muassa vapaaehtoisina. He auttavat paljon sotaa pakenevia ukrainalaisia.

Ukrainalainen työntekijä Tanja Martynyuk pakkaa kanamunia Munaxin pakkaamossa.
Tanja Martynyuk ottaa hihnalta tulevia kananmunia ja laittaa niitä laatikkoon. Joka minuutti huoli sukulaisista on mielessä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Mitä työ antaa? Pystytkö unohtamaan tilanteen kotimaassa edes hetkeksi?

– Työ auttaa vähän unohtamaan kotimaan tapahtumia. Ajattelen silti niitä joka minuutti. Haluan, että sota päättyisi, ja toivon sitä. Joka päivä tulen töihin hyvällä mielellä. Tiedän, mitä teen, ja pidän työstäni. Työskentely pankissa Suomessa vaatisi hyvää suomen kielen osaamista.

Missä miehesi on tällä hetkellä?

– Mieheni on Ukrainan armeijassa. Hän oli tulossa töihin Suomeen maaliskuussa. Paperit olivat valmiina eikä vielä silloin ollut estetty miesten lähtöä maasta. Hän kuitenkin päätti jäädä puolustamaan maataan. Viimeksi olen nähnyt hänet toukokuussa. Joskus puhumme puhelimessa. Tekstiviestit ja videopuhelut ovat mahdollisia.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt kuusi kuukautta. Oletko toiveikas sodan loppumisen suhteen?

– Haluan, että sota loppuisi mahdollisimman pian. Rakastan kotimaatani ja tahdomme, että sota loppuisi mahdollisimman pian.

Munaxin työntekijöitä kananmunapakkaamossa.
Laitilan Munaxin kananmunapakkaamossa työskentelee Tanja Martynyukin mukaan hyvä tiimi. Kaikki auttavat toisiaan. – Jos joku ei tiedä jotain, joku auttaa ja näyttää, mitä tehdään. Puhumme englantia. Se on helpompaa kaikille. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ukrainalaisia liki neljännes Munaxin työntekijöistä

Munax toimii Laitilan lisäksi Kustavissa ja Mynämäessä. Työntekijöitä on 120. Heistä lähes neljäsosa eli 28 henkilöä on ukrainalaisia työntekijöitä. 11 heistä on palkattu tilapäisessä suojelussa olleina.

Henkilöstöpäällikkö Tiina Hildén kertoo, että työvoiman saanti on ollut alueella vaikeaa, sillä samoista työntekijöistä kilpailevat Rauman telakka, Uudenkaupungin Valmet Automotiven autotehdas sekä metsäteollisuuden tehtaat.

– On hyvä, että tilapäisen suojelun piirissä olevat henkilöt voivat saada luvan työskennellä heti. Tavallisesti ulkomaisen työntekijän työluvan saaminen voi kestää kuukausia. Työn saaminen auttaa työntekijöitä sulautumaan yhteiskuntaan, kertoo Hildén.

Parhaillaan vapaana on vuoropäällikön työ. Munax haastattelee tuotantoon potentiaalisia hakijoita jatkuvasti, jotta heitä saadaan tarvittaessa nopeasti työhön. Englannin kielen taito on tärkeää, jotta työntekijä pystyy omaksumaan työssä tarvittavat työturvallisuus- ja hygienia-asiat.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen arvioi aiemmin Ylelle, tämän vuoden loppuun mennessä tilapäisen suojelun hakijoita olevan arviolta 48 000.

Tähän mennessä Suomeen on saapunut lähes 40 000 ukrainalaista tilapäisen suojelun hakijaa.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 31. elokuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Äiti ja isoäiti pakenivat Kemiin – Olga Alekseenko pelkää, että sota räjäyttää ydinvoimalan hänen kotinsa vierestä: "Pelkään sitä todella"

Salo onnistui löytämään 30 ukrainalaiselle työpaikan yrityssektorilta – 250 ilmoittanut kiinnostuksestaan kouluttautua ja etsiä töitä

Lääkäri vei ukrainalaiset pakolaiset poimimaan villivadelmia – luonto antaa lisätuloja ja sielunhoitoa: "Metsässä on tilaa vaikeille tunteille"

Suosittelemme sinulle