Hyppää sisältöön

Erittäin uhanalainen naali onnistui pesimään Suomessa ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen – tässä ovat historialliset pennut

Naalin pesintä Suomessa on pitkäaikaisen työn tulos, sillä naaleille on tarjottu lisäruokintaa useiden vuosien ajan ja samalla on pyritty harventamaan kettukantoja.

Kuvassa näkyy naaleja ja niiden poikasia. Kuvassa on suurennettuna naalit.
Naaliperhe voi tällä hetkellä hyvin ja pennut pyritään auttamaan lisäruokinnalla ankaran talven yli. Kuva: Metsähallitus ja WWF, kuvankäsittely Matti Kurkela / Yle
Pekka Viinikka

Suomessa on syntynyt tämän vuosituhannen ensimmäinen naalipentue. Uhanalainen naali pesi edellisen kerran Suomessa varmistetusti vuonna 1996 Utsjoella.

Uusi pesintä havaittiin Enontekiön tunturialueen pesätarkastuksissa jo heinäkuussa. Pesueen selviytyminen haluttiin varmistaa, joten pesinnän onnistuminen julkaistiin vasta nyt. Ilouutista osattiin aavistella jo keväällä.

Asiantuntijan mukaan pesintä on palkinto pitkästä suojelutyöstä, joista tärkeimmät ovat olleet ketunmetsästys tunturialueilla ja lisäruokinta.

– Tietenkin yksi pesintä on vasta ensimmäinen askel, ja työn on jatkuttava. Tämä antaa uskoa, että naali palaa vielä runsaslukuisempana pesimään Suomen tunturiluontoon, toteaa Metsähallituksen Luontopalveluiden ylitarkastaja Tuomo Ollila.

Naali on Suomessa äärimmäisen uhanalainen. 2000-luvun alussa koko pohjoismainen naalikanta kävi aallonpohjassa ja oli kooltaan vain noin 100 aikuista yksilöä. Tällä hetkellä Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa arvioidaan olevan noin 450 aikuista naalia. Suomessa liikkuu Ollilan mukaan vuosittain arviolta 10–20 naalia. Havaintojen määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

– Tiedot rajan läheisyydestä, Norrbottenista ja Finnmarkista kertovat, että sielläkin pesintöjä olisi ollut mukavasti, paremmin kuin pitkiin aikoihin. Tulevaisuus näyttää hyvältä.

Lue myös: Antti Heikkonen houkuttelee ketut jalkanaruihin ja saa tapporahaa – kairojen kannibaalia pyydetään Lapissa uhanalaisen naalin pelastamiseksi

Kuvassa Suomen kartta, jossa näkyy Enontekiön kunnan sijainti.
Naaliperhe asustelee Enontekiön tunturialueella. Norjassa ja Ruotsissa naalikanta on runsaampi kuin Suomessa. Kuva: Matti Kurkela / Yle

Pennut tarvitsevat talvella lisäruokaa selviytyäkseen

Pesän vanhemmilla on kolme poikasta. Tällä hetkellä poikaset voivat hyvin ja ovat tiiviisti vanhempiensa valvonnan alla, mutta jo syyskuussa poikaset joutuvat pärjäämään omillaan ankarassa arktisen alueen luonnossa. Lisäruokinnalla pyritään auttamaan pennut talven yli.

– Lisäruokinta on pentujen kannalta ratkaisevin. Jos sopulikanta syksyllä romahtaa, niin pahimmassa tapauksessa syntyneistä pennuista saattaa kuolla ensimmäisen talven aikana 90 prosenttia, Ollila sanoo.

Naalien pesinnän onnistumiseen vaikuttaa jyrsiöiden määrä tuntureilla, sillä sen pääravintoa ovat sopulit ja myyrät.

– Ravinto vaikuttaa merkittävästi pentueen kokoon, kuten emojen kunto ja selviytymistaito. Syitä on useita, mutta ravinto on ratkaiseva.

Naalipesueiden koko vaihtelee 1–10 poikaseen, mutta jopa 20 poikasen pesueita on havaittu. Enontekiöltä löydetyn, kolmen poikasen pentueen koko on Ollilan mukaan pienimmästä päästä.

Naali.
Naali tunnetaan toiselta nimeltään napakettuna. Se on talvisin valkoinen, mutta kesäksi väri vaihtuu ruskeanharmaaksi. Kansainvälistä kuvituskuvaa naaleista. Kuva: Mircea Costina / Dyrevern / Flickr

Ilmastonmuutos vie elinympäristöjä

Naalin elinolosuhteita on kaventanut myös ilmaston lämpeneminen, sillä puuraja nousee korkeammalle ja se on tunturipaljakoiden pienpeto, eikä viihdy metsäalueilla. Sen pahin vihollinen on kettu, joka on kooltaan naalia suurempi.

– Ilmaston lämpeneminen on edesauttanut kettua pärjäämään paremmin tuntureilla ja jos pitkällä tähtäimellä paljakat häviävät, niin se on naalille kohtalokasta, Ollila sanoo.

Ruotsi, Norja ja Suomi valmistelevat yhteistä hoitosuunnitelmaa, jotta naalin tulevaisuus tuntureilla voitaisiin varmistaa.

Suomessa naali rauhoitettiin vuonna 1940, Ruotsissa ja Norjassa vuosia aiemmin. Ylitarkastaja Ollilan mukaan kannat olivat Suomessa vielä 1960–70-luvuilla runsaita, mutta romahtaminen tapahtui 80- ja 90-luvuilla. Miksi? Eriteltyä tietoa ei ole. Se, että pystytäänkö naali pelastamaan sukupuutolta, on vielä arvailujen varassa.

– Uskon, että kanta alkaa elpymään, mutta tämä on vuosien työ. 10-20 vuoden jälkeen voidaan olla paljon viisaampia, Ollila sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 24.8. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Selviäisitkö sinä naalina? - kokeile Ylen Naalipeliä

Suosittelemme sinulle