Hyppää sisältöön

Pääministeri Sanna Marinin huumetestissä ei todettu huumausaineita

Huumausainetesti otettiin pääministeri Sanna Marinilta viime viikon perjantaina. Siinä ei todettu huumausaineita.

Sanna Marin kävelee Kesärannassa.
Pääministeri Sanna Marin järjesti medialle tiedotustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa viime viikon perjantaina sen jälkeen, kun juhlimisvideot olivat tulleet julki. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Elli Piirainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pääministerin viime perjantaina tehdyn huumetestin tulos tuli tänään, ja se oli negatiivinen. Testistä ei löytynyt huumausaineita. Hän maksoi huumetestin kustannukset itse, valtioneuvoston kansliasta tulleessa tiedotteessa kerrotaan.

Sanna Marin meni vapaaehtoiseen huumetestiin viime viikon perjantaina juhlimisvideoiden tultua julkisuuteen.

Testi oli kattava huumetesti, joka otettiin virtsasta. Tekotapaa ei voinut itse valita, pääministerin esikunnasta viestitään.

Huumetestissä seulottiin amfetamiini ja sen johdannaiset, barbituraatit, bentsodiatsepiinit, kannabis, dekstropropoksifeeni, fensyklidiini, kokaiini, metadoni ja opiaatit.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nosti huumetestin mahdollisuuden esiin Helsingin Sanomien haastattelussa videoiden julkaisun jälkeen. Myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ehdotti Marinille vapaaehtoista huumetestiä.

Sosiaalisessa mediassa levisi viime viikon lopulla videoita Marinista juhlimassa railakkaasti suomalaisten julkisuuden henkilöiden kanssa. Useista videopätkistä koostetulla videolla pääministeri ja muut juhlijat tanssivat ja laulavat yhdessä.

Videoiden tultua julki julkisuudessa käytiin keskustelua siitä, puhuvatko videolla esiintyvät ihmiset “jauhojengistä”, mikä joidenkin mielestä olisi voinut viitata huumeiden käyttöön.

Pääministeri sanoi nauttineensa mietoja alkoholijuomia, mutta että ei ollut käyttänyt huumeita.

Marin kertoi ettei myöskään nähnyt paikalla huumeita. Hän sanoo, ettei ollut tilanteissa, joissa olisi sellaista nähnyt tai olisi muuten tietoinen asiasta.

– Itse en ole käyttänyt huumeita, enkä mitään muuta kuin alkoholia. Olen tanssinut, laulanut, juhlinut, tehnyt täysin laillisia asioita. Enkä ole myöskään ollut sellaisessa tilanteessa, että olisin nähnyt tai tiennyt muiden näin [käyttänyt huumeita] toimivan, Marin sanoi asiasta torstaina.

Pääministeri Marin tanssi kameralle, ja mitä kaikkea siitä seurasikaan
Pääministeri Sanna Marinin bilevideot ovat olleet päiviä maan ykkösuutinen. Kohun seurauksia ja pääministerin julkisuussuhdetta pohtii Uutispodcastissa toimittaja Ruben Stiller.

Lue myös:

Suosittelemme