Hyppää sisältöön

Valmentajalegenda näki heti Lassi Etelätalon huippuvireen – nämä asiat osuivat nappiin pronssiheitossa

Keihäsguru Leo Pusa aikoo juhlia mitalia Etelätalon perheen kanssa perinteisten mitalikahvien parissa.

Lassi Etelätalo kastar spjut
Lassi Etelätalo repäisi EM-pronssille. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Paavo Forsberg,
Hinni Hirvonen,
Samu Saatsi

Lassi Etelätalon valmentajan ja keihäslegendan Leo Pusan, 75, mukaan Etelätalolle asetettiin täksi kaudeksi kaksi tavoitetta: SM-kulta Kalevan kisoista ja arvokisamitali.

Tavoitteet täyttyivät.

EM-pronssi ja Etelätalon uusi ennätys 86,44 herättivät Pusassa lämpimiä tunteita. Etelätalon tie avokisamitalistiksi kun ei ole ollut helpoin mahdollinen. Hän joutui esimerkiksi jättämään kauden 2015 ja suuren osan seuraavastakin väliin loukkaantumisten takia.

– Lassin matka on ollut välillä erittäin kivinen. Vastoinkäymisiä on ollut paljon, kuten erilaisia loukkaantumisia. Olemme aina kuitenkin tarttuneet asioihin niin kuin pitää ja saaneet maailman parasta urheilulääketieteen hoitoa Suomessa.

Pusa seurasi kisaa rauhallisin mielin vaimonsa kanssa.

– Olimme vaimon kanssa Keski-Suomessa lammella, jossa saimme rauhassa katsella päivällä, miten joutsenet uiskentelivat. Olimme levollisia, mutta iltapäivällä alkoi puhelimeen tuppaamaan paljon viestejä, erilaisia kysymyksiä. Se vähän häiritsi rauhaamme.

– Odotin kisaa levollisin mielin ja kun ensimmäinen heitto meni hyvin, niin tiesin, että kaikki on kunnossa.

Valmentaja uskoi mitaliin

Pusa uskoi kaksikon pitkäjänteisen työn tuovan tulosta Münchenin EM-kisoista. Etelätalo ja Pusa ovat edenneet askel askeleelta kärsivällisesti eteenpäin kohti suurta tavoitetta.

– Olemme luottaneet siihen, että tulee päivä, jolloin Lassi Etelätalo on arvokisamitalisti. Jo mennyt kevät näytti, että nyt se on lähellä. Olin Kalevan kisojen jälkeen luottavainen, että kovia saavat olla ne, jotka siirtäisivät hänet pois palkintopallilta, itse vuonna 1972 Münchenin olympialaisissa keihäässä kilpaillut Pusa sanoi.

Etelätalo oli mitalissa kiinni kisan alusta lähtien, mutta Tshekin Vitezslav Vesely kiilasi vielä edelle 84-metrisellään. Etelätalo kiskaisi pronssia tuoneen ennätysheittonsa heti tämän jälkeen viidennellä yrityksellä.

Leo Pusa
Leo Pusa on valmentanut mm. Tapio Korjusta, Aki Parviaista ja Heli Rantasta. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Yle

Pusa kertoi olleensa luottavainen, että Etelätalo pystyy vastaamaan Veselyn kaareen.

– En kokenut sitä yhtään paniikkitilanteena. Mitä kamera kuvasi Lassia, niin hän oli hyvin rauhallinen eikä näyttänyt lainkaan hermostuneelta. Kyllähän sen näkee ulospäin, jos urheilija on hermostunut, ja silloin sieltä ei ole paljoa odotettavissa, ainakaan suuria potkuja. Lassi oli hyvin lassimaisesti siellä.

Pusan mukaan onnistuneessa heitossa kaikki osui kohdalleen.

– Olemme pyrkineet saamaan tehokkuutta vauhdista ja rentoutta siihen, että se tulisi loppuun asti. Lassilla on muutenkin pitkä veto, niin hän sai siihen sopivasti viivettä. Kaikki onnistui siinä viidennessä heitossa.

Perinteiset kakkukahvit edessä

Kokeneen valmentajan metodit riittävät todistetusti edelleen arvokisamitaliin. Pusa kuitenkin kertoo, että menestyvän valmentajan pitää seurata aikaansa. Valmentaja ja urheilija eivät pärjää kahdestaan.

– Eihän ne metodit muuten kestäisi, ellei itsellä olisi avarakatseisuutta ja eläisi nykyaikaa. Tänä päivänä urheilijan ympärille pitää koota tiimi, joka sisältää erilaisia ammattilaisia ja jonka kanssa tehdään töitä. Sen pitää toimia saumattomasti. Halusin alusta asti Lassin kanssa rakentaa sellaisen, koska minulla on aina ollut halu tehdä omien urheilijoideni kanssa tällaista tiimityötä.

Pusa kertoo, että kaksikko on löytänyt oikeat ja samanmieliset ihmiset, joiden kanssa polkua huipulle on rakennettu. Se kantaa nyt hedelmää.

Pusa ei ole vielä ehtinyt tarkemmin suunnitella, miten mitalia juhlitaan keihässankarin kanssa. Etelätalon puoliso Anni ja pariskunnan pieni tytär tulevat ainakin juhliin mukaan.

–Tytär on mitaliakin tärkeämpi keskipiste tässä kaikessa. Perhe on antanut Lassille kovasti voimaa. Katsotaan, miten kaikki saadaan sopimaan, eiköhän sitä mennä perinteisillä, vähän juhlavemmilla, kakkukahveilla.

Lue lisää:

Sydänkohtauksesta toipunut keihäsguru esitti kovan arvion Lassi Etelätalosta – arvokisakonkari luottaa näkemykseen: "Ei pelkkää Leksan kuvitelmaa"

EM-pronssia Suomeen! Lassi Etelätalo, 34, nappasi uransa ensimmäisen arvokisamitalin dramaattisella tavalla – "En saakeli hävinnyt tällä kertaa"

Tero Pitkämäki päivitteli Veselyn toimintaa keihäsfinaalin ratkaisuhetkillä: "Munasi ihan täysin" – Aki Parviainen sortui samaan MM-finaalissa 2001

Pronssimitalisti Lassi Etelätalon jäätävä reaktio keihäsfinaalissa ällistytti asiantuntijan – "Vaatii todella paljon"

Suosittelemme sinulle