Hyppää sisältöön

Sama purjehtija työllisti merivartiostoa pitkin rannikkoa – nyt vene on jumissa kivikossa: "Taidot ja joskus asenne eivät ole kohdallaan"

Mies ajoi karille viikonloppuyönä vaiherikkaan ensipurjehduksen lopuksi. Viranomaiset pohtivat nyt miten veneen saa parhaiten pois.

Kokematon purjehtia haaksirikkoutui Kotkan edustalle purjeveneellä. Purjevene makaa kivikossa.
Merivartiosto seurasi purjehtijaa pitkin lauantaita. Kuva: Rajavartiolaitos
Mari Siltanen

Valkoinen purjevene makaa paikoillaan kivikossa. Siellä se on ollut viikonlopusta asti, jolloin yksin purjehtinut mies ajautui haaksirikkoon veneensä neitsytmatkalla Kotkan edustalla.

– Kyllä lähtökohdat olivat mahdottomat, sanoo Kotkan pursiseuran purjehdusjaoston puheenjohtaja Jerry Lehtinen kuultuaan purjehduksen asetelmista.

Mies oli liikkeellä ilman kunnollista merikarttaa tai perusteellisempaa purjehduskokemusta. Lauantaina tuuli oli vielä Lehtisen mukaan kova. Olosuheet olisivat olleet kokeneemmallekin yksinpurjehtijalle vaativat.

– Olisi kannattanut ottaa osaavat kaverit mukaan ja opastamaan. Kun veneessä on useampi ihminen, veneen käsittely on kovassa tuulessa helpompaa.

Alle kymmenmetristä venettä ei voi vain hinata pois, koska se on kivikossa jumissa. Siitä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole vaaraa ympäristölle.

– Meillä on sellainen käsitys, että vene on vaurioitunut. Mietimme nyt muiden viranomaisten kanssa miten se kuljetetaan pois, sanoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

Mies purjehti loppuvaiheessa yöaikaan, mikä ei ole Hirven mukaan kesäaikaan tavatonta, vaikkakin vesillä on vähemmän liikennettä öisin. Mies selvisi tapahtumista säikähdyksellä.

Purjehtija työllisti jo ennen haaksirikkoa

Tapahtumasta ensimmäisenä kertoneen Ilta-Sanomien haastatteleman meripelastusjohtaja (siirryt toiseen palveluun)Janne Ryönänkosken mukaan (siirryt toiseen palveluun)purjehtija työllisti pelastajia jo ennen haaksirikkoa.

– Kerran hän onnistui ankkuroimaan laivaväylälle ja sitten hän onnistui pudottamaan purjeet veteen. Tällaisia suorituksia oli niin, että meillä on ollut tekemistä tämän purjehtijan kanssa, Ryönänkoski sanoi lehdelle.

Mies oli yksin liikkeellä ja purjehti itäisellä Suomenlahdella. Merivartioston rekistereiden mukaan matka alkoi Sipoon kohdilta ja päättyi Kotkaan.

Mies on edelleen veneen omistaja

Mikko Hirven mukaan merivartiosto tapaa hyvin paljon valveutuneita ja taitavia veneilijöitä, mutta kaikilla taitoa ei niin paljoa ole.

– On myös toisentyyppistä veneilyä, jossa taidot ja joskus asennekaan eivät ole kohdallaan, Hirvi sanoo.

Tänä kesänä holtittomampia vesilläliikkujia on löytynyt Hirven mukaan varsinkin vesiskootterikuskien joukosta. Positiivisena asiana Hirvi nostaa se, että pelastusliivien käyttö veneillessä on kovasti noussut viime vuosina

Kotkassa viikonloppuna haaksirikkoutuneen veneen siirto on vielä auki, eikä veneen omistajankaan lopullisista haluista ole tietoa. Ilta-Sanomien mukaan hän olisi sanoutunut irti koko veneestä (siirryt toiseen palveluun), mutta hän on silti edelleen sen omistaja.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki keskiviikkoon 24. elokuuta kello 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle