Hyppää sisältöön
Pääministeri Marin suurlähettiläskokouksessa: Nato-jäsenyys avaa Suomelle liikkumatilaa
Venäjän hyökkäys

Pääministeri Marin: Ukrainalaiset päättävät itse, millaisen rauhan he hyväksyvät

Presidentti Niinistö vaati Suomen Venäjä-suhteen uudelleenmäärittelyä. "Kaikki riippuvuudet, joita voidaan käyttää meitä vastaan, on otettava tarkkaan syyniin", hän sanoi.

Tekijät
Sakari NuuttilaOlli-Pekka SulasmaEelis BjurströmVilma RomsiMikko Naalisvaara
  • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) pitivät tänä aamupäivänä puheet ja mediatilaisuudet suurlähettiläspäivillä Helsingissä.
  • Presidentti Niinistö sanoi puheessaan, että kaikki luottamus Venäjään on mennyt, eikä näköpiirissä ole aineksia uuteen alkuun. Hänen mukaansa tilanne on nyt jopa kylmää sotaakin kylmempi.
  • Niinistö toisti Suomen täyden tuen Ukrainalle. Kun Suomesta tulee Nato-jäsen, pelotteen ennaltaehkäisevä vaikutus lisää turvallisuutta, Niinistö sanoi.
  • Pääministeri Marin sanoi, että Suomen olisi jo aiemmin pitänyt kuunnella Baltian maita tarkemmin Venäjän suhteen. Nato-jäsenenä Suomi lähentyy Viron kanssa.
  • Suomi on Marinin mukaan valmis kiristämään Venäjän-vastaisia pakotteita entisestään. Suomi hidastaa turistiviisumien käsittelyä, mutta pohtii humanitaarisen viisumin mahdollisuutta esimerkiksi sukulaistapaamisia varten.
Sakari Nuuttila

Marin pyysi anteeksi Kesärannassa otettua kuvaa

Pääministeri Marinilta kysyttiin myös hänen vapaa-ajan vietostaan heränneestä julkisesta keskustelusta.

Häneltä kysyttiin muun muassa sosiaalisessa mediassa kiertävästä kuvasta, jossa Marinin Kesärannassa järjestämien juhlien kaksi vierasta poseeraa vähäpukeisina suudellen.

– Mielestäni se kuva ei ole asiallinen, pyydän sitä anteeksi. Tuollaista kuvaa ei olisi pitänyt ottaa, Marin sanoi.

Viime viikolla julki tulleen juhlimisvideon vuoksi huumetestissä käynyt Marin sanoi toivovansa, ettei raskaita epäilyksiä tai syytöksiä esitettäisi ilman todisteita.

– Ehkä kaikkein räikeimmät ylilyönnit ovat mielestäni tapahtuneet siinä, että on väitetty ilman minkäänlaisia todisteita, että olisin käyttänyt laittomia päihteitä. Se ei pidä paikkaansa, en ole ikinä elämässäni käyttänyt huumeita.

Sakari Nuuttila

Marin: Ukrainalaiset määrittelevät haluamansa rauhan

Pääministeri Marinilta kysyttiin, mikä hänen määritelmänsä mukaan tarkoittaisi sodan päättymistä Ukrainassa. Marin painotti, että asia on yksin Ukrainan johdon ja kansalaisten määriteltävissä.

– On heidän päätettävissään, minkälaisen rauhan he ovat valmiita hyväksymään.

Marinin mukaan Suomen ja länsimaiden on annettava Ukrainalle kaikki mahdollinen tuki sekä määrättävä voimakkaita pakotteita Venäjää vastaan.

Kukaan ei Marinin mukaan saa painostaa Ukrainaa rauhansopimukseen.

– Meidän tehtävämme on tukea, he päättävät omista asioistaan.

Sakari Nuuttila

Marin: Hallitus hidastaa turistiviisumien myöntämistä

Mediatilaisuudessa Marin avasi hallituksen linjausta turistiviisumien myöntämiseksi venäläisille.

– Sanon suoraan: hidastamme viisumien myöntämistä niin, ettei niitä myönnetä samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Hän kertoi hallituksen keskustelleen myös julkisuudessa olleen humanitaarisen viisumin käyttöönotosta. Sen turvin esimerkiksi venäläiset voisivat matkustaa tapaamaan Suomessa asuvia sukulaisiaan. Sukulaisten välejä Suomi ei Marinin mukaan halua katkaista.

– Turistien tulo on ongelma, johon pitää puuttua, hän sanoi.

Sakari Nuuttila

Marin: Suomi Nato-jäseneksi toivottavasti vielä tänä vuonna

Marinilta kysytään arviota siihen, miten nopeasti kaikki 30 Nato-maata ovat ratifioineet Suomen Nato-jäsenyyden, mikä on on edellytys jäsenyydelle. Tähän mennessä 23 maata on tehnyt ratifioinnin, ja suurin kysymysmerkki on vielä Turkki.

– En uskalla arvioida, kuinka nopeasti. Toivottavasti tämän vuoden kuluessa, Marin sanoo.

– Teemme kaikkemme edistääksemme sitä, että tämä sujuisi ripeästi ja täsmällisesti.

Sakari Nuuttila

Pääministeri Marinin mediatilaisuus on alkanut

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puhuu tällä hetkellä medialle. Häneltä kysytään, muuttaisiko hän omassa toiminnassaan jotakin, viitaten viime viikon juhlimiskohuun.

Marin sanoo toivovansa, että julkisuudessa käsiteltäisiin politiikan asiakysymyksiä, eikä hänen vapaa-ajan viettoaan. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että media on kiinnostunut asiasta.

Marin sanoo, että poliitikotkin elävät omaa elämäänsä ja demokratiassa kansalaisilla on vaaleissa oikeus päättää, miten suhtautuvat poliitikkojen toimintaan.

Vilma Romsi

Marin: Suomen taloustilanne monia kumppanimaita parempi

Pääministeri Sanna Marin kommentoi myös hallituksen politiikkaa. Marinin mukaan Suomen tilanne on monia sen kumppanimaita parempi epävarmassa taloustilanteessa.

– Hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikan puolesta puhuu muun muassa poikkeuksellisen hyvä työllisyyden kehitys.

Marin varoittaa, että talouskasvu tulee hidastumaan myös Suomessa Venäjän aloittaman sodan synnyttämän epävarmuuden, inflaation ja energianhinnan nousun myötä.

Vilma Romsi

Marin: Olemme valmiita kiristämään pakotteita entisestään

Pääministeri Sanna Marin sanoo, että Suomi on valmis kiristämään Venäjän-vastaisia pakotteita entisestään.

Marinin mukaan turistiviisumien myöntämisen rajoittaminen Venäjän kansalaisille kohdistuu Venäjän johtoon, sillä "suuri osa venäläisistä tukee sotaa".

– Tämä on yksi keinoistamme kertoa Venäjän hyökkäyssodasta venäläisille.

Marin kommentoi myös, että tuleva syksy tulee olemaan Euroopassa vaikea energianhintojen noustessa. Marinin mukaan pakotteita on oltava valmiita jatkamaan ja jopa lisäämään Venäjälle.

Marinin mukaan irtautumisen Venäjän fossiilienergiasta tulee olla täydellinen.

Marin sanoo, että pandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat tuoneet esiin Euroopan haavoittuvuudet ja esimerkiksi riippuvuudet autoritäärisistä maista.

Vilma Romsi

Marin: Baltian maita olisi pitänyt kuunnella tarkemmin Venäjän suhteen

Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomen jäsenyys Natossa lähentää suhdetta Viroon. Suomen olisi pitänyt kuunnella Viroa ja muita Baltian maita tarkemmin Venäjän suhteen.

– Haluan rehellisesti myöntää, että olisimme voineet kuunnella tarkemmin ystäviämme Baltiassa pitkin matkaa viime vuosikymmeninä, kun yhteisestä turvallisuudestamme ja Venäjästä on ollut kyse.

Vilma Romsi

Marin: Suomen ja Ruotsin välinen syväluottamus mahdollisti Nato-ratkaisun kun sen aika oli

Pääministeri Sanna Marin kiittelee myös yhteistyötä Ruotsin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa. Hän sanoo arvostavansa pääministeri Magdalena Anderssonin johtajuutta.

– Suomen ja Ruotsin välinen syväluottamus mahdollisti sen että teimme ratkaisumme kun sen aika oli, lopulta itsenäisesti mutta yhdessä, Marin sanoo.

Suosittelemme sinulle