Hyppää sisältöön

Suomessa tyrmistyttiin Norjan kaavailemasta sähkösäännöstelystä, nostaisi hintoja entisestään – "Huippuhinnoilla rikastuneelta Norjalta itsekäs teko"

Norjan hallitus aikoo vähentää sähkön vientiä muihin maihin. Suomen, Ruotsin ja Tanskan kantaverkkoyhtiöt ovat kehottaneet harvinaisessa yhteistiedotteessaan Norjaa luopumaan aikeesta. Rajoitukset voisivat nostaa sähkön hintaa entisestään myös Suomessa.

En elstolpe fotograferad mot en dramatiskt mörkblå himmel.
Suomen Fingrid, Ruotsin Svenska Kraftnät ja Tanskan Energinet kehottavat harvinaisessa yhteistiedotteessaan Norjan hallitusta harkitsemaan tilannetta uudelleen ja luopumaan sähkön yhdysjohtojen aiotuista vientirajoituksista. Kuva: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press
Heidi Sullström,
Minna Pantzar

Suomen, Ruotsin ja Tanskan kantaverkkoyhtiöt ovat tyrmistyneitä Norjan hallituksen ilmoittamasta aikomuksesta vähentää sähkön vientiä.

Norjan hallitus (siirryt toiseen palveluun)aikoo vähentää sähkön yhdysjohtojen kapasiteettia huoltovarmuuden nimissä.

Suomen Fingrid, Ruotsin Svenska Kraftnät ja Tanskan Energinet kehottavat harvinaisessa yhteistiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) Norjan hallitusta harkitsemaan tilannetta uudelleen ja luopumaan sähkön yhdysjohtojen aiotuista vientirajoituksista.

Suomen kantaverkkoyhtiön vetäjä on Norjan aikeista harmissaan.

– Tämä on Norjalta aika vaarallista, koska sillä rapautetaan luottamusta Pohjoismaisia sähkömarkkinoita kohtaan. Varsinkin nyt, kun luottamusta pitäisi ensi talvea ajatellen vain parantaa, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Jos rajoitukset tulevat voimaan yhdellä, muutkin saattavat ryhtyä säästelemään omia varastojaan ja tuotantoaan. Se rapauttaisi luottamuksen lisäksi yhteistä sähkömarkkinaankin.

Norjan rajoituksilla olisi vaikutusta myös sähkön hintaan.

– Tällaiset rajoitukset nostavat sähkön tukkumarkkinahintoja. Kun meillä on jo valmiiksi korkeat hinnat, niin tämä olisi Norjalta itsekäs toimenpide. Suojellessaan omia asiakkaitaan he tulevat haitanneeksi muita, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Kantaverkkoyhtiöt toteavatkin kannanotossaan, että kriisiaikoina on erityisen tärkeää, että markkinoiden annetaan toimia siten, että kaikki käytettävissä olevat resurssit voivat osallistua sähkön toimittamiseen tai tarvittavien joustojen mahdollistamiseen. Se tukisi heidän mielestään parhaiten toimitusvarmuutta.

Jukka Ruusunen toimitusjohtaja Fingrid
Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen toivoo suomalaispoliitikkojen yrittävän vaikuttaa Norjan hallitukseen eri foorumeilla. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Selitykset epäuskottavia

Norjan hallitus perusteli aikeitaan huoltovarmuudella. Huolena on mahdollinen sähköpula vesivarojen vähyyden takia.

Tämä ei Ruususta vakuuta.

– Siellä on ollut keskustelua sähkön riittävyydestä. Toisaalta heidän vesivoimayhtiönsä toimitusjohtaja on todennut, että ei heillä ole mitään ongelmaa.

Ruusunen näkee syiden olevan poliittisia eikä niinkään sähkön riittävyyteen liittyviä.

– Norjassa on käynnissä kova keskustelu valtavasti nousseesta sähkön hinnasta. Norja on rakentanut yhteyksiä Keski-Eurooppaan ja nyt kun kaasunhinta pomppasi, niin yhtäkkiä Oslon alue, joka on ollut Pohjoismaiden halvin hinta-alue, nousikin lähes kalleimmaksi. Uskon, että siellä on tosi kova poliittinen ja populistinenkin paine löytää keinoja hinnan alentamiseksi.

Myös Leskelä pitää riittävyyshuolia epäuskottavina.

– Lounais-Norjassa vesivarastot ovat normaalia alempana, mutta mielestäni riittävyyttä käytetään nyt vain verukkeena vientirajoituksille. Joka tapauksessa menettely olisi erittäin poikkeava ja markkinasääntöjen vastainen.

Energiateollisuuden puheenjohtaja Jukka Lestelä kuvattuna Eteläranta 10 aulassa.
Energiateollisuuden Jukka Leskelän mielestä Norjalla olisi kansakuntana ylivoimaisesti eniten varaa hoitaa sähkön hintaongelmat ihan sisäisesti. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

"Etenkin Norjalta hävytöntä toimintaa"

Myös itse Norjan hallituksen keino, eli puuttua sähkön hintaan rajoittamalla vientiä, herättää ärtymystä.

– Norjassahan on rahaa aivan valtavasti. He saavat kaasusta, sähköstä ja öljystäkin hirvittävän korkeaa hintaa, joka sataa valtion kassaan. Heillä on todellakin muitakin keinoja kuluttajien aseman helpottamiseen olemassa, jos vain halutaan, sanoo Ruusunen.

– Monissa maissa pohditaan nyt keinoja lievittää hintojen nousua kansalaisille ja näin tehdään Norjassakin. Mutta norjalaisten ollessa kyseessä tämän keinon käyttäminen olisi suorastaan hävytöntä. Norja on hyötynyt energian hintojen noususta jättiläismäisesti samalla kun muut ovat kärsineet. Heillä olisi kansakuntana ylivoimaisesti eniten varaa hoitaa tätä hintakysymystä ihan sisäisesti, sanoo myös Leskelä.

Katso mitkä kodinlaitteet ovat sähkösyöppöjä ja mitä niiden käyttö maksaa.

Valtion johto vaikuttamaan

Suomen ei Leskelän ja Ruususen mielestä pidä jäädä nyt vain seuraamaan tapahtumia sivusta.

– Kyllä tämä on valtionohdon tehtävä olla yhteydessä Norjaan ja ottaa selvää mistä on kyse. Ehdottomasti suomalaisten viestin pitää olla, että asioita hoidetaan yhdessä ja energian pitää antaa virrata maiden yli, sanoo Leskelä.

– Kun meillä on Pohjoismaisia energiakokouksia tai vastaavia, niin nyt jos koskaan on paikka vaikuttaa ja nimenomaan parantaa Pohjoismaista yhteistyötä tämän tilanteen edessä, Ruusunen sanoo.

Voit keskustella aiheesta 24.8. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Suomessa pörssisähkö on ajoittain jopa sata kertaa kalliimpaa kuin Pohjois-Ruotsissa – syynä hinnoitteluperiaate, jota Suomi ei halua

Tukkusähkön hinta jatkuu ennätyskalliina – sähkönmyyntiyhtiö Väre kannustaa kaikkia suomalaisia vähentämään kulutusta huipputunneilla

Energiaministeri Lintilä: Asumistuen korotus voisi helpottaa kotitalouksia sähkön hintapaineissa

Suosittelemme sinulle