Suomen, Ruotsin ja Tanskan kantaverkkoyhtiöt ovat tyrmistyneitä Norjan hallituksen ilmoittamasta aikomuksesta vähentää sähkön vientiä.
Norjan hallitus (siirryt toiseen palveluun)aikoo vähentää sähkön yhdysjohtojen kapasiteettia huoltovarmuuden nimissä.
Suomen Fingrid, Ruotsin Svenska Kraftnät ja Tanskan Energinet kehottavat harvinaisessa yhteistiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) Norjan hallitusta harkitsemaan tilannetta uudelleen ja luopumaan sähkön yhdysjohtojen aiotuista vientirajoituksista.
Suomen kantaverkkoyhtiön vetäjä on Norjan aikeista harmissaan.
– Tämä on Norjalta aika vaarallista, koska sillä rapautetaan luottamusta Pohjoismaisia sähkömarkkinoita kohtaan. Varsinkin nyt, kun luottamusta pitäisi ensi talvea ajatellen vain parantaa, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.
Jos rajoitukset tulevat voimaan yhdellä, muutkin saattavat ryhtyä säästelemään omia varastojaan ja tuotantoaan. Se rapauttaisi luottamuksen lisäksi yhteistä sähkömarkkinaankin.
Norjan rajoituksilla olisi vaikutusta myös sähkön hintaan.
– Tällaiset rajoitukset nostavat sähkön tukkumarkkinahintoja. Kun meillä on jo valmiiksi korkeat hinnat, niin tämä olisi Norjalta itsekäs toimenpide. Suojellessaan omia asiakkaitaan he tulevat haitanneeksi muita, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Kantaverkkoyhtiöt toteavatkin kannanotossaan, että kriisiaikoina on erityisen tärkeää, että markkinoiden annetaan toimia siten, että kaikki käytettävissä olevat resurssit voivat osallistua sähkön toimittamiseen tai tarvittavien joustojen mahdollistamiseen. Se tukisi heidän mielestään parhaiten toimitusvarmuutta.
Selitykset epäuskottavia
Norjan hallitus perusteli aikeitaan huoltovarmuudella. Huolena on mahdollinen sähköpula vesivarojen vähyyden takia.
Tämä ei Ruususta vakuuta.
– Siellä on ollut keskustelua sähkön riittävyydestä. Toisaalta heidän vesivoimayhtiönsä toimitusjohtaja on todennut, että ei heillä ole mitään ongelmaa.
Ruusunen näkee syiden olevan poliittisia eikä niinkään sähkön riittävyyteen liittyviä.
– Norjassa on käynnissä kova keskustelu valtavasti nousseesta sähkön hinnasta. Norja on rakentanut yhteyksiä Keski-Eurooppaan ja nyt kun kaasunhinta pomppasi, niin yhtäkkiä Oslon alue, joka on ollut Pohjoismaiden halvin hinta-alue, nousikin lähes kalleimmaksi. Uskon, että siellä on tosi kova poliittinen ja populistinenkin paine löytää keinoja hinnan alentamiseksi.
Myös Leskelä pitää riittävyyshuolia epäuskottavina.
– Lounais-Norjassa vesivarastot ovat normaalia alempana, mutta mielestäni riittävyyttä käytetään nyt vain verukkeena vientirajoituksille. Joka tapauksessa menettely olisi erittäin poikkeava ja markkinasääntöjen vastainen.
"Etenkin Norjalta hävytöntä toimintaa"
Myös itse Norjan hallituksen keino, eli puuttua sähkön hintaan rajoittamalla vientiä, herättää ärtymystä.
– Norjassahan on rahaa aivan valtavasti. He saavat kaasusta, sähköstä ja öljystäkin hirvittävän korkeaa hintaa, joka sataa valtion kassaan. Heillä on todellakin muitakin keinoja kuluttajien aseman helpottamiseen olemassa, jos vain halutaan, sanoo Ruusunen.
– Monissa maissa pohditaan nyt keinoja lievittää hintojen nousua kansalaisille ja näin tehdään Norjassakin. Mutta norjalaisten ollessa kyseessä tämän keinon käyttäminen olisi suorastaan hävytöntä. Norja on hyötynyt energian hintojen noususta jättiläismäisesti samalla kun muut ovat kärsineet. Heillä olisi kansakuntana ylivoimaisesti eniten varaa hoitaa tätä hintakysymystä ihan sisäisesti, sanoo myös Leskelä.
Valtion johto vaikuttamaan
Suomen ei Leskelän ja Ruususen mielestä pidä jäädä nyt vain seuraamaan tapahtumia sivusta.
– Kyllä tämä on valtionohdon tehtävä olla yhteydessä Norjaan ja ottaa selvää mistä on kyse. Ehdottomasti suomalaisten viestin pitää olla, että asioita hoidetaan yhdessä ja energian pitää antaa virrata maiden yli, sanoo Leskelä.
– Kun meillä on Pohjoismaisia energiakokouksia tai vastaavia, niin nyt jos koskaan on paikka vaikuttaa ja nimenomaan parantaa Pohjoismaista yhteistyötä tämän tilanteen edessä, Ruusunen sanoo.
Voit keskustella aiheesta 24.8. klo 23 saakka.
Lue lisää:
Energiaministeri Lintilä: Asumistuen korotus voisi helpottaa kotitalouksia sähkön hintapaineissa