Hyppää sisältöön

EM-sankari Topi Raitasella korona, ei kisaa Lappeenrannassa – myös Alisa Vainio kertoi koronatartunnasta ja rajusta koettelemuksestaan maratonilla

EM-kisoissa kultaa juossut Topi Raitanen sekä maratonille osallistuneet Alisa Vainio ja Annemari Kiekara ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa koronatartunnasta. Vainio paljasti myös, kuinka keskeytykseen päättynyt EM-maraton eteni.

Topi Raitanen tuulettaa.
Topi Raitanen oli suvereeni EM-kisojen estekisassa. Kuva: Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää Lappeenrannan GP-kilpailut keskiviikkona. Lähetys Yle Areenassa alkaa kello 17.25 ja TV2:ssa klo 18.30.

Sunnuntaina päättyneiden yleisurheilun EM-kisojen suomalaissankareihin 3 000 metrin esteiden mestaruudellaan kuuluva Topi Raitanen ei juokse keskiviikkona Lappeenrannan GP-kisoissa.

Raitanen kertoi Instagramissa sairastuneensa koronaan.

– Kaksi ja puoli vuotta juostiin kaikkia viruksia karkuun. Nyt hävisin taistelun koronaa vastaan. Ensinnäkin pahoittelut Lappeenrannan yleisölle siitä, että en pääse paikalle juoksemaan 1 500 metriä. Olisi ollut erittäin hieno tavoitella kovaa aikaa ja päästä juoksemaan kotiyleisön edessä!

– Nyt mennään päivä kerrallaan ja toivotaan nopeaa parantumista. Kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille kuluneista vuosista. Ilman teitä en pääsisi tavottelemaan unelmiani, Raitanen kirjoittaa.

Lappeenrannassa Raitaselle olisi ollut tiedossa kovatasoinen tonnivitosen kilpailu, kun mukana ovat muun muassa moninkertainen Suomen mestari Joonas Rinne sekä yhdysvaltalainen Drew Hunter.

Lappeenrannassa kilpailee useita EM-kisoihin osallistuneita suomalaisurheilijoita, mutta ei mitalisteja. Timanttiliigan Lausannen kilpailu kertoo nettisivuillaan, että perjantaina Sveitsissä kisaavat seiväshypyn EM-ykkönen Wilma Murto, kolmiloikan hopeamitalisti Kristiina Mäkelä ja keihäänheiton pronssimitalisti Lassi Etelätalo.

Raitanen, 26, palautti Münchenin EM-kisoissa huikealla loppukirillään suomalaisen kestävyysjuoksun arvokisamitaleille ja kultakantaan. Voittoaika oli 8.21,80. Edellisen kerran tempussa oli onnistunut Jukka Keskisalo 16 vuotta sitten.

Raitanen ampaisi kisassa heti koko joukon kärkeen pitääkseen alkuvauhdin riittävän rauhallisena. Vauhti ei missään vaiheessa kisaa karannut liian kovaksi, jotta kilpakumppanit olisivat saaneet tylsytettyä suomalaisen kovan loppuvedon.

– Koko ajan näytti siltä, ettei Topin kiriä voinut siinä tylsyttää. Hän itse rakensi sen juoksun, että se näytti tuolta, iloitsi kisan jälkeen Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho.

Topi Raitasen huikea loppuveto – 3 000 metrin esteiden EM-kultaa

Raitasen juhlat Münchenissä jäivät lyhyiksi, sillä finaali juostiin perjantai-iltana ja jo lauantaiaamuna mestari matkasi Suomeen, jossa odottivat ystävän häät.

Lue lisää: Topi Raitanen ja Kristiina Mäkelä kiikutettiin kultatuolissa suihkulähteeseen – katso yön railakkaat juhlatunnelmat

Alisa Vainio kertoi koronatartunnastaan ja rajusta EM-maratonistaan

Alisa Vainio EM-maratonilla 2022.
Alisa Vainio ei pystynyt juoksemaan maaliin EM-maratonilla. Kuva: Lehtikuva

EM-kisoissa maratonille osallistuneet Alisa Vainio ja Annemari Kiekara ovat kertoneet myös koronatartunnasta.

Vainio juoksi heinäkuussa hienosti MM-kisoissa sijalle 16 ollen neljänneksi paras eurooppalainen. EM-kisoissa Vainio kuitenkin joutui keskeyttämään noin 30 kilometrin kohdilla. Suomen Urheiluliiton tiedotteessa syyksi kerrottiin pahoinvointikohtaus.

Vainio ei tullut maratonin jälkeen median haastateltavaksi, mutta on nyt avannut keskeytystään Instagramissa.

– Nyt, kun kaikki on selvillä ja olen parempaan päin, haluan jakaa tarinani. Lähtökohdat kisaan olivat kunnossa, ja oli muutenkin huippua päästä viivalle muiden suomalaisten kanssa. Jossain kympin kohdilla huomasin ensimmäistä kertaa, että nyt ei ole kaikki ihan kunnossa. Lihakset eivät ottaneet enää iskutusta vastaan ja päässä jyskytti, Vainio kirjoittaa Instagramissa.

– Maraton on aina armoton laji, ja odottamattomat vaikeudet eivät joka kerta ole voitettavissa. Tein kaikkeni taistellakseni olotilaa vastaan, mutta se ei enää riittänyt. Keskeyttämisen jälkeen istuin tunnin verran tien reunassa, enkä tiennyt, miten toimia. Olokin huononi entisestään. Myöhemmin sain varmuuden koronasta. Kukaan ei halua keskeyttää näissä kilpailuissa, mutta joskus se on ainoa mahdollisuus.

EM-maratonin jälkeen Annemari Kiekara kertoi Yle Urheilulle, että Vainio oli valitellut kisa-aamuna kurkkukipua, ja hieman samanlaista tuntemusta oli hänelläkin. Kiekara, 45, taisteli maratonin maaliin sijalle 49 ajalla 2.48.30.

Lue lisää: Maratonista tuli suomalaisille toinen toistaan rajumpi tuskien taival – takareiden napsahdus, oksentelua ja kramppeja: "Ihan katastofia"

Myös Kiekara kertoi sosiaalisessa mediassa tiistaina koronatartunnastaan.

– Runsas viikko Münchenin EM-maratonista ja pieni hidas kävely koiraystäviemme kanssa tuntuu olevan rankka suoritus. Pitkään olimme pystyneet säilymään tältä virukselta ja sitten se tulee hetkellä, jonka ei edes myönnä olevan mahdollista. Ei voi muuta sanoa kuin että kova tauti tämä korona.

– Nyt kun kuitenkin pääsee jo pedistä ylös, niin positiivisuudella ja rakkaudella eteenpäin. Suomen menestys kisoissa oli upeaa ja näille mitalisteille, Wilma, Topi, Kristiina, Lassi, jos kelle, menestyksen nautinnon suo.

Vainio oli 2019 MM-kisoissa maratonilla 26:s, mutta piti sen jälkeen pitkän tauon kilpailuista. Hän palasi kisoihin viime syksynä. Myös tähän asiaan Vainio otti kantaa Instagram-julkaisussaan.

– Olen pari vuotta ollut kilpailematta omasta päätöksestäni ja tämä kausi on tuonut itselleni paljon hyvää ja muistuttanut, että tykkään kilpailla erityisesti itselleni. Mikään työ ei mene koskaan hukkaan ja uusia mahdollisuuksia tulee vielä.

Yle näyttää Lappeenrannan GP-kilpailut keskiviikkona. Lähetys Yle Areenassa alkaa kello 17.25 ja TV2:ssa klo 18.30.

Juttua päivitetty klo 13.23: Lisätty tiedot suomalaismitalistien osallistumisesta Lausannen Timanttiliigaan.

Juttua päivitetty klo 13.34: Lisätty, että myös Annemari Kiekara kertoo koronatartunnastaan.

Lue lisää:

Lasse Virén paljastaa, mitä hän sanoi Topi Raitaselle EM-kultajuoksun jälkeen – legendalta kova ennustus

Topi Raitanen ja Kristiina Mäkelä kiikutettiin kultatuolissa suihkulähteeseen – katso yön railakkaat juhlatunnelmat

Topi Raitasen ele Suomen joukkueen hotellilla herätti faneissa suurta kunnioitusta – "On se hieno mies"

Wilma Murto jakoi huikean kuvan Whatsapp-keskustelustaan Topi Raitasen kanssa – "Sinähän sen tiiät"

Mitä ihmettä Topi Raitaselle tapahtui kuukaudessa? Nousi täysin pohjalta Euroopan mestariksi – asiantuntija kertoo ratkaisevan tekijän

Tällaista herkkua suomalaiset eivät ole nähneet kahdeksaan vuoteen! Jopa Suomen kisapappi lähti lennokkaaksi lausunnoissaan

Maratonista tuli suomalaisille toinen toistaan rajumpi tuskien taival – takareiden napsahdus, oksentelua ja kramppeja: "Ihan katastofia"

Suosittelemme