Hyppää sisältöön

Venäjän puolella pitkät autojonot Suomeen: "En puhuisi kyllä ruuhkasta", sanoo rajavartija

Kaakkois-Suomen suuret raja-asemat olivat koko korona-ajan autioita. Venäläisten halu matkustaa ulkomaille näkyy nyt itärajalla.

Katso videolta, miltä Vaalimaan raja-asemalla näytti tiistaina puolen päivän aikaan.
Noora Palola,
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaakkois-Suomen raja-asemilla on viime päivinä nähty ilmiö, joka on tuttu monen vuoden takaa. Asemilla on ollut Venäjältä saapuvia autoja jopa jonoksi saakka.

Sekä Venäjällä että Suomella olivat pitkään voimassa omat koronarajoituksensa, jotka käytännössä estivät normaalin turistiliikenteen.

Takavuosien jonot olivat korona-aikana poissa ja rajatarkastuspaikat käytännössä autioita.

Rajoitukset poistuivat viitisen viikkoa sitten, minkä jälkeen liikenne alkoi jälleen.

Nyt maahantulijoita on jo jonoksi asti.

– Odotettavissa on tasaista kasvua, mutta ei mitään äkkiryntäystä, kertoo rajavartiomestari Jouni Suhonen Vaalimaan rajanylityspaikalta Virolahdelta.

Vaalimaalla liikennemäärät ovat viime päivinä olleet olleet noin 5 000–6 000 rajanylittäjää päivässä. Matkustajamäärät ovat lisääntyneet selvästi rajoituksien poistuttua.

– Ei olla vielä koronaa edeltävällä tasolla. Ei edes puolivälissä siitä. Matkustajaliikenne on kuitenkin selvästi lisääntynyt rajoituksien poistuttua, sanoo Suhonen.

Mies, jonka selässä lukee tulli, seisoo selkä kohti kameraa. Hän katselee autoa, joka on pysähtynyt hänen eteensä.
Suomeen saapuvia autoja tarkastettiin tasaisena virtana tänään Vaalimaan rajanylityspaikalla. Kuva: Noora Palola / Yle

Myös Lappeenrannan Nuijamaalla liikenne on vilkastunut. Nyt rajanylittäjiä on 2 600– 3 600 vuorokaudessa, kun niitä korona-aikaan oli vuorokaudessa vain muutama sata.

Viime viikonloppuna Venäjältä saapui Nuijamaan kautta Suomeen myös toistakymmentä turistibussia – sellaisia ei ole itärajalla korona-aikana näkynyt.

– Totta kai liikenne voi tuntua runsaalta, sillä korona-aikana ei ole ollut ylittäjiä juuri ollenkaan. Meillä on kuitenkin hyvin henkilöstöä paikalla, enkä puhuisi kyllä ruuhkasta, kertoo Jouni Suhonen Vaalimaan rajanylityspaikalta Virolahdelta.

Autoja jonossa. Kaksi ihmistä, joiden selässä lukee tulli, seisovat selkä katsojaa kohti.
Jonotusajat Suomeen ovat vielä maltillisia, kerrotaan kaakkoisrajan rajanylityspaikolta Kuva: Noora Palola / Yle

Imatran rajanylityspaikka oli koronarajoitusten aikana suljettu kokonaan henkilöliikenteeltä. Kun raja jälleen reilu kuukausi sitten avautui, alkoi myös matkustus rajan yli.

– Tällä hetkellä puomille pääsee käytännössä suoraan ilman jonotusta, kertoi vuoropäällikkö Arsi Päivinen Imatran rajanylityspaikalta tiistaina puolen päivän aikaan.

Itärajan ylitti viime viikonloppuna Imatralla vuorokaudessa 1 500–2000. matkustajaa. Määrä on viikonloppuisin hiukan arkipäiviä suurempi. Suurta muutosta rajanylittäjien määrään ei raja-asemilta ennakoida olevan lähiaikoina tulossa.

Suurin osa aamulla rajan ylittävistä palaa illalla samaa tietä takaisin. Yksi ihminen saa siis vuorokaudessa kaksi merkintää rajanylityksestä.

Ostosmatkalaisia

Rajanylitystä kiihdyttää ensinnäkin koronarajoitusten purkautuminen. Pietarista ja Viipurista ihmiset haluavat nyt lähteä ulkomaille ostoksille, kun siihen ei pitkään aikaan ole ollut mahdollisuuksia.

Toisaalta rajanylitystä saattaa kiihdyttää tieto, että Suomeen ei kohta pääse niin helposti kuin nykyään.

Suomi on kertonut vähentävänsä turistiviisumien määrää. Syyskuun alusta lähtien Suomi myöntää enää sata turistiviisuimia päivässä, kun nykyisin niitä vielä myönnetään 500.

Myös Venäjältä on kantautunut tietoja, joiden mukaan siellä oltaisiin kiristämässä suomalaisten pääsyä Venäjälle.

Tullimies seisoo auton edessä, joka on raja-asemalla.
Tänään omaa rajatarkastusvuoroaan sai hetken odottaa Vaalimaalla. Kuva: Noora Palola / Yle

Kun koronarajoitukset reilu kuukausi sitten poistuivat, rajan pinnassa asuvista suomalaisista jotkut alkoivat jälleen hakea halpaa bensiiniä Venäjältä, jossa ensimmäiset tankkauspisteet ovat heti raja-asemien tuntumassa.

Niin venäläisillä kuin suomalaisillakin on paljon voimassa olevia pitkiä viisumeita, joten rajaliikenne ei ole lähiaikoina ainakaan viisumirajoitusten takia merkittävästi hiljentymässä.

Lue seuraavaksi: Kymmeniä autoja jonossa matkalla Venäjältä Suomeen – Yle seurasi rajan aukeamista

Venäläisturistit pettyivät Suomen viisumipäätökseen: "Meistä tuli yhdessä hetkessä hylkiöitä"

Suosittelemme