Hyppää sisältöön

Kokoomuksen toive Nato-rakenteista Suomessa ei saa välitöntä tukea – Saarikko: "En lähtisi tässä kohdin huutokauppaan tukikohtien paikasta"

Kokoomus haluaa käynnistää syksyllä keskustelun mahdollisista Nato-rakenteista Suomessa. Muista puolueista korostetaan omaa vahvaa puolustusta.

Annika Saarikko pitää puhetta.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että tärkeintä on pitää huolta kansallisesta puolustuksesta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Tekijät

Kokoomuksen ehdotus Naton toimintojen tavoittelusta Suomeen ei saa välitöntä tukea muista puolueista.

Yle kysyi reaktioita kokoomuksen ehdotukseen niiltä puolueilta, jotka ovat tänään koolla kesäkokouksissaan eri puolilla Suomea eli vasemmistoliitosta, keskustasta ja RKP:stä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoi aiemmin tiistaina Lappeenrannassa pitämässään puheessa, että Suomi ottaisi Natossa aktiivisen avainpelaajan roolin.

– Meidän tulee määrätietoisesti edistää ratkaisua, jossa Suomeen sijoitetaan Naton pysyviä monikansallisia toimintoja kuten alueellinen komentokeskus tai arktisen alueen osaamiskeskus.

Kokoomus toivoo, että eduskuntapuolueet linjaisivat Suomen tavoitteita jo syksyllä.

– Keskiseen ja eteläisempään Eurooppaan on viime vuosina perustettu aika nopeasti uusia tukikohtia, mutta Suomen osalta avain voi löytyä niistä osaamisalueista, joissa me aidosti tuomme lisäarvoa koko liittoumalle. Sen takia mainitsin arktisen osaamisen keskuksen tai Itämeren, pohjolan alueen komentokeskukset, Mykkänen selvitti puheensa jälkeen toimittajille.

Puheenjohtaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo muistutti tiedotustilaisuudessa, että Suomi ei rajannut liittymispäätöksen yhteydessä mitään vaihtoehtoja pois.

Kokoomus haluaa hänen mukaansa ennen kaikkea käynnistää työn yhteisen linjan löytämiseksi. Se, mitä Suomi lopulta lähtee tavoittelemaan, selviää myöhemmin.

Vasemmistoliitto: Emme halua olla uhka kenellekään

Kysymys Naton rakenteista Suomessa on vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä erittäin iso ja periaatteellinen kaikille suomalaisille päättäjille. Hän sanoo olevansa yllättynyt kokoomuksen avauksesta.

– Me olemme ajatelleet ja tiedän, että monissa puolueissa on ajateltu, että Suomelle Nato-jäsenyys on puolustuksellinen ratkaisu. Me emme halua olla uhka kenellekään, mutta haluamme maksimoida omaa turvallisuuttamme ja puolustusta, Andersson sanoi Kotkassa eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä.

Ulkomaalaisten joukkojen tai pysyvien tukikohtien tuominen Suomeen olisi Anderssonin mielestä ristiriidassa myös Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön kanssa.

– Se olisi eri linja kuin mitä Ruotsin hallitus on tehnyt. Meidän mielestämme se myös signaloisi ikään kuin sitä, ettei uskota Suomen omaan kansalliseen puolustuskykyyn.

Keskusta ja RKP korostavat omaa puolustusta

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mielestä nyt on oikea aika käydä keskustelua siitä, minkälainen Nato-maa Suomesta tulee.

– Tärkeintä keskustan mielestä on, että me kaikissa olosuhteissa, myös Nato-jäsenyyden aikana, pidämme huolta omasta puolustuksestamme.

Myös Saarikko sanoo korostavansa vahvaa pohjoismaista yhteistyötä.

– En ehkä lähtisi huutokauppaan vielä nyt tässä kohdin siitä, missä on Nato-tukikohtien paikka.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo, että päällimmäisin tehtävä on saada Suomi Naton jäseneksi, sillä hyvin edennyt ratifiointi on vielä kesken.

– Emme katso, että juuri tällä hetkellä olisi tarvetta pysyville Nato-joukoille Suomessa. Meillä on varsin vahva oma puolustus ja mehän liitymme Natoon, jotta olisimme artikla 5:n piirissä, Henriksson sanoo.

Lue myös:

Kokoomus haluaa Suomeen pysyviä Nato-joukkoja ja tukikohdan

Suosittelemme sinulle