Hyppää sisältöön

Lapin pienin kunta panostaa elinvoimaan – tavoitteena nostaa Pelkosenniemen väkiluku yli tuhanteen

Pelkosenniemelle on esimerkiksi perustettu uusi elinvoimajohtajan virka, johon valittiin viime viikolla LAB-ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Sari Niemi.

Pelkosenniemen kunnanjohtaja Päivi Vauhkonen
Pelkosenniemen kunnanjohtaja Päivi Vauhkosen mukaan Pyhätunturin kehittyminen on ratkaisevaa koko kunnan elinvoiman kannalta. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Jarno Tiihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelkosenniemi on päättänyt panostaa elinvoimaan. Kuntaan on esimerkiksi perustettu uusi elinvoimajohtajan virka, johon valittiin viime viikolla LAB-ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Sari Niemi.

– Tietojeni mukaan hän muuttaa loppuvuodeksi Pelkosenniemelle ja perhe seuraa perässä vuodenvaihteen jälkeen, kertoo kunnanjohtaja Päivi Vauhkonen.

Pelkosenniemen toukokuussa hyväksytyn uuden hallintosäännön mukaan elinvoimajohtaja vastaa muun muassa kunnan maankäytön suunnittelusta ja asuntojen rakentamisesta.

Vauhkosen mukaan koko kunnan elinvoiman kannalta ratkaisevaa on Pyhätunturin kehitys.

– Matkailusta halutaan ympärivuotista, mikä toisi kuntaan pysyviä ja perheitä perustavia asukkaita. Tavoitteena on nostaa asukasluku yli tuhanteen, Vauhkonen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan Pelkosenniemellä oli 924 asukasta vuoden 2001 lopussa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan väkiluku oli heinäkuussa noussut 932 asukkaaseen.

Nauriista vetoa matkailuun

Päivi Vauhkonen korostaa, että myös muita Pelkosenniemen kyliä on kehitettävä. Siinä on huomioitava niiden luontaiset elinkeinot, kuten maanviljelys, porotalous ja metsätalous.

Hän nostaa esiin Lapin sodassa polttamatta jääneet Kairalan ja Suvannon kylät.

– Esimerkiksi Kairalassa viljellään naurista. Siitä tehdään olutta ja suunnitteilla on esimerkiksi nauriin noston MM-kisat. Kylistä voisi myös tulla osa pyöräilyreittiä, hän sanoo.

Pelkosenniemen vetovoimatekijäksi Vauhkonen nostaa myös vasta valmistuneen uuden koulun.

Pelkosenniemen viime vuoden tilinpäätös oli noin miljoona euroa ylijäämäinen. Kaikkiaan kunnan taseessa on 3,7 miljoonaa euroa ylijäämää.

Lue myös:

Pelkosenniemen koulun rakennustyöt jatkuvat tauon jälkeen

Edit 28.8.2022 kello 13.36: Juttuun on on korjattu Sari Niemen nykyiseksi työpaikaksi Lahden ammattikorkeakoulun sijaan LAB-ammattikorkeakoulu. LAB-ammattikorkeakoulu syntyi, kun Lahden ammattikorkeakoulu ja Saimaa ammattikorkeakoulu yhdistyivät 1.1.2020. Niemi on työskennellyt myös Lahden ammattikorkeakoulussa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle