Hyppää sisältöön

Sotkamon Jymy mitalipelien ulkopuolelle – Joensuun Maila katkaisi "kultajunan" käsittämättömän pitkän putken

Sotkamon Jymy jäi edellisen kerran mitalipelien ulkopuolelle 23 vuotta sitten. Se oli jäänyt historiansa aikana pudotuspeleissä vain kaksi kertaa puolivälieriin.

Sotkamon Jymy jäi välierien ulkopuolelle. Kuva: All Over Press

Miesten Superpesiksessa nähtiin tiistaina suuri yllätys, kun Sotkamon Jymy jäi puolivälieriin ilman ainuttakaan voittoa. Joensuun Maila vei ratkaisevan pelin 2–0 (1–0, 2–1) ja ottelusarjan puhtaasti 3–0.

Sotkamon Jymy taipui Joensuulle heikomman sisäpelinsä takia. Se löi kolmeen otteluun vain kaksi juoksua.

– Tällainen kausi ja lopetus jättää luonnollisesti hampaan koloon paljon. Eihän kukaan tällaista lopetusta halua varsinkaan tuollaisella esityksellä. Olisin hyväksynyt, jos olisimme pelanneet hyvin ja kaveri vain paremmin, Sotkamon Jymyn lyöjäjokeri Roope Korhonen sanoo Ylelle.

– Hyvän sarjan ja viiden pelin jälkeen olisi jotenkin helpompi hyväksyä tappiokin, mutta emme saaneet yhtään mitään aikaiseksi. Kyllä tästä erittäin karvas maku jäi, Korhonen jatkaa.

Näin ollen Sotkamon Jymy jäi ensimmäistä kertaa mitalipelien ulkopuolelle sitten vuoden 1999. Vuodesta 1987 alkaen pelattujen pudotuspelisarjojen historiassa Jymy on jäänyt tämän lisäksi vain vuonna 1989 puolivälieriin.

Kerta on kuitenkin ensimmäinen, kun Jymy taipui puolivälierissä ilman ainuttakaan voittoa. Tappion myötä Jymy jäi vasta kolmatta kertaa 2000-luvulla ilman SM-mitalia.

Roope Korhonen oli runkosarjassa Superpesiksen lyöjätilaston kolmonen. Arkistokuva. Kuva: All Over Press

Väliaho hiljensi Hiukan stadionin

Joensuun Mailan voittoa puhtaasti 3–0 voi pitää sensaationa. Kainuun kultajunaksi kutsuttu Jymy on saavuttanut pelkästään 2000-luvulla 12 SM-kultaa, kuusi hopeaa ja kaksi pronssia.

– Pelasimme koko ajan ulkopelissä hyvällä tasolla ja sisällä pystyimme tekemään suurimmilta osin tilannetta. Jymy oli sisällä vähän heikko. Osittain meidän hyvyyttä, mutta kyllä siinä taisi jotain muutakin olla. En osaa sanoa mitä, JoMan lukkari Ville Väliaho sanoo.

Hiukan pesäpallostadionin hiljentänyt Väliaho oli yksi JoMan sankareista. Voitto oli hänelle siinä mielessä erityinen, että Aapo Komulainen syrjäytti hänet toissa kaudella Jymyn lukkarin tontilta. Lopulta Väliahon sopimus purettiin kauden päätteeksi ja hän siirtyi Joensuuhun.

– Jos tämä olisi tapahtunut viime vuonna, niin olisi tuntunut tuosta syystä vielä paremmalta. Ei minulla ollut tälle vuodelle niin iso asia, että tämä on Sotkamo, Väliaho pyörittelee, mutta lisää:

– Tuntuu kyllä hyvältä. Oli hieno näyttää sotkamolaiselle yleisölle, että kyllä täälläkin vielä lukkaroida osataan.

Ville Väliaho on loistanut tällä kaudella Joensuun lukkarina. Arkistokuva. Kuva: Tomi Hänninen

26-vuotias lukkari kertookin onnistuneensa monessa tilanteessa Jymyä vastaan. Hän onnistui toteuttamaan juuri niitä asioita, joita oli ennen sarjaa suunnitellutkin.

– Olen tyytyväinen omaan suorittamiseeni. Viimeinen peli oli vähän heikompi, mutta ratkaisuhetkissä olin mies paikallaan, Väliaho totesi.

Ketsuppipullo ei auennut

Vähäjuoksuinen kamppailu ei tarjonnut paljoakaan kotiutustilanteita. Joensuun Maila voitti ensimmäisen jakson vain yhdellä juoksulla, kun Juho Toivolan näppi kotiutti Samuel Tirkkosen.

Juho Toivola löi Joensuun avausjuoksun. Arkistokuva. Kuva: Tomi Hänninen

Toisella jaksolla Jymy sai juoksutilinsä auki, kun kokoopanoon palanneen Lauri Rönkön välilyönti toi Joni Rytkösen kotipesään.

Se jäi kuitenkin sotkamolaisten ainoaksi juoksuksi, sillä Joensuu piti tämän jälkeen Jymyn kurissa.

Joensuu rakensikin heti seuraavan vuoroparin alkuun palottoman ajolähtötilanteen, jonka Henri Litmanen käytti kakkospuolen läpilyönnillään. Kun Patrik Wahlsten kotiutti myöhemmin Litmasen, JoMa karkasi 2–1-johtoon. Tästä Jymy ei enää toipunut.

– Saimme kauttaaltaan aika vähän tilanteita kolmessa pelissä. Emme päässeet oikein missään vaiheessa paineistamaan. Jos olisimme saaneet niistä tilanteistamme onnistumisia, se olisi vähän pyörähtänyt. Sen se olisi vaatinut, mutta ketsuppipullo ei auennut missään vaiheessa, Korhonen harmitteli.

Lue myös:

Kommentti: Roope Korhonenkin jäätyi yllättäen – tähän vaisuun lukemaan kiteytyy Sotkamon Jymyn suurin ongelma

Suosittelemme sinulle