Hyppää sisältöön

Sanna Marin murtui kyyneliin Lahden torilla: "Yhtään työpäivää en ole jättänyt tekemättä – minä otan opiksi"

Sanna Marin veti torin täyteen ja sai kannustusta kannattajiltaan Lahdessa. Poliisi ei aloita tutkintaa Marinin juhlimisvideoista.

Pääministeri Sanna Marin puhuu sosialidemokraattisen ministeriryhmän, ryhmäjohdon ja puoluehallituksen kesäkokouksen yhteydessä järjestetyssä yleisötilaisuudessa Lahdessa 24. elokuuta.
Pääministeri Sanna Marin puhui keskiviikkona Lahden torilla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Ari Hakahuhta,
Salla Jantunen,
Anne Orjala

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi juhlavideoitaan keskiviikkona Lahdessa. Pääministeri liikuttui kyyneliin pitäessään puhetta Lahden torilla.

– Minäkin olen ihminen. Kriisin keskellä olen ajatellut Ukrainaa ja teitä.

Marin sanoi, että kulunut viikko ei ole ollut helpoin hänen elämässään.

SDP:n puheenjohtaja kuvaili kyynelsilmin ja ääni sortuen puheessaan, miten hänkin on ihminen. Marin kertoi, kuinka Ukrainan sodan synkkien pilvien keskellä hän on hakenut iloa ja hauskuutta.

Pääministeri Sanna Marin puhuu sosialidemokraattisen ministeriryhmän, ryhmäjohdon ja puoluehallituksen kesäkokouksen yhteydessä järjestetyssä yleisötilaisuudessa Lahdessa 24. elokuuta.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi juhlavideoitaan keskiviikkona Lahdessa. Pääministeri liikuttui kyyneliin pitäessään puhetta Lahden torilla.

– Minä olen ihminen. Ja myös minä kaipaan joskus näiden synkkien pilvien keskellä iloa, valoa ja hauskuutta.

– Ja siihen liittyy kaikennäköistä kuvamateriaalia, kaikennäköistä videomateriaalia, mitä en itse haluaisi nähdä. Mitä minä tiedän, että te ette haluaisi nähdä, ja siitä huolimatta sitä meille kaikille näytetään. Se on yksityistä. Se on iloa ja se on elämää.

– Mutta yhtään työpäivää en ole jättänyt tekemättä. Yhtään työtehtävää en ole jättänyt hoitamatta, enkä jätä tämänkään keskellä, koska kaikki nämä väistyvät ja meidän pitää yhdessä rakentaa tästä maasta vahvampi, Marin sanoi.

Tämän puheosuuden aikana Sanna Marin oli liikuttunut ja hän tauotti puhettaan.

Pääministeri vakuutti, että hän ei ole jättänyt yhtään työtehtävääsä hoitamatta vapaa-aikansa vuoksi.

– Teen työni. Otan opiksi.

Marin kuvaili olleensa pyörremyrskyn silmässä, ei ainoaa ja tuskin myöskään viimeistä kertaa. Hänen mukaansa julkisuudessa tulkinta juhlista on tullut kymmenen tai satakertaiseksi hänen kokemaansa verrattuna.

Pääministeri toivoi, että ihmiset katsoisivat sitä, mitä hän tekee työssään eikä sitä, mitä hän tekee vapaa-aikanaan.

Kohun keskellä Sanna Marin sanoi ajattelevansa Ukrainan kansaa, presidenttiä ja pääministeriä. Hän vertasi, kuinka lyhyemmän matkan päässä kuin Helsingistä on Utsjoelle, käydään sotaa.

Pääministeri Sanna Marin torilla
Pääministeri Marin oli yhteiskuvien kohteena Kuva: Tulikukka Fresnes de

Sanna Marin sai näköisensä nuken ja kannustuksia toriyleisöltä

Heti puheen jälkeen osa toriyleisöstä ympäröi Marinin. Ihmiset toivat pääministerille lahjoja, esimerkiksi kirjan sekä pääministerin näköisen nuken.

Kansalaiset myös kehuivat ja kiittivät Marinia.

Yksi yksittäinen mies huuteli torilla lyhyen hetken Marinin puheen aikana. Huudosta erottui sana "jauho".

Pääministeri Sanna Marin torilla
Torille oli kokoontunut suuri joukko ihmisiä kuulemaan ja tapaamaan Marinia. Kuva: Tulikukka Fresnes de / Yle
Pääministeri Sanna Marin torilla
Marin jalkautui myös torille kokoontuneen väen joukkoon. Kuva: Tulikukka Fresnes de / Yle

Julkinen keskustelu pääministerin juhlimiskuvista kesällä jätti varjoonsa SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen Kuopiossa ja SDP:n tavoitteet hallituksen budjettiriiheen. Tänään ja perjantaina SDP:n puoluejohto, eduskuntaryhmän työvaliokunta ja ministeriryhmä ovat koolla Lahdessa.

Eilen tiistaina Sanna Marin pyysi anteeksi kuvaa, joka oli otettu pääministerin virka-asunnossa. Kuva oli julkaistu sosiaalisen median päivityksenä heinäkuussa.

Kuvassa kaksi vähäpukeista naista suutelevat. Toisen henkilön rintojen edessä pidellään kylttiä, jossa lukee Finland. Marin ei ole itse kuvassa.

Pääministeri Sanna Marin pyysi tiistain tiedotustilaisuudessa anteeksi sosiaalisessa mediassa levinnyttä juhlintakuvaa, jossa kaksi vierasta poseeraa vähäpukeisina.

Poliisi ei aloita tutkintaa juhlimisvideoista, joilla Marin esiintyy

Keskiviikkona Helsingin poliisi tiedotti, että se ei aloita esitutkintaa julkisuudessa viime viikolla nähdyistä videoista, joilla myös Sanna Marin esiintyy.

– Poliisi sai kolme ilmoitusta videosta, jossa näkyy mm. pääministeri. Poliisi teki tutkintapyyntöjen perusteella esiselvityksen videon sisällöstä, Helsingin poliisi tiedotti.

– Emme havainneet videolla tai muuten perusteita, joiden takia olisi syytä epäillä jotakin rikosta, arvioi rikostarkastaja Teemu Jokinen.

Andersson: Ei vaikuta hallituksen sisäiseen työskentelyyn

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että pääministerin yksityiselämä ei vaikuta hallituksen sisäiseen työskentelyyn.

Hän toisti toivovansa, että keskustelu siirtyisi pääministerin yksityiselämästä asiakysymyksiin kuten sote-alan kriisiin ja energiakriisin.

Andersson kommentoi asiaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Eduskuntaryhmä pitää kesäkokoustaan Kotkassa.

Juttuun päivitetty Marinin sanantarkkoja lainauksia keskiviikkona 24.8.2022 kello 12.35.

Juttuun lisätty Li Anderssonin kommentit 24.8.2022 kello 13.15.

Lisätty 24.8. klo 21.08: Runsaasta kommenttimäärästä johtuen suljemme keskustelun 24.8. klo 21.30.

Katso lisää:

Sanna Marin pyytää anteeksi ystäviensä Kesärannassa ottamaa kuvaa: "Ei ole asiallinen, pyydän anteeksi"

Marinin Ruisrock-jatkot virka-asunnolla eivät aiheuttaneet riskejä, vakuuttaa turvallisuusjohtaja – vieraista oli tieto etukäteen

Suosittelemme sinulle