Hyppää sisältöön

Tiktok-nuoret innostuivat Diana-muodista ja salaliittoteorioista – 25 vuotta sitten kuollut prinsessa ei unohdu

Prinsessa Dianan kuolema auto-onnettomuudessa Pariisissa 31. elokuuta 1997 nostatti maailmanlaajuisen surun.

Porttiin kiinnitettyjä Dianan valokuvia. Suurimmassa kuvassa on englanninkielinen teksti, jossa prinsessan sanotaan olevan rakastettu, kaivattu ja unohtumaton.
Prinsessa Dianan ihailijat kokoontuivat 1.7.2021 Kensingtonin palatsin edustalle juhlimaan tämän 60-vuotissyntymäpäivää. Porttiin kiinnitetyssä kuvassa Dianan sanotaan olevan rakastettu, kaivattu ja unohtumaton. Kuva: Andy Rain / EPA
Jussi Nurminen

Heinäkuussa 2022 Tiktok-videosovelluksessa alkoi levitä vuosikymmeniä vanha video, jolla prinsessa Diana koskettaa aidsiin sairastunutta. Video keräsi nopeasti satojatuhansia katselijoita.

Eikä kyseinen Diana-video ollut mikään poikkeustapaus. Vaikka suuri osa Tiktokin käyttäjistä on sen ikäisiä, etteivät he edes olleet syntyneet Dianan vielä eläessä, on sovellus täynnä prinsessaa käsitteleviä videoita ja tälle omistettuja tilejä.

Videoille on koottu esimerkiksi tämän käyttämiä muotiluomuksia, julkisten esiintymisten hauskimpia tuokioita, paparazzien prinsessajahtia ja ohjeita oikeaoppisen Diana-kampauksen tekemiseen.

Tiktok-videot ovat vain yksi esimerkki siitä, ettei elokuun 31. päivänä vuonna 1997 auto-onnettomuudessa Pariisissa kuolleen Dianan suosio ole kuluneiden 25 vuoden aikana kadonnut.

Näin Yle uutisoi Dianan kuolemasta vuonna 1997:

Prinsessa Dianan kuolema oli 31. elokuuta 1997 ykkösuutinen maailman mediassa.

Hovin toiminta muuttui Dianan kuoleman jälkeen

Kun Yougov-tutkimusyritys (siirryt toiseen palveluun) kysyi tämän vuoden alussa yhdysvaltalaisilta näkemyksiä kuninkaallista, keräsi Diana suurimmat suosioluvut. 64 prosenttia vastaajista sanoi suhtautumisensa Dianaan olevan erittäin tai melko suotuisa.

Prinsessan taakse jäi kolmen prosenttiyksikön erolla tämän entinen anoppi kuningatar Elisabet II, ja vain kolmanneksella vastaajista oli suotuisa näkemys Dianan ex-aviomiehestä prinssi Charlesista.

Dianan kuoleman jälkeen kuningatar Elisabet ja prinssi Charles olivat ankaran ryöpytyksen kohteena. Arvostelijoiden mielestä hovi ei osannut vastata kansan vallanneeseen suruun ja näyttäytyi kylmän tunteettomana.

Lopulta hovi taipui ja muutti toimintaansa. Taipumisella oli pysyviä vaikutuksia, sillä hovin toiminta on Dianan kuolemaa seuranneina vuosina muuttunut ihmisläheisemmäksi ja tunteet huomioon ottavaksi.

Viisi päivää prinsessan kuoleman jälkeen kuningatar Elisabet piti kansalle muistopuheen, jossa hän kutsui Dianaa erityislaatuiseksi ja lahjakkaaksi henkilöksi, joka ystävällisyydellään inspiroi muita.

Yle uutisoi kuningatar Elisabetin muistopuheesta:

Kuningatar Elisabet II puhui prinsessa Dianan kuoleman vuoksi kansalle televisiossa 5. syyskuuta 1997.

Diana-salaliittoteoriat löytävät jatkuvasti uutta yleisöä

Pian Dianan kuoleman jälkeen alkoivat levitä erilaiset salaliittoteoriat niin turvallisuuspalveluiden kuin appiukko prinssi Philipin osuudesta kuolonkolarissa.

Tapauksen tutkinnassa ei löydetty viitteitä henkirikoksesta, vaan syyksi todettiin prinsessaa jahdanneiden kuvaajien ja autonkuljettaja Henri Paulin toiminta. Paul oli alkoholin ja lääkkeiden vaikutuksen alaisena, ajoi liian kovaa vauhtia maantietunneliin ja menetti auton hallinnan paetessaan paparazzi-kuvaajia.

Onnettomuustutkijoiden arvion mukaan Diana ja tämän miesystävä Dodi al-Fayed olisivat selvinneet kolarista hengissä, jos olisivat käyttäneet turvavöitä. Onnettomuusautossa olleista vain henkivartija Trevor Rees-Jones selvisi hengissä.

Tutkinta ei onnistunut lopettamaan spekulointia, ja nyt salaliittoteoriat ovat saaneet suosiota myös nuorten joukossa. Kun esimerkiksi Tiktokista hakee Diana-videoita, löytyy suosituimmista hakutuloksista suuri määrä salaliittoteorioita.

Jotkut uskovat prinsessan olevan oikeasti yhä elossa ja toiset tämän kuoleman olleen murha. Yksi heistä on 20-vuotias Kraig Hall, jonka salaliittoväitteitä Tiktokissa jakavalla tilillä on lähes 135 000 seuraajaa.

– Uskon oman sukupolveni olevan yhtä mieltä siitä, että hänen kuolemansa oli hyvin epäilyttävä, Hall sanoo brittisanomalehti I:ssa (siirryt toiseen palveluun).

Myös perinteinen media pitää salaliittoteorioita yhä esillä. Brittikanava Channel 4 (siirryt toiseen palveluun)on juuri julkaissut neliosaisen dokumenttisarjan Dianan kuolemasta, sen tutkinnasta ja salaliittoteorioista. I-lehti nimittää omassa uutisessaan Dianan kuolemaa yhdeksi netin varhaisimmista salaliittoteorioista.

Näin Yle raportoi prinsessa Dianan hautajaisista:

Prinsessa Dianan hautajaiset 6. syyskuuta 1997 televisioitiin ympäri maailmaa.

Sarjat ja elokuvat esittelevät Dianan uusille sukupolville

Osansa Dianan muiston ylläpitämisessä ja nuorempien sukupolvien kiinnostuksen herättämisessä on ollut sarjoilla, elokuvilla ja muilla fiktioilla sekä lukuisilla dokumenteilla.

Yksi uusimmista dokumenteista on HBO Maxin The Princess, jonka tekijä Ed Perkins kertoo olleensa Dianan kuollessa julkisesta suremisesta hämmentynyt 11-vuotias.

– Dianan kuolema oli hetki, jolloin koko maailma näytti keskittyvän vain yhteen tapahtumaan, Perkins sanoo uutistoimisto Reutersille.

Uusimpana Hollywood-tuotoksena prinsessan elämästä on kertonut Kristen Stewartin tähdittämä elokuva Spencer. Suoratoistopalvelu Netflixissä Dianan tarinaa on kerrottu suositussa The Crown -sarjassa. Samasta palvelusta löytyy myös tallenne Broadway-ensiesityksensä jälkeen murska-arviot saaneesta Diana: The Musical -musikaalista.

Vanhatkin Diana-ohjelmat aiheuttavat yhä uutisia. Tämän vuoden heinäkuussa Britannian yleisradioyhtiö BBC pyysi anteeksi vuonna 1995 esittämäänsä Diana-haastatteluun johtaneita tapahtumia. BBC:n toimittaja huijasi Dianan haastateltavaksi valheellisilla väitteillä. BBC on myös maksanut tästä ohjelmasta korvauksia.

Dianan pojat prinssi William ja prinssi Harry pitävät BBC:n haastattelua yhtenä isona tekijänä perheensä ongelmien kärjistymisessä.

Herttuatar Catherinen ja prinssi Williamin kuva rinnakkain prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin kuvan kanssa.
Dianan poikien puolisoita verrataan mediassa jatkuvasti edesmenneeseen prinsessaan. Catherinen ja Williamin marraskuussa 2010 otettu kihlajaiskuva rinnastettiin välittömästi Dianan ja Charlesin helmikuussa 1981 otettuun kihlajaiskuvaan. Kuva: EPA

Williamin mukaan haastattelun tekeminen lisäsi Dianan ja Charlesin avioliiton ongelmia ja synnytti Dianassa vainoharhaisuutta ja pelkoa. Harry puolestaan katsoo "joidenkin medioiden epäeettisten käytäntöjen" johtaneen Dianan kuolemaan.

Harry on myös kertonut peloistaan, että hänen oma perheensä kokisi julkisuuden vainoamana äiti-Dianan kohtalon. Veljeksiä ja näiden puolisoita verrataan julkisuudessa jatkuvasti Dianaan.

– Toivomme joka päivä, että hän olisi yhä luonamme, prinssi William sanoi äidistään heinäkuussa 2021 paljastaessaan tätä esittävän patsaan Lontoon Kensingtonin palatsin puutarhassa.

– Tunnen hänen läsnäolonsa lähes kaikessa mitä teen, kertoi prinssi Harry viime huhtikuussa antamassaan tv-haastattelussa.

Lisää aiheesta:

Prinssi Harry kertoi Oprahille pelänneensä perheensä kokevan saman kohtalon kuin prinsessa Diana

Diana oli rento äiti, joka kosketti spitaalisia ja pukeutui kostomekkoon – näistä kuvista 60 vuotta sitten syntynyt prinsessa muistetaan

Prinsessa Dianan tarinaan edennyttä The Crown -sarjaa arvostellaan historian muuttamisesta – nämä kymmenen asiaa eivät pidä paikkaansa

Prinsessa Dianan kuolema on jatkuvassa mediapaineessa elävälle prinssi Harrylle yhä arka asia: "En halua tapahtumien toistuvan"

Prinssi Harry seurasi äitinsä jälkiä miinakentälle – kampanjoi maamiinoja vastaan 22 vuotta prinsessa Dianan kuuluisan vierailun jälkeen

Suosittelemme sinulle