Hyppää sisältöön

Ykkösaamussa Fortumin toimitusjohtaja – mitä haluat kysyä Markus Rauramolta?

Fortum on joutunut vaikeuksiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotapolitiikan takia. Suuromistukset niin Saksassa kuin Venäjällä tuottavat nykyjohdolle harmaita hiuksia.

Fortumin toimitusjohtaja Rauramo kommentoi sähkön korkeaa hintaa
Fortumin toimitusjohtaja Rauramo kommentoi sähkön korkeaa hintaa

Fortumin lähtö Venäjältä takkuaa Putinin ukaasien takia ja Saksassa tytäryhtiö Uniper on joutunut alkuvuoden aikana ongelmiin epäedullisten kaasusopimustensa takia. Uniper kertoi viime viikolla tehneenä alkuvuoden aikana tappiota 12 miljardia euroa ja joka päivä tuo 100 miljoonaa lisää. Uniperin tappiot veivät myös Fortumin tuloksen pakkaselle.

Fortum ja Uniper ovat Suomen ja Saksan huoltovarmuuden kannalta avainasemassa. Suomen valtio omistaa yli puolet Fortumista ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) joutuikin heinäkuussa lentämään Berliiniin Uniperin pelastusneuvotteluihin. Tavoitteena oli saada aikaan siedettävä sopimus myös Suomen kannalta.

Sopimuksen mukaan Fortum joutuu vähentämään omistustaan Uniperissa vajaasta 80 prosentista 56 prosenttiin. Saksa saa Uniperissa lisää sananvaltaa. Samalla Uniperin ahdinkoa lievitetään siten, että se voi korottaa kaasun hintoja asiakkailleen lokakuusta alkaen. Sopimuksen yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu.

Fortum on ollut Suomen valtiolle ja monelle tavallisellekin sijoittajalle hyvin tuottava kohde. Suomen valtiolle osinkotuottoja on tullut noin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Fortum on myös suuri ja tärkeä sähköntuottaja Suomessa. Tämän merkitys korostuu, kun talvesta ennakoidaan ennennäkemättömän vaikeaa sähkön riittävyyden ja kalleuden takia.

TV1:n ja ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun suoran lähetyksen vieraana on lauantaina 27.8. klo 10.05. alkaen Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Toimitusjohtaja Rauramolle voit lähettää kysymyksiä sähköpostitse osoitteella TV1.ykkosaamu@yle.fi tai alla olevalla lomakkeella.

Suosittelemme sinulle