Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaistutkimus: Liian lyhyet unet tekevät ihmisestä itsekkäämmän ja epäsosiaalisemman

Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat koetuksella, jos ihminen nukkuu liian vähän. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaarassa ovat myös yksilöiden väliset siteet.

Nuori makaa sängyssä.
Unenpuute voi vähentää ihmisen halua olla sosiaalinen, selviää uudesta tutkimuksesta. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Jo tunnin verran liian lyhyet yöunet voivat viedä ihmisen halun auttaa toisia, jopa sukulaisia ja läheisiä ystäviä, selviää yhdysvaltalaistutkimuksesta, josta uutisoi brittilehti The Guardian.

Tutkijat havaitsivat, että huonosti nukuttu yö vaimentaa toimintaa aivojen osassa, joka kannustaa sosiaaliseen käytökseen.

– Havaitsimme, että unen puute laukaisee epäsosiaalisen käytöksen ja vähentää synnynnäistä halua auttaa muita ihmisiä, kertoo lehdelle professori Matthew Walker Kalifornian yliopistosta.

– Tavallaan, mitä vähemmän ihminen nukkuu, sitä epäsosiaalisempi ja itsekkäämpi hänestä tulee, Walker huomauttaa.

Tutkimus on julkaistu PLoS Biology -tiedelehdessä.

Väsyneenä halu auttaa vähenee lähes 80 prosenttia

Ryhmä tutki 160 ihmisen halua auttaa toisia. Osanottajat täyttivät kyselylomakkeen yöunien jälkeen.

Eräässä kokeessa tutkijat vertasivat saman ihmisen vastauksia hyvin nukutun yön ja vuorokauden valvomisen jälkeen.

Tulokset paljastivat, että vastaaja oli 78 prosenttia vähemmän halukas auttamaan toisia ollessaan väsynyt.

Osanottajien aivoja kuvattiin, ja selvisi, että lyhyet yöunet vähensivät aktiivisuutta aivojen alueella, joka vaikuttaa sosiaaliseen käytökseen.

"Vaikutuksia yhteiskunnan kaikilla tasoilla"

Tutkijat tutkivat itsekkyyttä myös todellisessa maailmassa: He tarkkailivat, kuinka kävi hyväntekeväisyyteen tehtyjen lahjoitusten määrälle Yhdysvalloissa ennen ja jälkeen kesäaikaan siirtymisen. Kelloa siirretään tunnilla eteenpäin, joten tutkijat ajattelivat ihmisten nukkuvan tuona yönä vähemmän kuin yleensä.

He huomasivat, että lahjoitusten määrä putosi kymmenen prosenttia kesäaikaan siirtymisen jälkeen.

– Riittämätön uni ei vahingoita vain yksilön henkistä ja fyysistä hyvinvointia, vaan myös vaarantaa yksilöiden väliset siteet ja jopa koko kansan epäitsekkäät tunteet, Walker sanoo.

Hänen mukaansa voimme lohduttautua sillä, että kun ihminen nukkuu riittävästi, hänen halunsa auttaa muita palautuu.

– Näillä tuloksilla on vaikutuksia kaikilla yhteiskunnan tasoilla, mutta etenkin yövuoroissa, professori Russel Foster Oxfordin yliopistosta kommentoi tutkimusta The Guardianille.

– Lääkärit, sairaanhoitajat ja poliisit ovat usein kroonisesti väsyneitä. Tutkimustulokset antavat osviittaa, että heidän kykynsä auttaa vaikeissa olosuhteissa voi vaarantua, Foster havainnollistaa.

Kuuntele Yle Areenasta:

Stressiä ei kannata ottaa nukuttujen tuntien määrästä, vaan voi keskittyä keräämään syvän unen jaksoja pitkin viikkoa. Olotilaansa voi säädellä muutenkin kuin nukkumalla. Itselle kannattaa olla lempeä, kun vähiin jääneet unet väsyttävät ja maailma näyttää harmaammalta kuin onkaan. Jos luontainen unirytmisi on hukassa, miten voit elää virkeänä? Minna Korhonen keskustelee aiheesta tutkija Pauli Ohukaisen, psykologi Satu Pihlajan ja hyvinvointiyrittäjä Sanna Wikströmin kanssa.

Lue myös:

Etätyö paransi yöunia, mutta asiantuntijoista joka viides nukkuu alle kuusi tuntia – Tutkija: "Ilman hyvää yöunta ei aivotyöläisenä pitkälle pötki"

Yötyön terveyshaitat riippuvat vuorojen säännöllisyydestä ja vuorokausirytmistä – tutkija: Eniten akuutteja haittoja "voimakkaasti aamutyyppisille"

Vuorotyön haittoja tutkittiin aiempaa tarkemmin ja paljastui hälyttäviä tietoja – vuorotyötä tekevä lääkäri kertoo jatkuvasta taustaväsymyksestä

Jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaallakin – joka viides vuorotyötä tekevä kärsii työn aiheuttamasta unihäiriöstä

Kesälomalla moni saavuttaa metsästäjä-keräilijä-tilan ja nukkuu hyvin, sanoo tutkija

Suosittelemme sinulle