Hyppää sisältöön

Kokosimme kesän sateet ja paisteet kartalle, josta voit tutkia oman kuntasi säätä – tänä kesänä rikkoutuu melko varmasti yksi ennätys

Kesä on ollut kaikenkaikkiaan harvinaisen lämmin, mutta erot kuntien välillä ovat melkoisia.

Kouvolalainen Samu Malinen kävelykatu Manskilla Kouvolassa.
Kouvolalaisella Samu Malisella on nyt loma, joten lämmin sää ei häntä haittaa. Kävimme Kouvolassa ja Karijoella kysymässä, mitä mieltä ihmiset ovat kuluneen kesän säistä?
Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kesä on ollut lämmin ja alueellista vaihtelua etenkin sademäärissä on ollut paljon.

Näin summaa kesäsään Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen.

Tämän kesän korkein lämpötila, 32,9 astetta, mitattiin kesäkuun lopussa Porin lentoasemalla. Kuumaa oli myös Utsjoella: 32,5 astetta. Puolestaan keskilämpötila on ollut korkein Kuopion seudulla.

Eniten satoi Seinäjoen Ylistarossa 5. elokuuta, kun päivittäinen sademäärä nousi 90,9 millimetriin. Märkää on ollut Etelä-Pohjanmaalla muutenkin, sillä Karijoella kokonaissademäärä on ollut suurin.

Katso kartasta, millainen kesäsää oli koti- tai mökkipaikkakunnallasi. Kartassa on kerrottu kesä–elokuun keskilämpötila ja sadesumma paikkakunnittain 1. kesäkuuta ja 21. elokuuta väliseltä ajalta. Lisää sääfaktaa kartan jälkeen.

Keskilämpötilat ja sademäärät perustuvat Ilmatieteen laitoksen hila-aineistoon, jonka lukemat voivat poiketa yksittäisten havaintoasemien tiedoista. Laskentatavan vuoksi arvoja ei ole saatavilla joka kunnasta.

Asteen, pari lämpimämpi

Virallisesti sääkesä päättyy elokuun lopussa, joten silloin vasta tiedetään koko kokonaisuus. Ylen tarkastelujakso osoittaa kuitenkin jo nyt, että tämän kesän keskilämpötila on asteen, pari vertailujaksoa lämpimämpi.

Tämän kesän tilastoja vertaillaan vuosien 1991–2020 lukuihin.

– Alueellisia eroja on, mutta esimerkiksi maan pohjoisosassa on ollut poikkeuksellisen lämmintä, painottuen Lapin itäosaan, Siiskonen sanoo.

Pitkän ajan tilastoissa keskilämpötila vaihtelee Lapin pohjoisosan 10–11 asteesta maan eteläosan reiluun 16 asteeseen.

– Vertailukaudella Itä-Lapin keskilämpötila on 11–13 astetta, nyt yleisesti 14 tai jopa lähelle 15 astetta.

Eteläisessä Suomessa keskilämpötilat nousevat 18,1 asteeseen esimerkiksi Vantaalla, Lapinjärvellä, Iitissä ja Kouvolassa.

Korkeimmat lämpötilat 1.6.–21.8.2022
Meteorologin mukaan 32 astetta mitataan usein kesäisin. Viime kesän 2021 ennätys oli 34 astetta, joka on jo paljon harvinaisempi kuin kesän 2022 lämpötilojen top10. (Lähde: Ilmatieteen laitos) Kuva: Matti Kurkela / Yle

"Ei ole harvinaista, jos 32 astetta paukkuu"

Kesän korkeimmat lämpötilat mitattiin kesäkuun lopussa Porissa, Utsjoella, Espoossa ja Kokemäellä.

Ville Siiskosen mukaan se, että lämpötila nousee 32 asteeseen, ei ole jokakesäistä, mutta ei harvinaistakaan.

– Neljänä viime kesänä korkein lämpötila on ollut yli 33 astetta, ja viime kesän korkein oli tasan 34. Ei ole harvinaista, jos 32 astetta paukkuu kesällä.

Lue seuraavaksi: Tulossa on kesän kuumin viikko: Yli 30 asteen helteitä mitataan lähipäivinä laajalti

Kuntakartassa hohkaa punaisimpana Kouvolan seutu, missä on ollut harvinaisen lämmin ja suhteellisen vähäsateinen kesä.

Absoluuttisesti vähiten sadetta on saatu Ahvenanmaalla, mutta Kouvolassa poikkeama pitkän ajan keskiarvosta on suurin.

Keskilämpötilan poikkeama pitkän ajan keskiarvoon on alueella 1,6 astetta. Kuitenkin:

– Tarvitsee mennä vain viime kesään, joka oli huomattavasti lämpimämpi. Nyt Kouvolan keskilämpötila on 18,1 astetta, viime kesänä se olisi ollut 19,4 astetta, Siiskonen sanoo.

Sade-ennätyksestä jäätiin, vaikka märkää oli

Jos saderintama kulkee sopivasti alueen tai vaikka sillä olevan havaintoaseman yli, saadaan joskus mitattua varsin suuria vuorokautisia sademääriä.

Elokuun alussa näin kävi Seinäjoen Ylistarossa Pelmaalla.

Suurimmat vuorokauden sademäärät 1.6.–21.8.2022
Vuorokauden suurimpia sademääriä mitattiin elokuussa ukkos- ja sademyräköiden yhteydessä. Tilaston kärjessä on useita eteläpohjalaiskuntia ja esimerkiksi Oulu. (Lähde: Ilmatieteen laitos) Kuva: Matti Kurkela / Yle

Elokuun viidentenä päivänä mitattu 90,9 millimetriä on paljon vettä, mutta ei mittausaseman ennätys, sillä vuonna 1967 Pelmaalla mitattiin jopa 120,1 millimetriä vuorokaudessa.

Suomessa vuorokausisademäärän ennätys on 150,8 millimetriä, joka mitattiin Oravaisissa Pohjanmaalla vuonna 2004 (siirryt toiseen palveluun).

Etelä-Pohjanmaalla on joka tapauksessa satanut tänä kesänä paljon. Vuorokausisademäärän top10-listalla on alueelta viisi mittausasemaa ja Karijoki lähikuntineen on ollut kesän märintä aluetta.

Karijoen sadesumma 307,4 millimetriä kastelee esimerkiksi peltoja sen verran, että sinne vajoavat sekä saappaat että traktori.

Päivät, jolloin Suomessa salamoi eniten 1.6.–21.8.2022
Suurimmat maasalamamäärät on mitattu elokuun myrskysäissä. 19. päivä tilastoitiin 34 183 ja 17. päivä 21 850 salamaniskua. (Lähde: Ilmatieteen laitos) Kuva: Matti Kurkela / Yle

Salamaennätykset paukkuvat jo

Yksi ennätys tältä kesältä on melko varmasti luvassa: salamamäärä.

Ville Siiskosen mukaan alkukesä oli salamamäärältään melko vaisu, mutta elokuu on korjannut tilannetta.

Kun tavallisesti elokuussa saadaan keskimäärin 29 000 salamaniskua, tänä vuonna 21. päivään mennessä niitä oli kirjattu jo 77 216. Voimassaoleva ennätys on elokuulta 1972, jolloin kuun aikana mitattiin 85 047 salamaniskua.

– Jos tässä vielä tulisi kuun viimeisten päivien aikana salamointia, on mahdollista että salamamittauksen 60 vuoden historian ajalta voi tulla kaikkein runsain elokuu.

Lue seuraavaksi: Oulussa useita alikulkuja suljettuna – ukkosmyrskyn jäljiltä tulvii vielä ympäri kaupunkia

Salamapaikantimien olemassaoloajan vuorokausiennätys on jo laitettu uusiksi, kun 19. elokuuta koetun myräkän yhteydessä laskettiin 34 183 salamaniskua.

Voimakkaimat puuskatuulet 1.6.–21.8.2022
Myös kesän kovimmat puuskatuulet on mitattu elokuussa. Kovimmillaan tuuli puhalsi 17. elokuuta Saana-tunturilla 33,2 metriä sekunnissa. (Lähde: Ilmatieteen laitos) Kuva: Matti Kurkela / Yle

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 26. elokuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Analyysi: Kaupunkitulvat ja helleaallot ovat tulleet jäädäkseen – nyt on korkea aika varautua niihin

Tutkimusprofessori: Suomessa pitäisi varautua helleaaltoihin, rankkasateisiin ja tulviin ennen kuin on liian myöhäistä

Näin kuumaa Euroopassa nyt on, paikoin tulossa historian polttavin viikko – ilmastonmuutos lisää kovien helteiden todennäköisyyttä

Suosittelemme sinulle