Hyppää sisältöön

Tehohoidon ylilääkäri kauhistui Tehyn lakosta: "Potilaita tulee kuolemaan, jos teho-osasto suljetaan"

Tehy ei ole antamassa suojelutyötä teho-osastoille, joihin syyskuun työtaistelut kohdistuvat. Lakkoon on menossa Tyksissä pari sataa teho-osaston hoitajaa.

Ylilääkäri Mika Valtonen varoittaa, että Tehyn lakko asettaa teho-osaston potilaat vaaraan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen on seurannut kauhuissaan Tehyn ja Superin antamia lakkouhkauksia.

Tehy ja Super ovat kertoneet kohdistavansa 2. syyskuuta vuorokauden pituisen työnseisauksen Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla. Neljän päivän työtaistelu on alkamassa 6. syyskuuta Mika Valtosen johtamalla teho-osastolla.

Kriittinen hoito pyritään yleensä lakkojen aikana turvaamaan suojelutyöllä, jonka antamisesta päättää Tehy.

Tällä kertaa suojelutyötä ei ole luvassa. Jos suojelutyötä ei saada, Valtosen mukaan teho-osasto joudutaan sulkemaan.

– Olen urani aikana nähnyt aika monet lääkäri- ja hoitajalakot. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tehohoitoa ei rajata lakkojen ulkopuolelle. Potilaita tulee kuolemaan, jos teho-osasto suljetaan, ylilääkäri Mika Valtonen sanoo.

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi vahvistaa Ylelle, ettei suojelutyötä ole tulossa.

– Suojelutyötä ei anneta tämän lakon yhteydessä. Tämä on laillinen lakko. Lain mukaan meillä ei ole velvollisuutta antaa suojelutyötä, Kirvesniemi sanoo.

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoo, että Tehyn keskuslakkotoimikunta päätti, ettei suojelutyötä anneta tulevissa työtaisteluissa. Kuva: Silja Viitala / Yle

"Ei kai kukaan voi väittää, että suomalainen sairaanhoito kaatuu"

Tehyn mukaan Kanta-Hämeen teho-osastolla lakko koskee pariakymmentä hoitajaa ja Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla pariasataa hoitajaa.

Tehyn mukaan lakosta ei aiheudu ongelmaa, vaikka suojelutyötä ei annetakaan.

– Ei kai kukaan oikeasti voi väittää, että meidän suomalainen sairaanhoito kaatuu näin vähäisen hoitajamäärän lailliseen lakkoon, Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoo.

– Kyllä työnantajilla on mahdollisuus tehdä erilaisia järjestelyitä ja siirtoja. Ja toimia niin, että potilasturvallisuus ei vaarannu, Kirvesniemi jatkaa.

"Meillä on hoidossa onnettomuuspotilas, jonka siirtäminen olisi täysin mahdotonta"

Turun keskussairaalan teho-osasto on tiedustellut, voitaisiinko osa tehopotilaista siirtää HUSin, Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Porin satasairaalan teho-osastoille.

– Näillä siirroilla voitaisiin kuitenkin korvata vain hyvin pieni osa meidän teho-osastomme toiminnasta, ylilääkäri Mika Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan kaikki potilaat eivät kestäisi hengissä siirtoa toiseen sairaalaan.

– Meillä on esimerkiksi nyt hoidossa onnettomuuspotilas, jonka siirtäminen olisi hänen epävakaan tilanteensa takia täysin mahdotonta. Jos hänet siirrettäisiin, hän mitä suurimmalla todennäköisyydellä menehtyisi, Valtonen sanoo.

Myös mahdollisen lakon alkaessa teholla on hyvin todennäköisesti kriittisiä potilaita.

– Silloin meillä on valtava ongelma, miten heidän hoitonsa saadaan jatkumaan, Valtonen sanoo.

"Minimissään tarvitsemme suojelutyötä, joka riittää turvaamaan tehohoidon"

Jos teho-osasto suljetaan, myös monen potilaan leikkaus joudutaan siirtämään.

– Tämä kohdistuu erityisesti suuriin leikkauksiin, kuten sydänleikkauksiin, neurokirurgisiin leikkauksiin ja syöpäleikkauksiin. Näiden leikkausten jälkeen tarvitaan tehovalvontaa tai tehohoitoa. Tämä tarkoittaa näille ihmisille sitä, että heidän tautinsa voi leikkausta odottaessa edetä niin, että tulee pysyviä haittoja tai jopa kohtalokkaita seurauksia, ylilääkäri Mika Valtonen sanoo.

– Toivon tietysti ennen kaikkea, että sopu saadaan syntymään ja minimissään me tarvitsemme suojelutyötä, joka riittää turvaamaan varsinaissuomalaisten tehohoidon.

Kuka kantaa vastuun, jos lakon aikana potilasturvallisuus vaarantuu?

– Työnantaja vastaa aina potilasturvallisuudesta, Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi vastaa.

Lue lisää:

Hoitajajärjestöiltä jo toinen lakkovaroitus – tällä kertaa Varsinais-Suomeen

Tehy ja SuPer haluavat lakkovaroituksella saada valtiovallan keskustelemaan hoitajien palkkauksesta – työnantajapuoli: "hengenvaarallista"

Suosittelemme sinulle