Hyppää sisältöön

Jani Tolin maalasi helsinkiläiselle terassille Vesa-Matti Loiria esittävän muraalin – kuva peräisin kulttilevyltä, jonka tekotapa puhuttelee

Ravintolan terassille tehty seinämaalaus on taiteilijan mukaan kunnianosoitus ihmiselle, jonka kanssa hän teki takavuosina "kaikenlaista jännää."

Vesa-Matti Loiri muraali tiiliseinässä Helsingin Sörnäisissä.
Vesa-Matti Loiria esittävä muraali sijaitsee ravintola Siltasen terassilla Helsingin Kalliossa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Vesa Marttinen

Helsingin kaupunki vielä harkitsee virallisen muistomerkin tai nimikkopaikan perustamista kaksi viikkoa sitten kuolleelle taiteilija Vesa-Matti Loirille.

Nyt alkuviikosta Loiri sai kuitenkin näyttävän kunnianosoituksen, kun taitelija Jani Tolin maalasi Loirin kulttilevy 4 + 20:n kansikuvasta tutun kasvokuvan ravintola Siltasen terassin seinälle Hämeentien varteen.

Ajatus muraalista syntyi Tolinin mukaan jo Loirin kuolinpäivänä, jolloin hän luonnosteli ensimmäisen version maalauksesta.

– Tein luonnoksen levyn kannesta tosiaan pian Veskun kuoleman jälkeen. Vähän myöhemmin sommittelin sitä malliksi ravintola Ääniwallin seinään, ja laitoin kuvan omaan someeni saatesanoilla “tää voisi olla totta”, Tolin kertoo.

Tämän jälkeen asiat lähtivät Tolinin mukaan elämään, ja pian löytyi ajatus, että maalaus toteutetaan Siltasen seinään.

Tolin kertoo fanittavansa erityisesti Loirin 4 + 20 -levyä ja siltä löytyvää Itkevä huilu -kappaletta. Hänelle levyn lähtökohta ja tekotapa edustavat taidetta likipitäen puhtaimmillaan.

– Sisäkannessa oleva teksti levyn syntyprosessista kertoo paljon. Sen mukaan “tämä levy on syntynyt spontaanisti ystävyydestä, sitä ei ole tehty kaupallisista syistä. Menimme yöllä studioon ja luotimme fiilinkiin.”

Vesa-Matti Loiri muraali tiiliseinässä Helsingin Sörnäisissä.
Jani Tolin kertoo maalauksen syntyneen reilussa neljässä tunnissa. 4 + 20 -levyn alkuperäisen kannen on suunnitellut muusikko-tuottaja Mikko Kuoppamäki. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Tolin kertoo tunteneensa Loirin tämän edesmenneen pojan Joonaksen kautta.

– Vuosina 2009–2010 olimme jonkin verran tekemisissä, puuhailtiin kolmistaan kaikenlaista jännää.

Hän ei “diplomaattisista ja juridisista” syistä halua avata tarkemmin, minkälaista jännää kolmikko on puuhannut. Tolin neuvoo tutustumaan hänen helsinkiläisen gallerian myyntikokoelmasta löytyvään teokseensa, jonka nimessä mainitaan Loiri.

Galleria Brondan kokoelmasta löytyykin Tolinin teos nimeltä Smoking DMT with Vesa-Matti, mikä osaltaan selittää asiaa. DMT on aivojen välittäjäaine, jota monet kasvit ja eläimet tuottavat. DMT:tä käytetään myös psykedeelisenä päihteenä.

Muistomerkille kannatusta

Teos syntyi Siltasen terassin seinään Tolinin mukaan melko vaivattomasti ja loistavissa olosuhteissa. Koko maalaustyöhön meni vain reilut neljä tuntia.

– Se tehtiin projektorin avustuksella, eli teknisesti kyseessä ei ollut hirveän luova työ.

Tolin pitää ajatusta virallisen muistomerkin pystyttämisestä Loirille mainiona. Hänen mukaansa nyt valmistunut muraali ja mahdollinen katu, kukkula tai puisto eivät ole millään tavalla toisiaan poissulkevia asioita.

Tolinin tekemästä Loiri-muraalista kertoivat aiemmin keskiviikkona myös Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta torstaihin 25.8.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

"Loiri on taiteilija, jota Helsingin kaupungin olisi syytä muistaa", sanoo apulaispormestari Arhinmäki – kerro Ylelle oma ehdotuksesi

Väinö Linna sai valtiolliset hautajaiset, mutta Loirin kohdalla emmitään – näin valtio päättää, kenen hautajaiset se järjestää

Vesa-Matti Loiri juoksi junan perässä huutaen äitiä, ja se teki hänestä kuuluisan – "Harvoin näkee niin vahvasti tehtyä työtä", ylistää asiantuntija

Vesa-Matti Loiri on kuollut

Suosittelemme sinulle