Hyppää sisältöön

Viime hetkillä havaitut ongelmat estivät Nasaa laukaisemasta aluksen kiertämään Kuun, uusi yritys ehkä perjantaina

Edellinen miehitetty kuulento tapahtui 50 vuotta sitten.

Avaruusraketti laukaisualustalla.
Nasa perui kuuraketin laukaisun teknisten ongelmien takia. Kuva: Christobal Herrera-Ulaskevich / EPA
Jussi Nurminen,
Yrjö Kokkonen

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on joutunut perumaan aikeensa ampua avaruuteen raketti, jonka sisältämä kapseli kiertää Kuun.

Raketin laukaisulle oli kahden tunnin aikaikkuna, joka alkoi kello 15.33 Suomen aikaa. Nasa havaitsi kuitenkin viime hetkillä ongelmia, jotka estivät laukaisun. Uusi mahdollinen laukaisuaika on perjantaina.

Ongelmat koskevat muun muassa yhden moottorin lämpötilaa.

Yle näytti suoraa lähetystä lähtövalmisteluista. Voit katsoa tallenteen myös jutun lopusta.

Tavoitteena myös lento Marsiin

Space Launch System (SLS) -raketti ja Orion-kapseli ovat osa Nasan pitkäaikaista hanketta lähettää ihmisiä ensin Kuun pinnalle ja myöhemmin Mars-planeetalle saakka.

Tällä viikolla mahdollisesti matkaan lähtevä kapseli on miehittämätön, mutta vastaavanlaisella laitteella astronautit aikanaan lentäisivät Kuun kamaralle. Kyseessä on siis harjoituslento.

Harjoitus on Nasan Artemis-ohjelman (siirryt toiseen palveluun) ensimmäinen osa. Vuonna 2024 on määrä tapahtua miehitetty avaruuslento, eli Artemis II. Kuuhun laskeutuminen on Artemis-ohjelman osa III, joka toteutuu aikaisintaan vuonna 2025, kertoo esimerkiksi Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Marsiin on tarkoitus lentää näillä näkymin 2030-luvulla.

  • Suomalaisen Mars-tutkijan mielestä Marsiin kannattaa mennä vasta käymään. Kuuntele Tiedeykkösestä:

Nasa on lähdön ajankohdalla halunnut muistaa kuuluisaa Apollo-ohjelmaa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Apollo 17 -lentäjät astelivat kuun pinnalla.

Raketissa hurja työntövoima

SLS-raketti käyttää polttoaineenaan nestemäistä vetyä ja happea, joita on pumpattu säiliöihin ennen matkaan lähtöä 2,7 miljoonaa litraa.

Raketin työntövoima on huikeat 39 meganewtonia. Tämä on 15 prosenttia enemmän kuin Saturn V -raketissa ja viidenneksen suurempi kuin avaruussukkuloiden nousuissa käytetyissä raketeissa.

SLS:n työntövoimaa voidaan verrata myös matkustajakoneiden moottoreihin. SLS tuottaa lähes 60-kertaisesti voiman, minkä yliäänimatkustajakone Concorden moottorit tuottivat koneen noustessa ilmaan.

Poikkeukselliset vaatimukset kestokyvylle

Artemis I -lento vie kapselin Kuun ympäri, minkä jälkeen se hyödyntää Kuun vetovoimaa ja suuntaa takaisin maahan.

Palatessaan maahan Orion-kapselin nopeus on jopa 40 000 kilometriä tunnissa, joten ilmakehä aiheuttaa valtavan kitkan. Tästä syystä kapseli on suojattu poikkeuksellisen suurella, halkaisijaltaan viisimetrisellä lämpökilvellä.

Kilven lämpötilan arvioidaan nousevan 2 760 asteeseen.

Laskuvarjojen avulla kapselin nopeus hidastuu, joten se putoaa mereen noin 30 kilometrin tuntinopeudella.

Avaruusraketin lähtö Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta tulee olemaan suuri mediatapaus. Keskuksen läheisille hiekkarannoille arvioidaan saapuvan satoja tuhansia ihmisiä katsomaan lähtöä.

Nasa ei ole vielä valinnut miehitettyjen lentojen lopullista miehistöä. Ehdokkaita on valittu 13.

Voit keskustella aiheesta 30.8. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Tästä joukosta yksi voi olla ensimmäinen nainen Kuun kamaralla – Nasa nimesi Artemis-ohjelman 18 ensimmäistä astronauttia

Suosittelemme sinulle