Hyppää sisältöön

Kipeä tarina mahtavan lohijoen valjastamisesta tehtiin oopperaksi – ”Olen armahtanut isieni sukupolven ja antanut anteeksi”, sanoo idean isä

Huippusopraano Mari Palon tähdittämä lappilainen suurtuotanto viedään myös Kansallisoopperaan. Karvalakkioopperassa kerrotaan Kemijoen valjastamisen vakavista seurauksista ihmisille ja luonnolle.

Oopperalaulaja Mari Palo iloitsee, että Karvalakkioopperan kantaesitys on padotun joen varrella Rovaniemellä
Oopperalaulaja Mari Palo iloitsee, että Karvalakkioopperan kantaesitys on padotun joen varrella Rovaniemellä
Anni Tolppi

Vuolas Kemijoki oli aikanaan Euroopan mahtavimpia lohijokia. Koska Suomessa tarvittiin energiaa, Pohjolan Voima rakensi vuonna 1949 Isohaaran voimalaitoksen, ja sen seurauksena lohikanta kuoli.

Samalla hävisi kokonainen elinkeino ja jokivarren elämäntapa.

Karvalakkiooppera kertoo, kuinka vuonna 1979 lappilaisen lähetystön miehet iskivät karvalakit päähän marssien Helsingin oikeusministeriöön vaatimaan oikeutta ja kunnon korvauksia. Oopperan on säveltänyt Tapio Tuomela.

Mukana esityksessä on myös aimo annos symboliikkaa, kertoo oopperan tuottaja Olli Tiuraniemi.

– Yksi päähenkilöistä, toivonsa menettänyt Reino aikoo hukuttautua, mutta vastaan joesta tulee Kemijoen viimeinen lohi, taruolento, jonka kautta kerrotaan symbolisesti tarina siitä, miten Lapin luontoa kohdeltiin kaltoin sodan jälkeen.

Mies nojaa pöytään ja katsoo kameraan.
Opperan päähenkilöiden esikuvina ovat Olli Tiuraniemen omat vanhemmat. Kuva: Elina Ervasti / Yle

"Olen armahtanut isieni sukupolven"

Pitkän uran Lapin Yliopiston viestintäpäällikkönä tehnyt Olli Tiuraniemi on työstänyt oopperan tematiikkaa kirjallisissa teoksissaan, muun muassa kirjassaan Mustan joen syke. Dramaturgi Sami Parkkinen kirjoitti kirjan pohjalta saman nimisen teatteriesityksen vuonna 2007.

Kemijoen rannoilla eläneelle Tiuraniemelle aihe on ollut oma selviytymispolku elämässä.

– Olin pieni herkkä poika, joka näki oman isänsä muuttuvan hiljaiseksi, elämänhalunsa menettäneeksi mieheksi. Hänen sukupolvensa ei osannut sanoittaa sieluunsa patoutunutta tunnetta, joka johtui Kemijoen patoamisesta ja maiseman menetyksestä. Tätä traumaa olen omassa elämässäni kantanut ja sanoittanut taiteellisessa tuotannossani, Tiuraniemi kertoo.

Ooppera on tärkeä solmukohta Tiuraniemen sisäisessä kamppailussa, jonka myötä on löytynyt armo.

– Olen armahtanut isieni sukupolven, olen armahtanut itseni ja antanut anteeksi.

Mies istuu katsomossa kädet ojossa.
Ohjaaja Erik Söderblom toivoo Karvalakkioopperalle lisää esityksiä. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Vallankäyttö on aina ajankohtaista

Yhdelle Suomen tunnetuimmista ooppera-ja teatteriohjaajista Erik Söderblomille Karvalakkiooppera on innostava projekti.

– Tämä on harvinainen musiikkiteatteri teos, koska se on poliittisesti ajankohtainen. Yleensä oopperat elävät menneissä ajoissa, joiden yhteiskunnallinen merkitys on laimentunut, Söderblom sanoo.

Harva tulee ajatelleeksi, että Suomen ihme sotakorvausten maksajana tapahtui osittain raaoin keinoin, jonka hintana oli inhimillisiä tragedioita ja korvaamattoman luonnon tuhoaminen.

– Tätähän tapahtuu edelleen globaalistikin. Ooppera on kuvaus yksilön ja poliittisen vallankäytön ristiriidasta, siitä kuinka teknologia ja rahan valta vaikuttavat julmalla tavalla ihmiseen.

Viiden vuoden aherrus huipentuu Rovaniemellä

Olli Tiuraniemi ja oopperan libreton kirjoittanut Sami Parkkinen ideoivat oopperan viisi vuotta sitten. Pian perustettiin Kemijoen kulttuurituki ry, joka tuottaa esityksen. Yhdistyksen puheenjohtaja Olli Tiuraniemi, yhdistyksen hallituksen jäsenet Leena Tiitinen ja Helena Tiuraniemi hakivat rahoitusta useista eri kohteista lähes 400 000 euroa ja tulos nähdään Rovaniemen Korundissa syyskuun alussa.

Oopperassa esiintyy Suomen eturivin tähtiä, muun muassa oopperalaulajat Mari Palo ja Ville Rusanen. Oopperakuorona toimii diskanttikuoro Kaari-ensemble. Myös Lapin kamariorkesteri on mukana.

Mari Sopraano etualalla esiintymislavalla.
Oopperalaulaja Mari Palo esittää Eeviä, joka yrittää nostaa miehensä Reinon (Ville Rusanen) masennuksen syövereistä. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Lapin ensimmäistä tämän mittakaavan oopperaa esitetään Helsingissä ja Rovaniemellä yhteensä kuusi kertaa – ja se on häpeä, jyrähtää ohjaaja.

– Suomessa on Helsingissä yksi iso oopperatalo ja sitten taloudellisten resurssien ulkopuolella aavikko. Kun tällainen valtava työmäärä on tehty, niin esityksiä voisi olla enemmän, Söderblom sanoo.

Tekijät toivovat lisää esityksiä kotimaassa ja myös ulkomailla.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 28.8. kello 23 saakka.

Lue myös:

"Harva Helsingissä tietää, millainen trauma se on" – Jasper Pääkkönen tekee elokuvan pohjoisen lohijokien patoamisesta ja lohen tuhosta

Kauna Kemijoen valjastajia kohtaan ei katoa, vaikka toivoa lohen paluusta on vielä – näin 4 miestä puhuu kuningaskalasta ja patoamisen jäljistä

Suosittelemme sinulle