Hyppää sisältöön

Sähköautojen hankintatukirahat on käytetty ja lisää on luvassa vasta loppuvuonna

Täyssähköautojen kysyntä on ollut tänä vuonna niin kovaa, että 2000 euron hankintatukeen varatut määrärahat ovat taas loppu. Liikenne- ja viestintäministeriöstä kerrotaan, että lisärahaa on kuitenkin tulossa vielä tälle vuodelle, ja se otetaan ensi vuodelle varatusta potista.

Sähköautoja myyvän Polestarin showroom Helsingissä. Myyjä Patrick Selänniemi esitteli autoa koeajoon lähtevälle Topi Vesajoelle elokuun alussa. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Täyssähköautojen hankintatukipotti on huvennut ennennäkemätöntä vauhtia.

Vielä viime vuonna määrärahoja jäi viitisen miljoonaa siirrettäväksi tälle vuodelle, mutta jo kevään lisätalousarviossa rahaa myönnettiin 9,5 euroa miljoonaa lisää. Nyt nekin rahat on varattu uusia täyssähköautoja ostaneille.

– Jossain kohtaan syyskuuta käytettävissä olevat määrärahat on varattu loppuun. Juuri nyt täyssähköautojen määrärahasta 93 prosenttia on varattu, sanoo Traficomin asiantuntija Antti Hänninen.

Sähköauton ostaja on voinut saada valtiolta 2 000 euron hankintatuen ostaessaan uuden, alle 50 000 euroa maksavan täyssähköhenkilöauton.

Täyssähköautojen hankintatukihakemuksia on tullut tänä vuonna Traficomiin jo noin 7500 kappaletta eli noin 800:sta 1000:een kappaletta kuukaudessa.

Määrärahaa lisää 3,5 miljoonaa

Uutta autoa harkitsevien epävarmuuden lieventämiseksi lisää hankintatukirahaa on päätetty ottaa ensi vuodelta.

– Kestävän kasvun ministerityöryhmä on tehnyt päätöksen, että ensi vuodelta siirretään 3,5 miljoonaa tämän vuoden määrärahoihin, jolloin se on yhteensä 18 miljoonaa euroa, sanoo talous- ja hallintoyksikön johtaja Mikko Nygård liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Siirrosta sovitaan syksyn lisätalousarviossa lokakuussa. Määrärahat ovat siis käytössä ehkä vasta joulukuussa.

Mitä tämä tarkoittaa heille, joilla hakemus uudesta autosta sattuu loka-marraskuulle, kun vanhat määrärahat on jo varattu ja uusia ei vielä ole tullut?

– Jos määräraha tulee varatuksi loppuun, hakijalle ei voida enää varata tukirahaa valmiiksi odottamaan auton luovutushetkeä, niin kuin nyt on tehty. Tukea voi silti hakea edelleen. Hakemus otetaan jonoon odottamaan määrärahan varmistumista, Hänninen sanoo.

Ensi vuoden määrärahojen ja täyssähköautoja koskevan tuen kohtalo sen sijaan on yhä auki. Laki tuesta on voimassa ensi vuoden maaliskuun loppuun.

Siitä ja jatkosta pitäisi sopia ensi viikon budjettiriihessä.

Lue lisää:

Sähköautoilijan kotilataushinta saa nousta lähelle euroa ennen kuin bensalla ajaa edullisemmin – sähkön hinta ei näy sähköautojen kysynnässä

Sähköautojen latausasemia rakennetaan kiivaasti, vaikka bisnes on haastavaa – rakentaminen on hidasta ja tuotot huonoja

Suosittelemme sinulle