Hyppää sisältöön

Ennakkosuosikki Tshekki kukisti Suomen lentopallonaiset – viimeisen erän huima loppukiri antoi toivoa

Suomen lentopallonaiset taipuivat lohkon ennakkosuosikki Tshekille EM-karsintaottelussa Seinäjoella. EM-kisapaikan tavoittelemiseen tappio ei kuitenkaan vaikuttanut.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue.
Suomen lentopallonaiset taistelivat ennakkosuosikki Tshekkiä vastaan, mutta joutuivat taipumaan. Kuva: Lehtikuva/ Timo Aalto
Hinni Hirvonen,
Manu Myllyaho
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten lentopallomaajoukkue hävisi EM-karsintojen toisessa ottelussaan lohkon ennakkosuosikki Tshekille 0–3 (24–26, 20–25, 23–25).

Tylyistä erälukemista huolimatta Suomi pani varsinkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä lohkon ennakkosuosikille kampoihin. Kapteeni Kaisa Alanko koki, että kotijoukkue olisi ansainnut ottelusta enemmän.

– Meillä oli mahdollisuus viedä erä tai kaksi. Se oli juuri siinä, että ottelu olisi kääntynyt. Harmittaa todella paljon, ettemme saaneet katkaistua eriä, Alanko sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Ottelun alku oli Suomelle vaikea, mutta alkuvaikeuksien jälkeen Suomi pääsi mukaan ja oli erittäin lähellä erävoittoa. Suomella oli viisi eräpalloa, mutta lopulta Tshekki vei erän 26–24.

– Peli olisi ollut ehkä erilainen, jos olisimme sen ottaneet. Kyllähän se ärsytti, mutta sovimme ryhmänä, että pääsemme tästä yli ja yritämme jatkaa, Montenegro-pelin tavoin hirmuvireessä ollut Suvi Kokkonen harmitteli.

Saksaan täksi kaudeksi siirtynyt Kokkonen oli jälleen Suomen paras pistenainen 21/+13, ja saikin kiitokset esiintymisestään niin kapteenilta kuin päävalmentaja Tapio Kangasniemeltäkin. Kokkonen itse suhtautui kehuihin vaatimattomasti.

– Kaisaa voi kiittää, kun saan niin paljon ruokaa!

Kaisa Alanko syöttää pallon Roosa Laakkoselle.
Kapteeni Kaisa Alangon mielestä Suomi olisi ansainnut ottelusta enemmän. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Kolmannessa erässä Suomelta nähtiin katastrofaalisen alun jälkeen puolestaan uskomaton loppukiri, kun kotijoukkue nousi kymmenen pisteen takaa tasoihin. Tshekki nousi kuitenkin jälleen johtoon ja vei erän 25–23.

– Harmittaa, koska Tshekki oli lohkon ennakkosuosikki, mutta huomasimme pelissä, että olisimme voineet voittaa. Omiin tyhmiin virheisiin ja sekaisiin tilanteisiin tämä peli kaatui, Kokkonen harmitteli.

Suomen lentisnaiset.
Suomi laittoi ensimmäisessä ja kolmannessa erässä kampoihin ennakkosuosikki Tshekkiä vastaan. Kuva: Lehtikuva/ Timo Aalto

EM-karsintojen jälkeen väistyvä päävalmentaja Kangasniemi myönsi, että vastustaja oli parempi. Lohkon ennakkosuosikki Tshekki löytyy Euroopan-rankingista sijalta 12, kun Suomi on 24:s.

– Meiltä puuttuu hieman rutiini verrattuna Tshekkiin. He pystyisivät pitämään tuon tason varmaan huomisaamuun asti. He ovat pelanneet sen verran paljon yhteen ja ovat sen verran kokeneita. Ajoittain pelasimme todella hyvää peliä, sellaista, mitä pelin pitää ollakin, Kangasniemi näki.

Suomen joukkuetta ovat kiusanneet poissaolot. Hakkureista Piia Korhonen oli sivussa takareisivamman vuoksi, ja Iina Andrikopoulou jäi pois sairastumisen vuoksi, minkä vuoksi Yasmine Madsen on käytännössä joukkueen ainoa hakkuri. Keskipelaaja Anna Czakan on niin ikään sivussa sairastumisen vuoksi.

Seuraavaksi vastassa lohkon heittopussi

Suomi jatkaa EM-karsintoja lauantaina, kun se kohtaa Salossa Islannin. Islanti on ennalta lohkon heikoin joukkue, joten Suomelle kelpaa ottelusta vain voitto.

– Vastustajaa ei saa yhtään aliarvioida. Vaikka nyt hävisimme, mielestäni oma pelimme on nyt hyvällä mallilla. Kunhan pidämme oman pelin ja pysymme joukkueena, uskon, että voitto tulee meille, Kokkonen jutteli.

Tshekki-tappio ei kuitenkaan vaikuttanut kolmatta peräkkäistä kisapaikkaa jahtaavan Suomen EM-kisahaaveisiin, sillä karsintalohkojen kaksi parasta joukkuetta etenevät EM-lopputurnaukseen. EM-karsintojen avausottelussa Suomi haki tärkeän 3–1-voiton Montenegrosta, ja on nyt lohkon toisena.

Illan toisessa ottelussa Montenegro nappasi EM-karsintojen avausvoittonsa, kun se kaatoi Islannin 3–0 (25–7, 25–18, 25–17).

Lauantain Islanti-kotiottelun jälkeen Suomi kohtaa vielä vieraskentällä Islannin (3.9.) ja Tshekin (7.9.) sekä päättää EM-karsinnat Joensuussa 10.9. Montenegroa vastaan.

Lentopallon EM-karsinnat Suomi–Islanti lauantaina 27.8. Yle Areenassa kello 18.00.

Lue myös:

Lentopallonaiset avasivat EM-karsinnat tärkeällä vierasvoitolla Montenegrosta

Suosittelemme sinulle